Weź młodą kapustę i wymieszaj z ziemniakami. Wiosenną zapiekankę na obiad zrobisz w 30 minut
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Co można zrobić z młodej kapusty na obiad? Odpowiedź na to pytanie znajduje się w tym prostym przepisie. Zapiekanka z młodej kapusty to danie wegetariańskie, pełne smaku i aromatu. Właśnie rozpoczął się sezon na młodą kapustę, więc warto z niego korzystać. Najlepiej zacząć go od przyrządzenia tej smakowitej zapiekanki. Oto łatwy przepis na niedrogi i przepyszny obiad, czyli zapiekankę z młodej kapusty.
Zapiekanka z młodej kapusty – składniki
Wiosna to idealny czas, aby zacząć jeść zdrowo i ograniczyć spożycie mięsa. W sklepach i na bazarkach właśnie pojawiły się młode warzywa, które są świetnym składnikiem wiosennych obiadów. Najlepszym tego przykładem jest pyszna i aromatyczna zapiekanka. To wegetariańskie danie składa się z kilku tanich i łatwo dostępnych warzyw oraz innych popularnych produktów i przypraw. Zaletą tego dania jest to, że główne składniki są zdrowe i zawierają wiele cennych witamin i minerałów.
Aby upiec sycącą zapiekankę na rodzinny obiad, potrzebne są takie produkty jak:
- warzywa – młoda kapusta, ziemniaki, dymka ze szczypiorem
- mleko
- masło
- oliwa z oliwek
- natka pietruszki
- przyprawy – sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Jak zrobić zapiekankę z młodej kapusty?
Przepis na smakowitą wegetariańską zapiekankę z młodej kapusty i ziemniaków jest łatwy. Dzięki temu, że został podzielony na poszczególne kroki, przygotowanie jest jeszcze prostsze. Jeżeli jeszcze nigdy nie robiliście takiej zapiekanki, z tym sprawdzonym przepisem na pewno się uda i będzie smakować każdemu.
Jak zrobić zapiekankę z młodej kapusty z ziemniakami? To naprawdę prosty przepis na pyszny i zdrowy obiad dla całej rodziny.
- 1. krok – poszatkowanie kapusty i zalanie jej wodą
- 2. krok – ugotowanie ziemniaków
- 3. krok – podsmażenie cebuli i kapusty
- 4. krok – zagotowanie mleka z dymką i wymieszanie go z ziemniakami na gładkie purèe
- 5. krok – wymieszanie purèe z kapustą i przełożenie do formy do zapiekania
- 6. krok – upieczenie zapiekanki z młodej kapusty w piekarniku
Jak podawać zapiekankę z młodej kapusty?
Przepis na pyszną zapiekankę z młodej kapusty warto mieć pod ręką. To świetna propozycja na wiosenny i niedrogi obiad dla całej rodziny. Chociaż jest to danie wegetariańskie bez mięsa, nasyci i podbije każde podniebienie. Aby posiłek z wyborną i zdrową zapiekanką z młodej kapusty i ziemniaków był kompletny, warto przygotować do niego chrupiącą surówkę. Poniżej znajdziecie kilka łatwych przepisów na surówki, które smacznie komponują się z zapiekanką z młodej kapusty.
- Szybka surówka z brokuła i marchewki - znakomita do obiadu
- Jak podkręcić mizerię? Wystarczy dodać to warzywo, a wyjdzie obłędnie
- Surówka z selera, ale bez rodzynek. Dodaj te słodkie owoce, a już zawsze będziesz tak robić
- Chrupiąca surówka z ogórków kiszonych. Z tym sosem to prawdziwa petarda
- Surówka z marchwi Ewy Wachowicz. Prosty przepis z 3 składników
SKŁADNIKI
- 1 kg młodej kapusty
- 1 kg ziemniaków
- 3/4 szklanki mleka
- 1 cebula
- 1 pęczek cebulki dymki ze szczypiorem
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 łyżka masła
- 1 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Młodą kapustę obrać z brzydkich wierzchnich liści i poszatkować. Przełożyć do miski i zalać wodą.
- Obrane ziemniaki pokroić w kostkę i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić i rozgnieść praską.
- Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek z masłem. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć, aż się zeszkli. Dodać dokładnie odcedzoną kapustę i doprawić solą i pieprzem. Smażyć, aż kapusta stanie się miękka. Podsmażoną kapustę przełożyć do miski.
- Do rondelka przelać mleko i dodać posiekaną dymkę ze szczypiorem. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować 2 minuty. Wlać do ziemniaków i rozgnieść praską na gładkie purèe.
- Do kapusty dodać ziemniaczane purèe i posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie wymieszać.
- Masę przełożyć do formy do zapiekania wysmarowanej oliwą z oliwek.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 20 minut.
- Podawać na ciepło z chrupiącą surówką.