Weź młodą kapustę i wymieszaj z ziemniakami. Wiosenną zapiekankę na obiad zrobisz w 30 minut

zapiekanka z młodej kapusty
Autor: Shutterstock Połącz młodą kapustę z ziemniakami. Ta pyszna wege zapiekanka to mnóstwo smaku.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Co można zrobić z młodej kapusty na obiad? Odpowiedź na to pytanie znajduje się w tym prostym przepisie. Zapiekanka z młodej kapusty to danie wegetariańskie, pełne smaku i aromatu. Właśnie rozpoczął się sezon na młodą kapustę, więc warto z niego korzystać. Najlepiej zacząć go od przyrządzenia tej smakowitej zapiekanki. Oto łatwy przepis na niedrogi i przepyszny obiad, czyli zapiekankę z młodej kapusty.

Zapiekanka z młodej kapusty – składniki

Wiosna to idealny czas, aby zacząć jeść zdrowo i ograniczyć spożycie mięsa. W sklepach i na bazarkach właśnie pojawiły się młode warzywa, które są świetnym składnikiem wiosennych obiadów. Najlepszym tego przykładem jest pyszna i aromatyczna zapiekanka. To wegetariańskie danie składa się z kilku tanich i łatwo dostępnych warzyw oraz innych popularnych produktów i przypraw. Zaletą tego dania jest to, że główne składniki są zdrowe i zawierają wiele cennych witamin i minerałów.

Aby upiec sycącą zapiekankę na rodzinny obiad, potrzebne są takie produkty jak:

  • warzywa – młoda kapusta, ziemniaki, dymka ze szczypiorem
  • mleko
  • masło
  • oliwa z oliwek
  • natka pietruszki
  • przyprawy – sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Jak zrobić zapiekankę z młodej kapusty?

Przepis na smakowitą wegetariańską zapiekankę z młodej kapusty i ziemniaków jest łatwy. Dzięki temu, że został podzielony na poszczególne kroki, przygotowanie jest jeszcze prostsze. Jeżeli jeszcze nigdy nie robiliście takiej zapiekanki, z tym sprawdzonym przepisem na pewno się uda i będzie smakować każdemu.

Jak zrobić zapiekankę z młodej kapusty z ziemniakami? To naprawdę prosty przepis na pyszny i zdrowy obiad dla całej rodziny.

  • 1. krok – poszatkowanie kapusty i zalanie jej wodą
  • 2. krok – ugotowanie ziemniaków
  • 3. krok – podsmażenie cebuli i kapusty
  • 4. krok – zagotowanie mleka z dymką i wymieszanie go z ziemniakami na gładkie purèe
  • 5. krok – wymieszanie purèe z kapustą i przełożenie do formy do zapiekania
  • 6. krok – upieczenie zapiekanki z młodej kapusty w piekarniku

Jak podawać zapiekankę z młodej kapusty?

Przepis na pyszną zapiekankę z młodej kapusty warto mieć pod ręką. To świetna propozycja na wiosenny i niedrogi obiad dla całej rodziny. Chociaż jest to danie wegetariańskie bez mięsa, nasyci i podbije każde podniebienie. Aby posiłek z wyborną i zdrową zapiekanką z młodej kapusty i ziemniaków był kompletny, warto przygotować do niego chrupiącą surówkę. Poniżej znajdziecie kilka łatwych przepisów na surówki, które smacznie komponują się z zapiekanką z młodej kapusty.

SKŁADNIKI

  • 1 kg młodej kapusty
  • 1 kg ziemniaków
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 cebula
  • 1 pęczek cebulki dymki ze szczypiorem
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Młodą kapustę obrać z brzydkich wierzchnich liści i poszatkować. Przełożyć do miski i zalać wodą.
  • Obrane ziemniaki pokroić w kostkę i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić i rozgnieść praską.
  • Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek z masłem. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć, aż się zeszkli. Dodać dokładnie odcedzoną kapustę i doprawić solą i pieprzem. Smażyć, aż kapusta stanie się miękka. Podsmażoną kapustę przełożyć do miski.
  • Do rondelka przelać mleko i dodać posiekaną dymkę ze szczypiorem. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować 2 minuty. Wlać do ziemniaków i rozgnieść praską na gładkie purèe.
  • Do kapusty dodać ziemniaczane purèe i posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie wymieszać.
  • Masę przełożyć do formy do zapiekania wysmarowanej oliwą z oliwek.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 20 minut.
  • Podawać na ciepło z chrupiącą surówką.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej