Surówka z marchwi Ewy Wachowicz. Prosty przepis z 3 składników

surówka z marchwi Ewy Wachowicz
Autor: Shutterstock Oto genialny przepis Ewy Wachowicz na surówkę z marchwi w 5 minut.
łatwy
5 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Jak zrobić surówkę z marchewki do obiadu? Ewa Wachowicz właśnie pokazała, jak przyrządzić pyszną i zdrową surówkę marchewkową, która oczaruje smakiem i łatwością przygotowania. Wystarczą tylko trzy niedrogie i popularne składniki oraz pięć minut wolnego czasu, aby przygotować ten smakowity dodatek do obiadu. Poznajcie sprawdzony przepis na pyszną surówkę z marchwi Ewy Wachowicz.

Co dodać do surówki z marchwi?

Ewa Wachowicz od lat prezentuje swoje autorskie przepisy na pyszne dania mięsne, warzywne oraz słodkie wypieki. W jednym z odcinków swojego programu „Ewa gotuje” pokazała, jak zrobić pyszną surówkę z marchwi, która uświetni każdy obiad. Do jej przygotowania potrzebne są tylko trzy produkty. Na liście składników znalazły się więc:

To podstawowy przepis na surówkę z marchwi do obiadu. Można ją wzbogacić innymi składnikami, które podkręcą jej smak. Ewa Wachowicz proponuje, aby dodać garść rodzynek lub posiekanych orzechów. Sprawdzą się też drobno posiekane świeże zioła.

Jak Ewa Wachowicz robi surówkę z marchwi do obiadu?

Przepis na ten pyszny i zdrowy dodatek do dań głównych nie jest skomplikowany, a przygotowanie jest błyskawiczne. Wystarczy kilka minut, aby zrobić salaterkę wypełnioną obłędną surówką. Przyda się obieraczka do warzyw i owoców, miska i łyżka do mieszania.

Jak więc przygotować obłędną surówkę z marchwi według przepisu Ewy Wachowicz? Wszystkie czynności są banalnie proste.

  • 1. krok – obranie i starcie na tarce marchewek i jabłka
  • 2. krok – wymieszanie składników z sokiem z cytryny
  • 3. krok – podanie surówki z marchwi do obiadu

Do czego podawać surówkę z marchwi Ewy Wachowicz?

Pyszna i pełna zdrowia trzyskładnikowa surówka z marchwi przyrządzona według przepisu autorstwa Ewy Wachowicz sprawdzi się zawsze i będzie pasować praktycznie do każdego obiadu. Komponuje się z daniami mięsnymi i potrawami wegetariańskimi. Dobrze smakuje z makaronami, kluskami i pyzami. Można podać ją do potraw z kaszy i ryżu.

Dzięki temu, że wykorzystuje się tylko trzy popularne składniki, surówkę z marchwi można serwować bez względu na porę roku. Przygotowanie trwa kilka minut, więc można ją zrobić nawet w ostatniej chwili.

SKŁADNIKI

  • 3 marchewki
  • 1 duże jabłko
  • 1 łyżka soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Marchewki i jabłko obrać ze skórki. Zetrzeć na tarce o na małych oczkach.
  • Przełożyć do miski i wlać sok z cytryny. Dokładnie wymieszać.
  • Podawać jako dodatek do obiadu.
Beszamel: Marchew – dlaczego warto jeść marchewkę?
Anna Szulc-Górska
więcej