Na Dzień Placków Ziemniaczanych smażę całą furę. Podkręcam je tym zapomnianym warzywem
Dieta wegetariańska
13 listopada wypada Dzień Placków Ziemniaczanych. Aby uczcić to nietypowe święto, warto sprawdzić ten prosty przepis. Pyszne, aromatyczne i chrupiące placki ziemniaczane wzbogacone zapomnianym warzywem korzeniowym to idealna propozycja na ten dzień. Ich smak podkręca pełen zdrowia i smaku topinambur. Zobaczcie, jak łatwo i szybko można zrobić domowe placki z ziemniaków i topinamburu, które zachwycą każdego.
Placki ziemniaczane z topinamburem – jakie składniki są potrzebne?
Do przygotowania pysznych domowych placków ziemniaczanych według tego przepisu wykorzystuje się składniki, które są łatwo dostępne i tanie.
Sekretem smaku tych placków ziemniaczanych jest dodatek zapomnianego warzywa korzeniowego. To właśnie topinambur sprawia, że smakują tak dobrze. Znany również jako słonecznik bulwiasty lub karczoch jerozolimski ma delikatny i słodkawy smak. Przypomina połączenie orzecha, karczocha i ziemniaka. Bulwy topinamburu są bogate w inulinę, czyli błonnik korzystnie wpływający na florę jelitową. Zawierają również witaminy z grupy B i witaminę C oraz potas, żelazo i magnez. Topinambur można spożywać na surowo, a także gotować, piec i smażyć. Idealnie sprawdza się w plackach ziemniaczanych. Pysznie komponuje się z pozostałymi składnikami, tworząc wyśmienite danie na Dzień Placków Ziemniaczanych.
Co jest potrzebne, aby usmażyć furę chrupiących placków ziemniaczanych? Lista składników nie jest długa i znalazły się na niej takie produkty jak:
- warzywa – ziemniaki, topinambur, cebula
- mąka pszenna
- jajka
- przyprawy i zioła – sól, świeżo zmielony czarny pieprz, koperek
Jak zrobić placki ziemniaczane z topinamburem?
Przepis na wyśmienite i obłędnie chrupiące placki z ziemniaków i topinamburu nie jest skomplikowany. Bardzo przypomina tradycyjny przepis na placki ziemniaczane. Jeżeli więc macie wprawę w ich przyrządzaniu, ten przepis na pewno nie sprawi wam żadnych przykrych niespodzianek. Zaletą tych smakowitych placków jest także to, że przygotowanie nie zajmuje długich godzin.
Jak więc usmażyć znakomite domowe placki ziemniaczane wzbogacone topinamburem? Wystarczy wybrać ten przepis i postępować według kolejnych kroków.
- 1. krok – starcie na tarce ziemniaków i topinamburu
- 2. krok – dodanie posiekanej cebuli i koperku
- 3. krok – dodanie pozostałych składników i wymieszanie
- 4. krok – usmażenie placków ziemniaczanych z topinamburem na patelni
Najlepsze przepisy na placki ziemniaczane
Dzień Placków Ziemniaczanych obchodzony jest 13 listopada. To świetna okazja, aby zorganizować wspólne gotowanie z rodziną i przyjaciółmi, wypróbować różne przepisy i cieszyć się smakiem tego smacznego dania w różnych odsłonach. Poniżej znajdziecie kilka łatwych i sprawdzonych przepisów na pyszne i chrupiące placki ziemniaczane, które z łatwością można zrobić w domu. Jeszcze więcej przepisów znajdziecie w galerii poniżej.
- Placki ziemniaczane bez mąki. Zrobisz je z 2 składników i kilku przypraw
- Placki ziemniaczane z blendera. Szybki przepis na chrupiące placki bez tarcia ziemniaków
- Puszyste placki ziemniaczane - prosty trik sprawia, że bliny są jak pianka
SKŁADNIKI
- 500 g topinamburu
- 500 g ziemniaków (typ B lub C)
- 60 g mąki pszennej
- 1 cebula
- 1 pęczek koperku
- 2 jajka
- sól, pieprz
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki i topinambur obrać. Zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
- Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i posiekany koperek. Wymieszać, a następnie odcisnąć z nadmiaru wody.
- Do masy wsypać mąkę pszenną i wbić jajka. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać, aż składniki się połączą.
- Na patelni rozgrzać olej. Za pomocą łyżki nakładać porcje masy i formować okrągłe placki. Smażyć po około 5 minut z każdej strony, aż zaczną się rumienić. Po usmażeniu przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Podawać na ciepło z kwaśną śmietaną i chrupiącą surówką.