Placki ziemniaczane bez mąki. Zrobisz je z 2 składników i kilku przypraw
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Czy da się zrobić placki ziemniaczane bez mąki? Jeżeli nurtuje was to pytanie, odpowiedź znajdziecie w tym przepisie. Pyszne i chrupiące placki ziemniaczane przyrządzone według tej receptury nie wymagają dodatku mąki. Robi się je z jednego składnika i kilku popularnych przypraw. Poznajcie łatwy i szybki przepis na pyszne i chrupiące placki ziemniaczane.
Z czego zrobić placki ziemniaczane bez mąki?
Lista składników, które potrzebne są do usmażenia fury pysznych placków ziemniaczanych, jest bardzo krótka. Znajduje się na niej tylko jeden produkt, kilka przypraw i masło klarowane do smażenia. Na próżno szukać mąki pszennej czy jajek. W tym sprawdzonym przepisie placki ziemniaczane przygotowuje się bez tych składników.
Co więc jest potrzebne, aby usmażyć domowe placki ziemniaczane bez mąki? W tym przepisie wykorzystuje się takie składniki jak:
- ziemniaki
- przyprawy – słodka i ostra papryka, sól, świeżo zmielony czarny pieprz
- masło klarowane do smażenia
Jak zrobić placki ziemniaczane bez mąki?
Przepis na placki z ziemniaków, do których nie dodaje się mąki ani jajek, pochodzi z Wielkiej Brytanii. Hash browns, bo tak nazywają je Brytyjczycy, są lekkie i bardziej chrupiące niż te z dodatkiem mąki. Jada się je przez cały dzień. Placki ziemniaczane bez mąki serwuje się i na śniadanie, i na kolację.
Przepis na placki ziemniaczane bez mąki jest bardzo łatwy. Robi się je błyskawicznie przy pomocy tarki, miski i łyżki. Są pyszne i przyjemnie chrupiące. Czuć w nich delikatną maślaną nutę, ale można usmażyć je też na oleju. W tej wersji są bezpieczne dla wegan.
Jak więc usmażyć te obłędne placki ziemniaczane bez dodatku mąki? W przepisie każda czynność została dokładnie opisana, więc nikogo nie spotkają przykre niespodzianki.
- 1. krok – starcie ziemniaków na tarce i wymoczenie ich w wodzie
- 2. krok – wymieszanie startych ziemniaków z przyprawami
- 3. krok – usmażenie placków ziemniaczanych bez mąki na maśle klarowanym
Z czym podawać placki ziemniaczane bez mąki?
Pyszne i niesamowicie chrupiące domowe placki z ziemniaków bez dodatku mąki to propozycja na obiad. Świetnie smakują podane ze śmietaną i cukrem. Mogą być także dodatkiem do innych potraw. Smacznie łączą się z gulaszami i sosami. Idealnie komponują się z sosem grzybowym.
SKŁADNIKI
- 700 g ziemniaków
- 3 łyżki masła klarowanego
- 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Przełożyć do miski i wlać wodę. Odstawić na 5 minut.
- Ziemniaki odcedzić i ponownie zalać wodą. Odstawić na 5 minut, a następnie dokładnie odcedzić.
- Starte ziemniaki przełożyć do miski i doprawić solą, pieprzem i obiema paprykami. Wymieszać.
- Na patelni roztopić masło klarowane i smażyć na nim porcje ziemniaków, formując okrągłe placki. Smażyć, aż placki zaczną się rumienić.
- Usmażone placki przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Podawać na ciepło ze śmietaną i cukrem lub jako dodatek do dań mięsnych.