Biszkopty

Biszkopty wypieka się z mąki pszennej (niekiedy z dodatkiem ziemniaczanej), jaj i cukru. Są lekkie i puszyste, stanowią podstawę wielu smakowitych wypieków. Na bazie ciasta biszkoptowego powstają torty, słodkości z kremem, galaretką czy owocami. Ważne miejsce wśród biszkoptów zajmują też babeczki i ciasteczka.

Biszkopty

Biszkopty wszystkie przepisy

Filtry

CZAS

PORCJA DLA

OCENA

TRUDNOŚĆ

Pomarańczowe ciasto ponczowe do popołudniowej herbaty: przepis na biszkopt tłuszczowy

Pomarańczowe ciasto ponczowe do popołudniowej herbaty: przepis na biszkopt tłuszczowy

Pomarańczowe ciasto ponczowe to najlepsze zaproszenie do popołudniowej herbaty. Wilgotne od ponczu, słodkie i niezwykle aromatyczne. W sam raz na rodzinne spotkanie lub na pocieszenie. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Domowy biszkopt bez jajek: przepis na puszyste ciasto bezjajeczne

Domowy biszkopt bez jajek: przepis na puszyste ciasto bezjajeczne

Domowy biszkopt bez jajek to łatwy przepis na puszyste ciasto bezjajeczne. Gotowy biszkopt można przeciąć i przełożyć konfiturą lub kremem. Idealne rozwiązanie dla tych, którzy są uczuleni na biało jaja kurzego. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Szybki biszkopt cytrynowo-rumowy - idealny na weekendowy podwieczorek

Szybki biszkopt cytrynowo-rumowy - idealny na weekendowy podwieczorek

Szybki biszkopt cytrynowo-rumowy to doskonały dodatek do popołudniowej  herbaty czy  kawy. Przygotujesz go w 20 minut, upieczesz w 30, a jego smakiem cieszyć się możesz  o wiele dłużej. Czego więcej trzeba na osłodę życia?

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Magiczny placek warstwowy z jednego rodzaju ciasta

Magiczny placek warstwowy z jednego rodzaju ciasta

Jak uzyskać ciasto warstwowe z jednego rodzaju ciasta? Czy to w ogóle możliwe? Tak, choć to czysta magia. Wystarczy jedno bardzo luźne ciasto, trochę czasu i efekt będzie oszałamiający. Na dole kremowe, jakby budyniowe, na wierzchu pyszny biszkopt. Warstwowe ciasto bez cięcia i ucierania. Po prostu magiczne ciasto. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Wilgotny biszkopt z kaszy manny na kefirze

Wilgotny biszkopt z kaszy manny na kefirze

Wilgotny biszkopt z kaszy manny na kefirze to pyszne ciasto. Dość oszczędne, bo nie potrzeba do niego tłuszczu. Wystarczą tylko 3 jajka, a dzięki dodatkowi kaszy manny i proszku do pieczenia jest puszyste i przyjemne. Można go posypać cukrem pudrem lub podać z konfiturą. Ciasto można wzbogacić dodatkiem orzechów lub suszonych owoców. Po upieczeniu jest puszyste, wilgotne i dosłownie rozpływa się w ustach. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Biszkopt ziemniaczany - puszyste ciasto z ziemniaków

Biszkopt ziemniaczany - puszyste ciasto z ziemniaków

Biszkopt ziemniaczany przygotowujemy, jak sama nazwa wskazuje, z ziemniaków. Warzywa muszą być wcześniej ugotowane i zmielone na lekkie pure. Ciasto smakuje wyśmienicie, jest puszyste i elastyczne.

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Revani - tureckie ciasto biszkoptowe z pomarańczową nutą

Revani - tureckie ciasto biszkoptowe z pomarańczową nutą

Revani to pyszne, nasączone alkoholowym ponczem ciasto z kaszą manną. Tradycyjnie przygotowywane Turcji i Grecji w okresie okołonoworocznym. Podaj je z lodami waniliowymi - smakuje nieziemsko.  

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Wielkanocny tort - zajączek

Wielkanocny tort - zajączek

Jak zrobić smaczny i oryginalny tort wielkanocny w kształcie zajączka? Wymaga to nieco zachodu, ale naprawdę warto. Dzieci będą na pewno zachwycone. Dorośli również. bo tort jest bardzo smaczny.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 120 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Jak zrobić biskwit? Podajemy sprawdzony przepis na omleciki z owocami

Jak zrobić biskwit? Podajemy sprawdzony przepis na omleciki z owocami

W przypadku biskwitów pyszne ciasto to podstawa. Ważne jest jednak i to, byśmy placuszki złożyli na pół od razu po upieczeniu – inaczej nie nadamy im pożądanej formy.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Baletki z makiem - przepis na pyszne ciasteczka z dzieciństwa

Baletki z makiem - przepis na pyszne ciasteczka z dzieciństwa

Ciasteczka baletki - wszyscy pamiętamy ich smak z dzieciństwa. Nazywane też maczkami lub bitkami zawsze przygotowane tak samo - miękkie i jednocześnie kruche ciasteczka połączone warstwą marmolady i obficie obsypane makiem. Podajemy dziś sprawdzony przepis na baletki. Zobacz też: Ciastka z dziurką: przepis Ewy Wachowicz, Amoniaczki - kruche ciasteczka z dzieciństwa w PRL, Wuzetka: słodki symbol Warszawy

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Strona 1 z 4