Biszkopt z kremem karmelowo-czekoladowym. Poezja smaku na każdą okazję
2023-08-01
łatwy
120 min
12
Obłędny biszkopt z kremem karmelowo-czekoladowym zachwyci każdego, kto go spróbuje. Ciasto sprawdzi się na każdą okazję. Wbrew pozorom przepis nie jest skomplikowany, a wszystkie składniki są dostępne przez cały rok. Zobaczcie, jak zrobić biszkopt z przepysznym kremem.
Dlaczego warto zrobić biszkopt z kremem karmelowo-czekoladowym?
- To łatwy i sprawdzony przepis na pyszne ciasto z aksamitnym kremem. Postępując według tego przepisu, deser uda się już za pierwszym razem.
- Na zrobienie biszkoptu z kremem warto mieć nieco więcej czasu. Ciasto robi się etapami, a nerwy i brak cierpliwości nie są wskazane.
- Na liście składników znajdują się produkty, które są łatwo dostępne. Można je kupić bez względu na porę roku.
- Do nasączenia biszkoptu używa się wody z syropem owocowym. Zastąpi go likier amaretto lub wiśniówka.
- Ciasto można udekorować nie tylko polewą czekoladową, ale i startą czekoladą, kakao lub słonym karmelem. Sprawdzą się też kolorowe posypki, świeże owoce oraz listki mięty.
Kiedy podawać biszkopt z kremem karmelowo-czekoladowym?
Ten przepis warto od razu zapisać. Biszkopt z kremem karmelowo-czekoladowym to pomysł na deser, który sprawdzi się na każdą okazję. Dzięki temu, że robi się go z prostych i dostępnych składników, biszkopt można serwować przez cały rok. Pasuje na rodzinne imprezy okolicznościowe i na różne święta. Doskonale zastąpi tort urodzinowy. To również pomysł na słodki wypiek na kinder party. Ciasto świetnie smakuje w towarzystwie kawy lub herbaty.
SKŁADNIKI
- Biszkopt:
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 3 łyżki mąki pszennej tortowej
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 czubata łyżka kakao
- szczypta proszku do pieczenia
- szczypta soli
poncz:- 1/4 szklanki wody
- 2 łyżki syropu malinowego lub z czarnej porzeczki
Krem:- 1 szklanka śmietanki kremówki 30 %
- 250 g karmelowego serka mascarpone
- 50 g mlecznej czekolady
Dodatkowo:- polewa czekoladowa
- 50 g startej gorzkiej czekolady
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do rondelka przelać śmietankę i podgrzać. Dodać połamaną na kawałki czekoladę. Podgrzewać na małym ogniu i mieszać, aż czekolada się rozpuści. Odstawić do ostygnięcia, a następnie wstawić do lodówki na 3 godziny.
- Białka ubić na sztywno i stopniowo dodawać cukier. Cały czas ubijając, dodawać po jednym żółtku. Wlać olej i ubijać do połączenie.
- Stopniowo dodawać obie mąki, kakao i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać do połączenia składników.
- Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C i piec 25-30 minut, do suchego patyczka. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Schłodzoną śmietankę z czekoladą chwile miksować. Stopniowo dodawać serek mascarpone i miksować, aż powstanie gęsty krem.
- Biszkopt nasączyć wodą wymieszaną z syropem. Wyłożyć krem i wyrównać wierzch. Wstawić do lodówki na 1 godzinę.
- Przygotować polewę czekoladową. Kiedy ostygnie, udekorować nią wierzch ciasta i posypać stratą gorzką czekoladą. Ponownie wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
- Przed podaniem pokroić na porcje.
Beszamel: Biszkopt idealny – jak go zrobić?