Biszkopt z kremem karmelowo-czekoladowym. Poezja smaku na każdą okazję

biszkopt z kremem karmelowo-czekoladowym
Autor: Shutterstock Biszkopt z kremem karmelowo-czekoladowym, czyli przepis na ciasto, w którym można się zakochać.
łatwy
120 min
12

Obłędny biszkopt z kremem karmelowo-czekoladowym zachwyci każdego, kto go spróbuje. Ciasto sprawdzi się na każdą okazję. Wbrew pozorom przepis nie jest skomplikowany, a wszystkie składniki są dostępne przez cały rok. Zobaczcie, jak zrobić biszkopt z przepysznym kremem.

Dlaczego warto zrobić biszkopt z kremem karmelowo-czekoladowym?

  • To łatwy i sprawdzony przepis na pyszne ciasto z aksamitnym kremem. Postępując według tego przepisu, deser uda się już za pierwszym razem.
  • Na zrobienie biszkoptu z kremem warto mieć nieco więcej czasu. Ciasto robi się etapami, a nerwy i brak cierpliwości nie są wskazane.
  • Na liście składników znajdują się produkty, które są łatwo dostępne. Można je kupić bez względu na porę roku.
  • Do nasączenia biszkoptu używa się wody z syropem owocowym. Zastąpi go likier amaretto lub wiśniówka.
  • Ciasto można udekorować nie tylko polewą czekoladową, ale i startą czekoladą, kakao lub słonym karmelem. Sprawdzą się też kolorowe posypki, świeże owoce oraz listki mięty.

Kiedy podawać biszkopt z kremem karmelowo-czekoladowym?

Ten przepis warto od razu zapisać. Biszkopt z kremem karmelowo-czekoladowym to pomysł na deser, który sprawdzi się na każdą okazję. Dzięki temu, że robi się go z prostych i dostępnych składników, biszkopt można serwować przez cały rok. Pasuje na rodzinne imprezy okolicznościowe i na różne święta. Doskonale zastąpi tort urodzinowy. To również pomysł na słodki wypiek na kinder party. Ciasto świetnie smakuje w towarzystwie kawy lub herbaty.

SKŁADNIKI

  • Biszkopt:
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 czubata łyżka kakao
  • szczypta proszku do pieczenia
  • szczypta soli

  • poncz:
  • 1/4 szklanki wody
  • 2 łyżki syropu malinowego lub z czarnej porzeczki

  • Krem:
  • 1 szklanka śmietanki kremówki 30 %
  • 250 g karmelowego serka mascarpone
  • 50 g mlecznej czekolady

  • Dodatkowo:
  • polewa czekoladowa
  • 50 g startej gorzkiej czekolady

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do rondelka przelać śmietankę i podgrzać. Dodać połamaną na kawałki czekoladę. Podgrzewać na małym ogniu i mieszać, aż czekolada się rozpuści. Odstawić do ostygnięcia, a następnie wstawić do lodówki na 3 godziny.
  • Białka ubić na sztywno i stopniowo dodawać cukier. Cały czas ubijając, dodawać po jednym żółtku. Wlać olej i ubijać do połączenie.
  • Stopniowo dodawać obie mąki, kakao i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać do połączenia składników.
  • Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C i piec 25-30 minut, do suchego patyczka. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Schłodzoną śmietankę z czekoladą chwile miksować. Stopniowo dodawać serek mascarpone i miksować, aż powstanie gęsty krem.
  • Biszkopt nasączyć wodą wymieszaną z syropem. Wyłożyć krem i wyrównać wierzch. Wstawić do lodówki na 1 godzinę.
  • Przygotować polewę czekoladową. Kiedy ostygnie, udekorować nią wierzch ciasta i posypać stratą gorzką czekoladą. Ponownie wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
  • Przed podaniem pokroić na porcje.
Beszamel: Biszkopt idealny – jak go zrobić?
Anna Szulc-Górska
więcej