Świąteczny keks – sprawdzony przepis, historia i wartości odżywcze
Keks z bakaliami to doskonałe ciasto na święta – zarówno Boże Narodzenie, jak i Wielkanoc. Dobrze przygotowany, wilgotny keks można przechowywać nawet przez kilka tygodni, a jego smak najlepiej rozwija się po kilku dniach od upieczenia. Oto prosty i sprawdzony przepis na ten świąteczny przysmak.
Keks to nic innego jak biszkopt tłuszczowy z dużą ilością bakalii, najczęściej przygotowywany w podłużnej blaszce i polewany czekoladą lub lukrem. Ciasto można przechowywać nawet kilka tygodni.
Ojczyzną keksu jest Anglia. Specjalnie przygotowywany z dużym wyprzedzeniem keks jest odświętnym ciastem na angielskie Boże Narodzenie.
Keks przygotowywały już nasze bacie i miały o tyle utrudnione zadanie, że wówczas nie było dostępnej tak dużej ilości różnorodnych bakalii. Dlatego same suszyły i kandyzowały owoce czy prażyły orzechy.
Kawałek keksu z bakaliami, np. plaster, waży około 55 g i zawiera 207 kcal. To kaloryczne ciasto dostarcza przede wszystkim cukrów. Osoby nietolerujące cukru oraz osoby z nietolerancją glutenu powinny ograniczyć jego spożycie.
Zobacz także inne przepisy na keks
Jak zrobić keks angielski z rumem
Keks świąteczny według Kingi Paruzel
Przepis na keks, który zawsze się udaje
SKŁADNIKI
- 5 jaj
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1 kostka masła
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- tłuszcz do formy
- szczypta soli
- bakalie, po 50 g: rodzynek, daktyli, kandyzowanych owoców, smażonej skórki pomarańczowej i cytrynowej, orzechów włoskich
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bakalie moczyć przez 30 minut we wrzątku. Odsączyć i pokroić na mniejsze kawałki.
- Żółtka oddzielić od białek i z cukrem utrzeć na puszysta masę.
- Dodać miękkie masło i dalej ucierać.
- Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, a następnie dodać do żółtek utartych z cukrem i masłem. Wszystko połączyć.
- Dodać bakalie i pianę z białek i delikatnie wymieszać.
- Piec 45-50 minut w temperaturze 180ºC.
- Ciasto odstawić na jeden dzień.
- Można udekorować lukrem lub polewą czekoladową.