Świąteczny keks – sprawdzony przepis, historia i wartości odżywcze

2024-12-03
Świąteczny keks – sprawdzony przepis, historia i wartości odżywcze
Autor: Shutterstock Dobry świąteczny keks to prawdziwa ozdoba stołu i doskonały dodatek do kawy lub herbaty
średni
60 min
4

Keks z bakaliami to doskonałe ciasto na święta – zarówno Boże Narodzenie, jak i Wielkanoc. Dobrze przygotowany, wilgotny keks można przechowywać nawet przez kilka tygodni, a jego smak najlepiej rozwija się po kilku dniach od upieczenia. Oto prosty i sprawdzony przepis na ten świąteczny przysmak.

Keks to nic innego jak biszkopt tłuszczowy z dużą ilością bakalii, najczęściej przygotowywany w podłużnej blaszce i polewany czekoladą lub lukrem. Ciasto można przechowywać nawet kilka tygodni. 

Ojczyzną keksu jest Anglia. Specjalnie przygotowywany z dużym wyprzedzeniem keks jest odświętnym ciastem na angielskie Boże Narodzenie.

Keks przygotowywały już nasze bacie i miały o tyle utrudnione zadanie, że wówczas nie było dostępnej tak dużej ilości różnorodnych bakalii. Dlatego same suszyły i kandyzowały owoce czy prażyły orzechy.

Kawałek keksu z bakaliami, np. plaster, waży około 55 g i zawiera 207 kcal. To kaloryczne ciasto dostarcza przede wszystkim cukrów. Osoby nietolerujące cukru oraz osoby z nietolerancją glutenu powinny ograniczyć jego spożycie. 

Zobacz także inne przepisy na keks

Jak zrobić keks angielski z rumem

Keks pomarańczowy z bakaliami

Keks świąteczny według Kingi Paruzel

Przepis na keks, który zawsze się udaje

SKŁADNIKI

  • 5 jaj
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka masła
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • tłuszcz do formy
  • szczypta soli
  • bakalie, po 50 g: rodzynek, daktyli, kandyzowanych owoców, smażonej skórki pomarańczowej i cytrynowej, orzechów włoskich

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Bakalie moczyć przez 30 minut we wrzątku. Odsączyć i pokroić na mniejsze kawałki.
  • Żółtka oddzielić od białek i z cukrem utrzeć na puszysta masę.
  • Dodać miękkie masło i dalej ucierać.
  • Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli.
  • Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, a następnie dodać do żółtek utartych z cukrem i masłem. Wszystko połączyć.
  • Dodać bakalie i pianę z białek i delikatnie wymieszać.
  • Piec 45-50 minut w temperaturze 180ºC.
  • Ciasto odstawić na jeden dzień.
  • Można udekorować lukrem lub polewą czekoladową.
Bakalie – skąd się wzięły, co warto o nich wiedzieć?