Biszkopt bez proszku do pieczenia. Z tym składnikiem nie opada i jest cudownie puszysty
Dieta wegetariańska
Puszysty biszkopt to pyszne ciasto, które można wykorzystać do przygotowania tortu. Sprawdzi się także jako baza do ciast przekładanych słodkimi kremami. Jak upiec pyszny domowy biszkopt, do którego nie trzeba dodawać proszku do pieczenia? Wystarczy dobry i sprawdzony przepis oraz pięć popularnych składników. Zamiast proszku do pieczenia wykorzystuje się inny produkt. Zobaczcie, jak zrobić doskonały biszkopt bez proszku do pieczenia z 6 jaj.
Z czego zrobić biszkopt bez proszku do pieczenia?
Czy można piec biszkopt bez proszku do pieczenia? Oczywiście, ze można przygotować to popularne ciasto bez dodatku spulchniacza. Na liście składników, które potrzebne są, aby przygotować ciasto biszkoptowe, znajduje się pięć produktów. Na próżno szukać proszku do pieczenia. W tym sprawdzonym przepisie biszkopt piecze się bez proszku spulchniającego. Zamiast niego wykorzystuje się inny składniki. Biszkopt pięknie wyrasta, jest równy i nie pęka dzięki dodatkowi skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej.
Aby upiec puszysty domowy biszkopt bez proszku do pieczenia, potrzebne są takie składniki jak:
- mąka pszenna
- cukier
- jajka
- skrobia ziemniaczana lub kukurydziana
- woda
Jak zrobić biszkopt bez proszku do pieczenia?
Przepis na wyborny biszkopt, który piecze się bez dodatku proszku do pieczenia, nie jest skomplikowany. Warto jednak postępować dokładnie według przepisu, a ciasto wyjdzie za pierwszym razem. Pamiętajcie, że wszystkie składniki do biszkoptu powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego niektóre należy wcześniej wyjąć z lodówki.
Jak więc upiec pyszny domowy biszkopt bez proszku do pieczenia z 6 jaj? Z tym przepisem biszkopt wyjdzie, nie opadnie i będzie obłędnie puszysty.
- 1. krok – wymieszanie mąki ze skrobią ziemniaczaną lub kukurydzianą
- 2. krok – ubicie żółtek z cukrem
- 3. krok – ubicie białek z cukrem
- 4. krok – połączenie ubitych żółtek ze sztywną i błyszczącą pianą z białek
- 5. krok – wymieszanie masy jajecznej z suchymi składnikami
- 6. krok – przelanie ciasta do formy i upieczenie w piekarniku
Jak upiec biszkopt bez proszku do pieczenia?
Upieczenie biszkoptu bez proszku do pieczenia nie jest skomplikowane. Surowe ciasto przelewa się do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawia do nagrzanego wcześniej piekarnika. Temperatura powinna wnosić 180 stopni C. Pieczenie trwa około pół godziny. Patyczek wetknięty w biszkopt powinien być suchy. Po upieczeniu formę wyjmuje się z piekarnika i upuszcza na blat, aby biszkopt bez proszku do pieczenia nie opadł.
SKŁADNIKI
- 200 g cukru
- 130 g mąki pszennej
- 130 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 6 jajek
- 2 łyżki wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę wymieszać ze skrobią ziemniaczaną lub kukurydzianą. Składniki przesiać do miski.
- Żółtka ubić z połową cukru na jasny puch.
- Białka ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijając, stopniowo dodawać pozostały cukier, aż piana stanie się gęsta i błyszcząca.
- Ubite białka stopniowo dodawać do żółtek i delikatnie mieszać, aż składniki się połączą.
- Stopniowo dodawać składniki suche i wodę. Mieszać do połączenia w jednolite i gładkie ciasto.
- Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównać.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 30 minut, do suchego patyczka.
- Po wyjęciu tortownicy z piekarnika upuścić ją na blat z wysokości około 60 cm i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
- Podawać na deser lub wykorzystać do tortów i ciast przekładanych kremem.