Puszysty biszkopt, krem i galaretka z truskawkami. To ciasto nie ma sobie równych

ciasto z truskawkami i galaretką
Autor: Shutterstock To najlepsze ciasto na ciepłe dni. Biszkopt z truskawkami i galaretką urzeknie każdego.
łatwy
60 min
12

Dieta wegetariańska

Już niedługo rozpocznie się sezon na truskawki. Warto się do niego przygotować i wybrać kilka przepisów z tymi pysznymi owocami. W tym roku hitem jest ciasto z truskawkami i galaretką, które prezentuje się wyjątkowo efektownie i rewelacyjnie smakuje. Przepis na ten słodki przysmak z truskawkami w roli głównej jest łatwy i nie wymaga nadprzyrodzonych umiejętności. Przekonajcie się sami i sprawdźcie przepis na wyborne ciasto z truskawkami i galaretką.

Ciasto z truskawkami i galaretką – z czego zrobić?

Aby przygotować to pyszne sezonowe ciasto na deser, należy zaopatrzyć się w składniki, które są łatwo dostępne, a ich cena nie przyprawia o zawrót głowy. Ciasto składa się z trzech warstw i według nich została podzielona lista potrzebnych produktów.

Jakie więc składniki są potrzebne do zrobienia tego doskonałego domowego ciasta?

  • składniki do biszkoptu – mąka pszenna, cukier, jajka, proszek do pieczenia, ekstrakt waniliowy
  • składniki do kremu – śmietanka o zawartości tłuszczu 30%, cukier
  • składniki do warstwy truskawkowej – truskawki, galaretka truskawkowa, wrzątek

Jak zrobić ciasto z truskawkami i galaretką?

Przepis na obłędne ciasto z truskawkami i galaretką nie jest trudny. To wyśmienite połączenie lekkiego jak chmurka biszkoptu, na którym wygodnie ułożył się krem śmietanowy. Zwieńczeniem ciasta są pyszne truskawki zatopione w słodkiej galaretce. Samodzielne zrobienie tego doskonałego biszkoptu z truskawkami i galaretką nie jest wcale takie trudne.

Jak więc własnoręcznie zrobić pyszne ciasto wzbogacone kremem, galaretką i truskawkami? Wystarczy zastosować się do przepisu, a doskonałe ciacho uda się każdemu.

  • 1. krok – upieczenie biszkoptu
  • 2. krok – przygotowanie kremu i galaretki
  • 3. krok – wyłożenie kremu na biszkopt i ułożenie truskawek
  • 4. krok – zalanie truskawek galaretką
  • 5. krok – schłodzenie ciasta z truskawkami i galaretką w lodówce

Jak podawać ciasto z truskawkami i galaretką?

Wyborny biszkopt z galaretką, w której ukryły się pyszne truskawki, to przepis na pyszny deser. Idealnie sprawdzi się po rodzinnym obiedzie i zachwyci smakiem każdego, kto go spróbuje. Biszkopt z dodatkiem kremu i truskawek najlepiej smakuje w ciepłe dni. Ciasto jest doskonałym dodatkiem do kawy. Porcje można dodatkowo udekorować listkami mięty, a obok ułożyć świeże truskawki.

SKŁADNIKI

  • biszkopt:
  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • krem:
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 150 g cukru

  • warstwa truskawkowa:
  • 1 kg truskawek
  • 600 ml wrzątku
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Białka ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijając, stopniowo wsypywać cukier. Miksować do połączenia.
  • Dodać żółtka i ekstrakt waniliowy. Stopniowo wsypywać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać do połączenia składników w jednolite ciasto.
  • Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 30 minut, do suchego patyczka. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Śmietankę ubić z cukrem na sztywno. Krem wyłożyć na biszkoptowy spód. Wstawić do lodówki.
  • Galaretki rozpuścić we wrzącej wodzie. Odstawić do ostygnięcia i lekkiego stężenia.
  • Na kremie ułożyć umyte, osuszone i pozbawione szypułek truskawki. Można pokroić je na połówki. Delikatnie wlać galaretkę.
  • Ciasto wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Galaretka powinna całkowicie stężeć.
  • Podawać na deser na różne okazje.
Beszamel: Truskawki - właściwości truskawek. Dlaczego warto jeść truskawki?
Anna Szulc-Górska
więcej