Puszysty biszkopt, krem i galaretka z truskawkami. To ciasto nie ma sobie równych
Dieta wegetariańska
Już niedługo rozpocznie się sezon na truskawki. Warto się do niego przygotować i wybrać kilka przepisów z tymi pysznymi owocami. W tym roku hitem jest ciasto z truskawkami i galaretką, które prezentuje się wyjątkowo efektownie i rewelacyjnie smakuje. Przepis na ten słodki przysmak z truskawkami w roli głównej jest łatwy i nie wymaga nadprzyrodzonych umiejętności. Przekonajcie się sami i sprawdźcie przepis na wyborne ciasto z truskawkami i galaretką.
Ciasto z truskawkami i galaretką – z czego zrobić?
Aby przygotować to pyszne sezonowe ciasto na deser, należy zaopatrzyć się w składniki, które są łatwo dostępne, a ich cena nie przyprawia o zawrót głowy. Ciasto składa się z trzech warstw i według nich została podzielona lista potrzebnych produktów.
Jakie więc składniki są potrzebne do zrobienia tego doskonałego domowego ciasta?
- składniki do biszkoptu – mąka pszenna, cukier, jajka, proszek do pieczenia, ekstrakt waniliowy
- składniki do kremu – śmietanka o zawartości tłuszczu 30%, cukier
- składniki do warstwy truskawkowej – truskawki, galaretka truskawkowa, wrzątek
Jak zrobić ciasto z truskawkami i galaretką?
Przepis na obłędne ciasto z truskawkami i galaretką nie jest trudny. To wyśmienite połączenie lekkiego jak chmurka biszkoptu, na którym wygodnie ułożył się krem śmietanowy. Zwieńczeniem ciasta są pyszne truskawki zatopione w słodkiej galaretce. Samodzielne zrobienie tego doskonałego biszkoptu z truskawkami i galaretką nie jest wcale takie trudne.
Jak więc własnoręcznie zrobić pyszne ciasto wzbogacone kremem, galaretką i truskawkami? Wystarczy zastosować się do przepisu, a doskonałe ciacho uda się każdemu.
- 1. krok – upieczenie biszkoptu
- 2. krok – przygotowanie kremu i galaretki
- 3. krok – wyłożenie kremu na biszkopt i ułożenie truskawek
- 4. krok – zalanie truskawek galaretką
- 5. krok – schłodzenie ciasta z truskawkami i galaretką w lodówce
Jak podawać ciasto z truskawkami i galaretką?
Wyborny biszkopt z galaretką, w której ukryły się pyszne truskawki, to przepis na pyszny deser. Idealnie sprawdzi się po rodzinnym obiedzie i zachwyci smakiem każdego, kto go spróbuje. Biszkopt z dodatkiem kremu i truskawek najlepiej smakuje w ciepłe dni. Ciasto jest doskonałym dodatkiem do kawy. Porcje można dodatkowo udekorować listkami mięty, a obok ułożyć świeże truskawki.
SKŁADNIKI
- biszkopt:
- 300 g mąki pszennej
- 150 g cukru
- 4 jajka
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
krem:- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 150 g cukru
warstwa truskawkowa:- 1 kg truskawek
- 600 ml wrzątku
- 2 opakowania galaretki truskawkowej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Białka ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijając, stopniowo wsypywać cukier. Miksować do połączenia.
- Dodać żółtka i ekstrakt waniliowy. Stopniowo wsypywać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać do połączenia składników w jednolite ciasto.
- Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 30 minut, do suchego patyczka. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Śmietankę ubić z cukrem na sztywno. Krem wyłożyć na biszkoptowy spód. Wstawić do lodówki.
- Galaretki rozpuścić we wrzącej wodzie. Odstawić do ostygnięcia i lekkiego stężenia.
- Na kremie ułożyć umyte, osuszone i pozbawione szypułek truskawki. Można pokroić je na połówki. Delikatnie wlać galaretkę.
- Ciasto wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Galaretka powinna całkowicie stężeć.
- Podawać na deser na różne okazje.