Obłędny tort orzechowy. Niezawodny przepis siostry Anastazji
Dieta wegetariańska
Siostra Anastazja wie, jak upiec pyszne domowe ciasto z kremem, które zauroczy smakiem wszystkich gości podczas świąt Bożego Narodzenia i innych okazji. Właśnie pokazała, jak zrobić obłędny tort orzechowy. Między biszkoptowymi blatami o smaku czekolady wygodnie ułożył się orzechowy krem. Wbrew pozorom tort nie jest trudny. Przekonajcie się sami i zobaczcie, jak zrobić tort orzechowy według przepisu siostry Anastazji.
Tort orzechowy siostry Anastazji – składniki
Lista składników potrzebnych do zrobienia pysznego toru z orzechowym kremem nie jest długa. Została podzielona na dwie części. Pierwsza z nich to produkty, z których robi się czekoladowe ciasto biszkoptowe. Drugą zaś stanowią składniki do kremu budyniowego z orzechami.
Aby upiec domowy tort orzechowy według przepisu siostry Anastazji, należy przygotować takie produkty jak:
- składniki do ciasta – mąka pszenna, cukier, jajka, kakao, proszek do pieczenia i szczypta soli
- składniki do kremu orzechowego – mleko, masło, budynie w proszku, cukier i orzechy
Jak zrobić tort orzechowy siostry Anastazji?
Przepis siostry Anastazji na obłędny tort przełożony kremem z dodatkiem orzechów nie jest trudny. Robi się go w kilku łatwych etapach. Przepis mogą sprawdzić osoby, które dopiero uczą się piec słodkie wypieki w domu, a także ci z doświadczeniem.
Jak więc upiec przepyszny tort orzechowy siostry Anastazji?
- 1. etap – przygotowanie budyniu
- 2. etap – upieczenie czekoladowego biszkoptu
- 3. etap – przygotowanie kremu budyniowego z orzechami
- 4. etap – przełożenie blatów biszkoptowych kremem
- 5. etap – udekorowanie tortu orzechowego
Jak podawać tort orzechowy siostry Anastazji?
Upieczony według sprawdzonej receptury siostry Anastazji tort z kremem orzechowym jest uniwersalny i pasuje na każdą okazję. Siostra Anastazja poleca piec go na ważne uroczystości. Sprawdzi się więc na Boże Narodzenie i inne święta. Z powodzeniem zastąpi tort urodzinowy. To pomysł na deser po rodzinnym obiedzie.
Gotowy tort orzechowy według przepisu siostry Anastazji warto odpowiednio udekorować. Pięknie prezentuje się z polewą czekoladową lub karmelową. Wierzch można posypać startą gorzką czekoladą, posiekanymi orzechami lub migdałami.
SKŁADNIKI
- biszkopt czekoladowy:
- 200 g cukru
- 7 jajek
- 5 łyżek mąki pszennej
- 4 łyżki kakao
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
krem orzechowy:- 500 ml mleka
- 250 g masła
- duża garść mielonych orzechów
- 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
- 3 łyżki cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- 3/4 mleka przelać do rondelka i podgrzewać. Do pozostałego mleka wsypać proszek budyniowy i wymieszać. Wlać do gotującego się mleka. Energicznie mieszać, aż masa zgęstnieje i stanie gładka bez grudek. Rondelek zestawić z ognia, przykryć i odstawić do ostygnięcia.
- Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku.
- Wsypać kakao, mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać łyżką do połączenia.
- Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 35 minut, do suchego patyczka. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Masło utrzeć z cukrem na puch. Cały czas ucierając, dodawać po 1 łyżce ostudzonego budyniu. Wsypać zmielone orzechy i miksować do połączenia.
- Ostudzone ciasto przekroić na 3 blaty. Na pierwszy blat nałożyć 1/3 kremu i przykryć drugim blatem. Wyłożyć 1/3 kremu i przykryć ostatnim blatem. Wierzch równomiernie posmarować pozostałym kremem i udekorować.
- Podawać na deser z okazji świąt Bożego Narodzenia i na inne okazje.