Obłędny tort orzechowy. Niezawodny przepis siostry Anastazji

tort orzechowy siostry Anastazji
Autor: Shutterstock Tort orzechowy Siostry Anastazji hitowe domowe ciasto z kremem.
łatwy
90 min
8

Dieta wegetariańska

Siostra Anastazja wie, jak upiec pyszne domowe ciasto z kremem, które zauroczy smakiem wszystkich gości podczas świąt Bożego Narodzenia i innych okazji. Właśnie pokazała, jak zrobić obłędny tort orzechowy. Między biszkoptowymi blatami o smaku czekolady wygodnie ułożył się orzechowy krem. Wbrew pozorom tort nie jest trudny. Przekonajcie się sami i zobaczcie, jak zrobić tort orzechowy według przepisu siostry Anastazji.

Tort orzechowy siostry Anastazji – składniki

Lista składników potrzebnych do zrobienia pysznego toru z orzechowym kremem nie jest długa. Została podzielona na dwie części. Pierwsza z nich to produkty, z których robi się czekoladowe ciasto biszkoptowe. Drugą zaś stanowią składniki do kremu budyniowego z orzechami.

Aby upiec domowy tort orzechowy według przepisu siostry Anastazji, należy przygotować takie produkty jak:

  • składniki do ciasta – mąka pszenna, cukier, jajka, kakao, proszek do pieczenia i szczypta soli
  • składniki do kremu orzechowego – mleko, masło, budynie w proszku, cukier i orzechy

Jak zrobić tort orzechowy siostry Anastazji?

Przepis siostry Anastazji na obłędny tort przełożony kremem z dodatkiem orzechów nie jest trudny. Robi się go w kilku łatwych etapach. Przepis mogą sprawdzić osoby, które dopiero uczą się piec słodkie wypieki w domu, a także ci z doświadczeniem.

Jak więc upiec przepyszny tort orzechowy siostry Anastazji?

  • 1. etap – przygotowanie budyniu
  • 2. etap – upieczenie czekoladowego biszkoptu
  • 3. etap – przygotowanie kremu budyniowego z orzechami
  • 4. etap – przełożenie blatów biszkoptowych kremem
  • 5. etap – udekorowanie tortu orzechowego

Jak podawać tort orzechowy siostry Anastazji?

Upieczony według sprawdzonej receptury siostry Anastazji tort z kremem orzechowym jest uniwersalny i pasuje na każdą okazję. Siostra Anastazja poleca piec go na ważne uroczystości. Sprawdzi się więc na Boże Narodzenie i inne święta. Z powodzeniem zastąpi tort urodzinowy. To pomysł na deser po rodzinnym obiedzie.

Gotowy tort orzechowy według przepisu siostry Anastazji warto odpowiednio udekorować. Pięknie prezentuje się z polewą czekoladową lub karmelową. Wierzch można posypać startą gorzką czekoladą, posiekanymi orzechami lub migdałami.

SKŁADNIKI

  • biszkopt czekoladowy:
  • 200 g cukru
  • 7 jajek
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 4 łyżki kakao
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

  • krem orzechowy:
  • 500 ml mleka
  • 250 g masła
  • duża garść mielonych orzechów
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
  • 3 łyżki cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • 3/4 mleka przelać do rondelka i podgrzewać. Do pozostałego mleka wsypać proszek budyniowy i wymieszać. Wlać do gotującego się mleka. Energicznie mieszać, aż masa zgęstnieje i stanie gładka bez grudek. Rondelek zestawić z ognia, przykryć i odstawić do ostygnięcia.
  • Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku.
  • Wsypać kakao, mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać łyżką do połączenia.
  • Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 35 minut, do suchego patyczka. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Masło utrzeć z cukrem na puch. Cały czas ucierając, dodawać po 1 łyżce ostudzonego budyniu. Wsypać zmielone orzechy i miksować do połączenia.
  • Ostudzone ciasto przekroić na 3 blaty. Na pierwszy blat nałożyć 1/3 kremu i przykryć drugim blatem. Wyłożyć 1/3 kremu i przykryć ostatnim blatem. Wierzch równomiernie posmarować pozostałym kremem i udekorować.
  • Podawać na deser z okazji świąt Bożego Narodzenia i na inne okazje.
Beszamel: Biszkopt idealny – jak go zrobić?
Anna Szulc-Górska
więcej