Tres Leches robię na różne okazje. To wyborne ciasto zachwyca obłędnym smakiem

ciasto tres leches
Autor: Shutterstock Weź trzy mleka i zrób obłędny deser. Tres Leches jest tak dobre, że znika w okamgnieniu.
łatwy
60 min
8

Dieta wegetariańska

Tres leches, czyli trzy mleka, to przepyszne ciasto, które zachwyci nawet najwybredniejsze podniebienia. Jest nie tylko wyjątkowo dobre, ale i prezentuje się efektownie, więc idealnie sprawdzi się na różne okazje. Poznajcie prosty i sprawdzony przepis na wyśmienite ciasto Tres Leches, które urzeknie obłędnym smakiem już po pierwszym kęsie.

Co to jest Tres Leches?

Trzy mleka, bo tak można przetłumaczyć tę nazwę, to wyborne ciasto. Składa się z biszkoptu nasączonego mlecznym ponczem. Wieńczy je bita śmietana, która idealne łączy się z mlecznym ciastem. Ciasto przygotowuje się z trzech rodzajów mlek – mleka tłustego o zawartości tłuszczu 3,2 proc., mleka skondensowanego słodzonego oraz mleka skondensowanego niesłodzonego. Dzięki tym składnikom deser ma mleczny i słodki smak, jest kremowe i wilgotne.

Jaka jest historia ciasta Tres Leches? To wyborne ciasto jest jednym z tradycyjnych deserów podawanych w krajach Ameryki Łacińskiej i w Stanach Zjednoczonych. Prawdopodobnie przepis narodził się w Meksyku lub Nikaragui. Ciasto szybko zyskało popularność, a receptura powędrowała do innych krajów. Tres Leches serwuje się na różne święta, okazje i rodzinne uroczystości.

Jak zrobić ciasto Tres Leches?

Przepis na ciasto z trzech mlek nie jest skomplikowany. Chociaż receptura pochodzi z Ameryki Łacińskiej, wszystkie niezbędne składniki są w naszych sklepach. Przygotowanie wymaga nieco więcej czasu i cierpliwości, ale smak Tres Leches jest tego wart.

Jak więc przygotować ciasto Tres Leches w domu? Z tym przepisem przygotowanie tego mlecznego deseru zawsze się udaje. Wystarczy postępować według kolejnych kroków podanych w przepisie.

  • 1. krok – upieczenie i ostudzenie biszkoptu
  • 2. krok – przygotowanie mlecznego ponczu
  • 3. krok – nasączenie biszkoptu mlecznym ponczem i schłodzenie ciasta w lodówce
  • 4. krok – przygotowanie bitej śmietany
  • 5. krok – udekorowanie ciasta Tres Leches bitą śmietaną

Czym wzbogacić ciasto Tres Leches?

Ciasto Tres Leches jest pyszne i pasuje na każdą okazję czy różnego rodzaju święta. To podstawowy przepis na wyborne ciasto z trzech mlek. Recepturę można nieco zmodyfikować i dodać różne składniki, które podkręcą smak tego pysznego deseru. Biszkopt można wzmocnić likierem lub rumem. Tres Leches pysznie łączy się z bitą śmietaną, do której świetnie pasują sezonowe owoce. Wierzch ciasta można oprószyć startą gorzką czekoladą, szczyptą cynamonu lub kakao. Sprawdzi się też otarta skórka z cytryny lub pomarańczy.

SKŁADNIKI

  • biszkopt:
  • 250 g mąki pszennej
  • 175 g cukru
  • 60 ml mleka 3,2%
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

  • mleczny poncz:
  • 250 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 150 ml mleka skondensowanego słodzonego
  • 100 ml mleka 3,2%

  • bita śmietana:
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 40 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski przesypać mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać.
  • Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania wsypać cukier.
  • Ubijając na niskich obrotach, dodawać po 1 żółtku.
  • Do masy jajecznej stopniowo wsypywać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać.
  • Wlać mleko i ekstrakt waniliowy. Wymieszać.
  • Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać wierzch.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 30 minut, do suchego patyczka.
  • Formę wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.
  • Oba mleka skondensowane wymieszać z mlekiem tłustym.
  • Ciasto nakłuć w kilku miejscach wykałaczką lub widelcem i równomiernie zlać je mleczną mieszankę. Ciasto wstawić do lodówki na 3 godziny.
  • Śmietankę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania wsypać cukier puder i dodać ekstrakt waniliowy.
  • Na wierzchu ciasta równomiernie rozprowadzić bitą śmietanę.
  • Podawać na deser na różne okazje.
Mleko – pić czy nie pić, oto jest pytanie! Jakie właściwości i wartości ma mleko?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej