Tres Leches robię na różne okazje. To wyborne ciasto zachwyca obłędnym smakiem

2024-11-12 12:17

Tres leches, czyli trzy mleka, to przepyszne ciasto, które zachwyci nawet najwybredniejsze podniebienia. Jest nie tylko wyjątkowo dobre, ale i prezentuje się efektownie, więc idealnie sprawdzi się na różne okazje. Poznajcie prosty i sprawdzony przepis na wyśmienite ciasto Tres Leches, które urzeknie obłędnym smakiem już po pierwszym kęsie.

ciasto tres leches

i

Autor: Shutterstock/ Shutterstock Weź trzy mleka i zrób obłędny deser. Tres Leches jest tak dobre, że znika w okamgnieniu.
łatwy
60 min
8

Dieta wegetariańska

Co to jest Tres Leches?

Trzy mleka, bo tak można przetłumaczyć tę nazwę, to wyborne ciasto. Składa się z biszkoptu nasączonego mlecznym ponczem. Wieńczy je bita śmietana, która idealne łączy się z mlecznym ciastem. Ciasto przygotowuje się z trzech rodzajów mlek – mleka tłustego o zawartości tłuszczu 3,2 proc., mleka skondensowanego słodzonego oraz mleka skondensowanego niesłodzonego. Dzięki tym składnikom deser ma mleczny i słodki smak, jest kremowe i wilgotne.

Jaka jest historia ciasta Tres Leches? To wyborne ciasto jest jednym z tradycyjnych deserów podawanych w krajach Ameryki Łacińskiej i w Stanach Zjednoczonych. Prawdopodobnie przepis narodził się w Meksyku lub Nikaragui. Ciasto szybko zyskało popularność, a receptura powędrowała do innych krajów. Tres Leches serwuje się na różne święta, okazje i rodzinne uroczystości.

Jak zrobić ciasto Tres Leches?

Przepis na ciasto z trzech mlek nie jest skomplikowany. Chociaż receptura pochodzi z Ameryki Łacińskiej, wszystkie niezbędne składniki są w naszych sklepach. Przygotowanie wymaga nieco więcej czasu i cierpliwości, ale smak Tres Leches jest tego wart.

Jak więc przygotować ciasto Tres Leches w domu? Z tym przepisem przygotowanie tego mlecznego deseru zawsze się udaje. Wystarczy postępować według kolejnych kroków podanych w przepisie.

  • 1. krok – upieczenie i ostudzenie biszkoptu
  • 2. krok – przygotowanie mlecznego ponczu
  • 3. krok – nasączenie biszkoptu mlecznym ponczem i schłodzenie ciasta w lodówce
  • 4. krok – przygotowanie bitej śmietany
  • 5. krok – udekorowanie ciasta Tres Leches bitą śmietaną

Czym wzbogacić ciasto Tres Leches?

Ciasto Tres Leches jest pyszne i pasuje na każdą okazję czy różnego rodzaju święta. To podstawowy przepis na wyborne ciasto z trzech mlek. Recepturę można nieco zmodyfikować i dodać różne składniki, które podkręcą smak tego pysznego deseru. Biszkopt można wzmocnić likierem lub rumem. Tres Leches pysznie łączy się z bitą śmietaną, do której świetnie pasują sezonowe owoce. Wierzch ciasta można oprószyć startą gorzką czekoladą, szczyptą cynamonu lub kakao. Sprawdzi się też otarta skórka z cytryny lub pomarańczy.

SKŁADNIKI

  • biszkopt:
  • 250 g mąki pszennej
  • 175 g cukru
  • 60 ml mleka 3,2%
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

  • mleczny poncz:
  • 250 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 150 ml mleka skondensowanego słodzonego
  • 100 ml mleka 3,2%

  • bita śmietana:
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 40 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski przesypać mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać.
  • Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania wsypać cukier.
  • Ubijając na niskich obrotach, dodawać po 1 żółtku.
  • Do masy jajecznej stopniowo wsypywać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać.
  • Wlać mleko i ekstrakt waniliowy. Wymieszać.
  • Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać wierzch.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 30 minut, do suchego patyczka.
  • Formę wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.
  • Oba mleka skondensowane wymieszać z mlekiem tłustym.
  • Ciasto nakłuć w kilku miejscach wykałaczką lub widelcem i równomiernie zlać je mleczną mieszankę. Ciasto wstawić do lodówki na 3 godziny.
  • Śmietankę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania wsypać cukier puder i dodać ekstrakt waniliowy.
  • Na wierzchu ciasta równomiernie rozprowadzić bitą śmietanę.
  • Podawać na deser na różne okazje.
Mleko – pić czy nie pić, oto jest pytanie! Jakie właściwości i wartości ma mleko?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej...