Ciasto z truskawkami i kremem - prosty przepis na lekki biszkopt z dodatkami
Ciasto z truskawkami i kremem to klasyczny letni deser, idealny na niedzielny obiad lub inne specjalne okazje. Jednak zachęcam do upieczenia biszkoptu z truskawkami i kremem bez żadnej konkretnej okazji, po prostu dla własnej przyjemności. Przynajmniej raz w sezonie truskawkowym warto to zrobić, gdyż owoce użyte do tego wypieku powinny być nieskazitelnie świeże i idealnie dojrzałe. To właśnie (prawie) cała tajemnica sukcesu tego prostego, ale wyjątkowego deseru.
Ciasta z truskawkami i mascarpone na stałe już zagościły na polskich stołach. Polacy pokochali włoski słodkawy serek, który świetnie się ubija, trzyma formę i doskonale pasuje do bardziej wyrazistych w smaku dodatków.
Biszkopt z truskawkami i mascarpone to cudownie smaczna kombinacja puszystego, lekkiego ciasta, aksamitnego kremu i aromatycznych truskawek. Ciasto z truskawkami i kremem jest pyszne - bo z natury suchawy choć puszysty biszkopt doskonale komponuje się z kremowymi dodatkami.
Lekki letni torcik możemy przygotować nie tylko z truskawkami. Doskonale smakuje z porzeczkami, wiśniami lub czereśniami, malinami a także dojrzałymi brzoskwiniami lub morelami.
Pod materiałem wideo znajdziesz inne przepisy na pyszne ciasta z truskawkami!
SKŁADNIKI
- Biszkopt
- 4 duże jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- Krem
- 250 ml śmietanki 36%
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 cukier wanilinowy
- Galaretka
- 500 g truskawek
- 2 opakowania galaretki truskawkowej
- 2,5 szklanki gorącej wody
- 1 szklanka przegotowanej wody i sok z jednej cytryny do nasączenia ciasta
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Białka oddzielić od żółtek, dodać do nich szczyptę soli i ubijać mikserem. Do gęstej piany dodawać partiami cukier i ubijać do uzyskania sztywnej, lśniącej piany.
- Następnie zmniejszyć obroty miksera i wmiksować do piany żółtka. Mąki pszenną i ziemniaczaną dodać do piany i wymieszać szpatułką.
- Do formy wyłożonej papierem do pieczenia przełożyć ciasto i wyrównać. Biszkopt wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (opcja góra i dół) i piec 30-35 min (do tzw. suchego patyczka).
- Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika, upuścić na blat z wysokości 30-40 cm i zostawić w blaszce do całkowitego wystudzenia.
- Wystudzony biszkopt obkroić od brzegów blaszki, wyjąć, zdjąć papier, na którym się piekł. Blaszkę, w której piekł się biszkopt wyłożyć ponownie papierem do pieczenia (łatwiej będzie wyjąć gotowe ciasto), przełożyć biszkopt i nasączyć go wodą z cytryną.
- Schłodzoną śmietankę wlać do miski i ubijać mikserem. Gdy śmietanka zacznie gęstnieć dodać cukier puder i cukier waniliowy, a następnie w kilku porcjach serek mascarpone. Miksować tylko do uzyskania gładkiego kremu.
- Tak przygotowany krem wyłożyć równą warstwą na biszkopcie. Truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki i ułożyć je na warstwie kremu. Galaretki rozpuścić w podanej ilości wrzącej wody, a następnie przestudzić. Gdy zaczną lekko tężeć, wyłożyć je na owoce i odstawić ciasto do lodówki, do całkowitego stężenia.