Ciasto z truskawkami i kremem - prosty przepis na lekki biszkopt z dodatkami

Ciasto z truskawkami i kremem - prosty przepis na lekki biszkopt z dodatkami
Autor: Shutterstock To ciasto warto zrobić choć raz w sezonie na truskawki i cieszyć się jego niesamowitym smakiem
łatwy
40 min
8

Ciasto z truskawkami i kremem to klasyczny letni deser, idealny na niedzielny obiad lub inne specjalne okazje. Jednak zachęcam do upieczenia biszkoptu z truskawkami i kremem bez żadnej konkretnej okazji, po prostu dla własnej przyjemności. Przynajmniej raz w sezonie truskawkowym warto to zrobić, gdyż owoce użyte do tego wypieku powinny być nieskazitelnie świeże i idealnie dojrzałe. To właśnie (prawie) cała tajemnica sukcesu tego prostego, ale wyjątkowego deseru.

Ciasta z truskawkami i mascarpone na stałe już zagościły na polskich stołach. Polacy pokochali włoski słodkawy serek, który świetnie się ubija, trzyma formę i doskonale pasuje do bardziej wyrazistych w smaku dodatków.

Biszkopt z truskawkami i mascarpone to cudownie smaczna kombinacja puszystego, lekkiego ciasta, aksamitnego kremu i aromatycznych truskawek. Ciasto z truskawkami i kremem jest pyszne - bo z natury suchawy choć puszysty biszkopt doskonale komponuje się z kremowymi dodatkami.

Lekki letni torcik możemy przygotować nie tylko z truskawkami. Doskonale smakuje z porzeczkami, wiśniami lub czereśniami, malinami a także dojrzałymi brzoskwiniami lub morelami.

Pod materiałem wideo znajdziesz inne przepisy na pyszne ciasta z truskawkami!

SKŁADNIKI

  • Biszkopt
  • 4 duże jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • Krem
  • 250 ml śmietanki 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 cukier wanilinowy
  • Galaretka
  • 500 g truskawek
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej
  • 2,5 szklanki gorącej wody
  • 1 szklanka przegotowanej wody i sok z jednej cytryny do nasączenia ciasta

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Białka oddzielić od żółtek, dodać do nich szczyptę soli i ubijać mikserem. Do gęstej piany dodawać partiami cukier i ubijać do uzyskania sztywnej, lśniącej piany.
  • Następnie zmniejszyć obroty miksera i wmiksować do piany żółtka. Mąki pszenną i ziemniaczaną dodać do piany i wymieszać szpatułką.
  • Do formy wyłożonej papierem do pieczenia przełożyć ciasto i wyrównać. Biszkopt wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (opcja góra i dół) i piec 30-35 min (do tzw. suchego patyczka).
  • Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika, upuścić na blat z wysokości 30-40 cm i zostawić w blaszce do całkowitego wystudzenia.
  • Wystudzony biszkopt obkroić od brzegów blaszki, wyjąć, zdjąć papier, na którym się piekł. Blaszkę, w której piekł się biszkopt wyłożyć ponownie papierem do pieczenia (łatwiej będzie wyjąć gotowe ciasto), przełożyć biszkopt i nasączyć go wodą z cytryną.
  • Schłodzoną śmietankę wlać do miski i ubijać mikserem. Gdy śmietanka zacznie gęstnieć dodać cukier puder i cukier waniliowy, a następnie w kilku porcjach serek mascarpone. Miksować tylko do uzyskania gładkiego kremu.
  • Tak przygotowany krem wyłożyć równą warstwą na biszkopcie. Truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki i ułożyć je na warstwie kremu. Galaretki rozpuścić w podanej ilości wrzącej wody, a następnie przestudzić. Gdy zaczną lekko tężeć, wyłożyć je na owoce i odstawić ciasto do lodówki, do całkowitego stężenia.
Beszamel: Biszkopt idealny – jak go zrobić?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej