Rewelacyjne ciasto mleczne zrobisz w 10 minut. Oczaruje smakiem i zachwyci puszystością

ciasto mleczne
Autor: Shutterstock Jest puszyste i w sam raz słodkie. Przepyszne ciasto mleczne zachwyci każdego.
łatwy
10 min
12

Dieta wegetariańska

Ciasto mleczne jest pyszne, lekkie jak chmurka i dosłownie rozpływa się w ustach. To uniwersalny słodki wypiek, który sprawdzi się na każdą okazję i smakuje każdemu. Jak zrobić rewelacyjne ciasto mleczne? Wystarczy dziesięć minut wolnego czasu i kilka niedrogich produktów. Poznajcie sprawdzony i błyskawiczny przepis na najlepsze domowe ciasto mleczne.

Z czego zrobić ciasto mleczne?

Idealnie słodkie ciasto mleczne urzeka smakiem od pierwszego kęsa. Do jego przygotowania wykorzystuje się łatwo dostępne i niedrogie produkty, które można kupić nawet w małych sklepach osiedlowych. Być może macie je wszystkie w domu i wycieczka na zakupy nie będzie konieczna.

Aby upiec najlepsze domowe ciasto mleczne, potrzebne są takie produkty jak:

  • mąka pszenna
  • mleko
  • jajka
  • masło
  • cukier
  • cukier z prawdziwą wanilią
  • proszek do pieczenia
  • szczypta soli

Jak zrobić ciasto mleczne?

Przepis na pyszne ciasto mleczne jest bardzo łatwy. Przygotowanie nie wymaga także długiego czasu. Ciasto mleczne uda się już za pierwszym razem pod jednym warunkiem. Należy postępować dokładnie według przepisu i przestrzegać wszystkich zaleceń.

Jak więc upiec zachwycające ciasto mleczne? Przepis został podzielony na poszczególne kroki, co znacznie ułatwia pracę.

  • 1. krok – wymieszanie mąki z proszkiem do pieczenia
  • 2. krok – podgrzanie mleka z masłem
  • 3. krok – ubicie jajek z solą, cukrem i cukrem z wanilią
  • 4. krok – połączenie masy jajecznej z mlekiem z masłem oraz suchymi składnikami
  • 5. krok – przelanie ciasta do formy i upieczenie ciasta w piekarniku

Jak podawać ciasto mleczne?

Puszyste ciasto mleczne jest uniwersalne, więc przepis dobrze jest mieć pod ręką. Sprawdzi się na każdą okazję. Zachwyci przyjemnym smakiem i puszystą konsystencją każdego, kto go spróbuje. Można je piec na urodziny, imieniny czy święta. Pysznie komponuje się z aromatyczną kawą, owocową herbatą czy mlekiem.

Ciasto mleczne super smakuje delikatnie oprószone cukrem pudrem lub skropione polewą czekoladową. Wierzch można też udekorować kremem z serka mascarpone i świeżymi owocami. W każdej wersji ciasto mleczne będzie smakować obłędnie.

SKŁADNIKI

  • 350 g mąki pszennej
  • 250 g cukru
  • 240 ml mleka
  • 70 g masła
  • 4 jajka
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do rondelka wlać mleko i dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło. Podgrzewać i mieszać, aż masło się roztopi i połączy z mlekiem. Rondelek zestawić z ognia.
  • Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Podzielić na dwie części.
  • Do misy miksera wbić jajka. Wsypać cukier, cukier z wanilią i szczyptę soli. Ubić na puch.
  • Wlać połowę mleka z masłem. Stopniowo wsypywać pierwszą część suchych składników i wymieszać do połączenia składników.
  • Wlać pozostałe mleko z masłem i wsypać drugą część składników suchych. Dokładnie wymieszać, aż składniki połączą się w jednolite ciasto.
  • Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 40 minut, do suchego patyczka.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Podawać na deser oprószone cukrem pudrem lub udekorowane polewą czekoladową.
Mleko – pić czy nie pić, oto jest pytanie! Jakie właściwości i wartości ma mleko?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej