Kawa z lodem na upały - przepis na orzeźwiającą frappe
Kiedy słońce w zenicie nie mamy raczej ochoty na gorącą filiżankę kawy. Podajemy wam więc przepis na kawę w wersji letniej, bardzo popularną w krajach śródziemnomorskich kawę mrożoną. Zobacz, jak można łatwo zrobić frappe.
Przepis na kawę mrożoną nie jest trudny. W Grecji na przykład kawę frappe (bo tak się ją tam nazywa) robi się z kawy rozpuszczalnej Nescafe (ale można zrobić ją z kawy dowolnego producenta). Do wypełnionej do połowy szklanki kostkami lodu dodaje się w dwóch częściach, po równo kawę (z dwóch łyżeczek) i mleko.
Radziłabym przygotować kawę rozpuszczalną z gorącej wody i pozostawić ją do przestudzenia. W zimnej wodzie kawa typu instant może trudno się rozpuszczać. Kawę frappe zwykle słodzimy. Podajemy w szkle, koniecznie ze słomką, która pozwala rozkoszować się jej smakiem do końca.
Istnieje kilka wariantów kawy mrożonej. Jednym z nich jest kawa mrożona miętowa. Wtedy na sama dno szklanki wlewamy miętowy syrop spożywczy. Można go kupić w specjalistycznych sklepach z kawa lub herbatą oraz z alkoholami, bowiem stosuje się go często do przygotowywania drinków. Resztę pozostawiamy bez zmian, czyli dodajemy lód, kawę z 2 łyżeczek kawy rozpuszczalnej oraz mleko. Dla podkreślenia wyjątkowości napoju możemy pokusić się o ozdobienie szklanki listkami mięty.
Kawa frappe czyli mrożona ma niesamowite walory smakowe i polubią ją nawet ci, którzy za zwykłą, gorącą kawą nie przepadają. Znakomicie orzeźwia w gorące dni. Na wieczór polecam napój zrobiony z gatunku kawy bezkofeinowej.