Delikatny krem z masła i mascarpone: idealny do tortów

Delikatny krem z masła i mascarpone: idealny do tortów
Autor: Shutterstock
łatwy
20 min
2

Dieta wegetariańska

Krem z masła i mascarpone jest  łatwy do przygotowania i bardziej trwały  niż popularny krem z mascarpone i ubitej śmietany.  Tort czy ciasto z tym kremem może więc dłużej postać, a krem jest  bardziej plastyczny - można nim wykończyć także boki tortu. Doskonale też daje się aromatyzować.

SKŁADNIKI

  • 200 g serka mascarpone
  • 100 g masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • wybrany aromat

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Masło z cukrem miksować do białości.
  • Do maślanej masy dodać mascarpone, w 2-3 partiach.
  • Gotowy krem można aromatyzować esencją waniliową, pomarańczową lub cytrynową, dobrze też znosi barwienie.
  • Krem schłodzić przed użyciem.
Beszamel: Biszkopt idealny – jak go zrobić?