Delikatny krem z masła i mascarpone: idealny do tortów
2021-09-27
łatwy
20 min
2
Dieta wegetariańska
Krem z masła i mascarpone jest łatwy do przygotowania i bardziej trwały niż popularny krem z mascarpone i ubitej śmietany. Tort czy ciasto z tym kremem może więc dłużej postać, a krem jest bardziej plastyczny - można nim wykończyć także boki tortu. Doskonale też daje się aromatyzować.
SKŁADNIKI
- 200 g serka mascarpone
- 100 g masła
- 2 łyżki cukru pudru
- wybrany aromat
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Masło z cukrem miksować do białości.
- Do maślanej masy dodać mascarpone, w 2-3 partiach.
- Gotowy krem można aromatyzować esencją waniliową, pomarańczową lub cytrynową, dobrze też znosi barwienie.
- Krem schłodzić przed użyciem.
Beszamel: Biszkopt idealny – jak go zrobić?