Przepis na uniwersalny biszkopt. Składniki odmierzysz łyżką

uniwersalny biszkopt na łyżki
Autor: Shutterstock Z tym przepisem uniwersalny biszkopt na łyżki zawsze się udaje.
łatwy
60 min
12

Dieta wegetariańska

Biszkopt to uniwersalne ciasto, które jest pyszne i może być składnikiem tortów czy deserów z kremem. Jedak upieczenie dobrego biszkoptu wymaga nieco pracy. Z tym przepisem zrobicie domowy biszkopt o kakaowym smaku, do którego składniki odmierza się łyżką. Jest mega puszysty i obłędnie pyszny. Poznajcie łatwy i szybki przepis na uniwersalny biszkopt na łyżki.

Uniwersalny biszkopt na łyżki – składniki

Aby upiec w domu pyszny kakaowy biszkopt, potrzebne są proste składniki, które tradycyjnie wykorzystuje się do ciast. Na liście produktów znalazło się tylko pięć składników. Wszystkie są łatwo dostępne bez względu na porę roku. Można je kupić w większych i mniejszych marketach, a nawet osiedlowych sklepach.

Na liście składników znalazły się więc takie produkty jak:

Jak zrobić uniwersalny biszkopt?

To uniwersalny przepis na puszysty biszkopt o kakaowym smaku. Jest nieco mniej słodszy niż tradycyjny, dlatego świetnie sprawdzi się w ciastach przekładanych kremami i domowych tortach. Przepis na pyszny i uniwersalny biszkopt na łyżki jest łatwy, ale aby się udał należy postępować dokładnie według przepisu. Wszystkie składniki odmierza się za pomocą łyżki stołowej. Nie używa się wagi ani innych narzędzi. Wystarczy duża miska, mikser, szpatułka i oczywiście stołowa łyżka. Przyda się także tortownica o średnicy około 28 cm lub kwadratowa forma o długości około 26 cm.

Przepis na uniwersalny biszkopt na łyżki nie jest skomplikowany i nie wymaga nadprzyrodzonych umiejętności cukierniczych. Ciasto robi się w kilku prostych krokach. Jak więc zrobić uniwersalny biszkopt o kakaowym smaku?

  • 1. krok – ubicie białek na sztywną pianę
  • 2. krok – dodanie cukru i żółtek
  • 3. krok – wymieszanie ubitych jajek z mąką pszenną i ziemniaczaną oraz kakao
  • 4. krok – upieczenie biszkoptu w piekarniku
  • 5. krok – rzucenie upieczonego biszkoptu i odstawienie do ostygnięcia

Jak upiec uniwersalny biszkopt?

W tym przepisie biszkopt na łyżki z dodatkiem kakao piecze się w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C. Czas pieczenia wynosi 35 minut. Patyczek włożony do ciasta powinien być suchy.

Po co rzucać biszkoptem?

Zaraz po upieczeniu gorącą formę z biszkoptem na łyżki należy energicznie rzucić z wysokości około 60 cm. Dzięki temu prostemu patentowi pęcherzyki powietrza, które powstały w czasie pieczenia, szybciej uniosą się do góry. Biszkopt stanie pyszny, równy, miękki i będzie miał odpowiednią sprężystą konsystencję.

SKŁADNIKI

  • 18 łyżek mąki pszennej tortowej
  • 18 łyżek cukru
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek kakao
  • 9 białek
  • 9 żółtek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania za pomocą łyżki stopniowo dodawać cukier.
  • Do ubitych z cukrem białek dodawać po jednym żółtku i miksować na niskich obrotach.
  • Do ubitych jajek przesiać mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz kakao. Delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia składników.
  • Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać wierzch.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C i piec około 35 minut, do suchego patyczka.
  • Biszkopt wyjąć z piekarnika i od razu rzucić formą z wysokości około 60 cm. Następnie odstawić do całkowitego ostygnięcia. Można wstawić formę do wyłączonego piekarnika i zostawić uchylone drzwiczki.
  • Całkowicie ostygnięty biszkopt wykorzystać do przygotowania tortu lub ciasta przekładanego kremem.
Beszamel: Biszkopt idealny – jak go zrobić?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej