Cudownie puszyste ciasto z jabłkami: idealne na podwieczorek z rodziną

Puszyste ciasto z jabłkami
Autor: Shutterstock Prosty biszkopt tłuszczowy z dodatkiem jabłek - zrobisz łatwo, zjesz ze smakiem
łatwy
35 min
5

Dieta wegetariańska

Puszyste ciasto z jabłkami to prosty, wilgotny biszkopt na bazie jogurtu, wzbogacony soczystymi kawałkami owoców i subtelnym maślano-cynamonowym aromatem. Doskonale sprawdzi się na podwieczorek, a jego smak świetnie komponuje się z kawą, herbatą czy mlekiem. Jest nie tylko pyszne, ale również łatwe w przygotowaniu i niedrogie. Gorąco polecam!
 

Zalety ciasta z jabłkami

Ciasto z jabłkami to nie tylko pyszny, ale również odżywczy deser. Dzięki zawartości jabłek dostarcza sporej ilości błonnika, który wspiera trawienie, a także witaminy C i antyoksydantów, wzmacniających odporność. To idealny sposób na wykorzystanie sezonowych jabłek, a jego przygotowanie jest proste i pozwala na wiele wariacji – można wzbogacić je cynamonem, orzechami, rodzynkami czy kruszonką.

Dodatkowo, ciasto z jabłkami ma przyjemny, domowy aromat, który wypełnia całą kuchnię i tworzy przytulną atmosferę. Jest doskonałe zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje, zaspokajając apetyt na słodkości w zdrowej formie.

Pod materiałem wideo znajdziesz galerię na ciasta z jabłkami

SKŁADNIKI

  • 2,5 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 1,5 kg jabłek
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • cukier puder do posypania ciasta

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jabłka obrać, pokroić w cząstki oprószyć cynamonem i polać roztopionym masłem, wymieszać.
  • Do miski przesiać mąkę z proszkiem i solą.
  • W drugim naczyniu utrzeć jajka z cukrem i wanilią na puszystą jasną masę.
  • Cienką strużką wlać olej, zmiksować krótko. Następnie dodawać po trochu jogurt i partiami mąkę z proszkiem, na koniec krótko zmiksować.
  • Przełożyć ciasto do formy posmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć cząstki jabłek i lekko docisnąć do ciasta.
  • Piec ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 165-170 stopni. Lekko przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Beszamel: Biszkopt idealny – jak go zrobić?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej