Biszkopt piernikowy. Świąteczne ciasto, które zrobisz mikserem
Dieta wegetariańska
Przygotowując słodkie wypieki na święta Bożego Narodzenia, w tym roku warto przygotować aromatyczny biszkopt piernikowy. Jego smak jest ujmujący, a korzenny aromat rozchodzi się po całym domu już w trakcie pieczenia. Piernikowy biszkopt jest doskonałą bazą do okazjonalnych tortów i ciast przekładanych kremem. Zobaczcie, jak zrobić obłędny biszkopt piernikowy i poznajcie sprawdzony przepis.
Biszkopt piernikowy – składniki
Ciasto biszkoptowe o smaku piernika robi się z prostych składników. Lista składa się z produktów, które tradycyjnie wykorzystuje się do upieczenia domowego biszkoptu. Aby upiec świąteczny biszkopt piernikowy, potrzebnych jest tylko siedem składników.
Na liście potrzebnych produktów znalazły się więc takie składniki jak:
- mąka pszenna
- jajka
- przyprawa do piernika
- cukier
- woda
- kakao
- proszek do pieczenia
Jak zrobić biszkopt piernikowy?
Przepis na domowy biszkopt o piernikowym smaku i aromacie jest łatwy. To szybki przepis, który nie wymaga wielu godzin w kuchni. Składniki wystarczy zmiksować w odpowiedniej kolejności, przelać do formy i upiec. Przygotowanie jest więc błyskawiczne, a efekt końcowy zachwyca.
Jak upiec biszkopt piernikowy?
Puszysty biszkopt o smaku piernika piecze się w piekarniku. Ciasto najlepiej upiec w okrągłej tortownicy. Trzeba ją wstawić do nagrzanego wcześniej piekarnika. Temperatura powinna wynosić 175 stopni C. Pieczenie piernikowego biszkoptu zajmuje 45 minut, aż włożony w nie patyczek będzie suchy.
Czym przełożyć biszkopt piernikowy?
Biszkopt o korzennym smaku i przyjemnym aromacie sprawdzi się podczas świąt Bożego Narodzenia. Można pokroić go na dwa lub trzy blaty i przełożyć rożnymi pysznościami, tworząc obłędne ciasto na świąteczny deser. Pysznie smakuje biszkopt przełożony kremem z serka mascarpone, budyniowym lub marcepanowym. Sprawdzi się także kajmak, powidła śliwkowe lub dżem z czarnej porzeczki. Warto pamiętać, że biszkopt piernikowy należy upiec dzień wcześniej, aby łatwiej można było pokroić go na równe blaty.
SKŁADNIKI
- 160 g mąki pszennej
- 140 g cukru drobnego
- 4 jajka
- 4 łyżki zimnej wody
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski przesiać mąkę, kakao, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia. Wymieszać.
- Jajka ubić z cukrem na jasny puch. Zmniejszyć obroty i wlać wodę.
- Cały czas miksując, stopniowo dodawać suche składniki. Miksować na najniższych obrotach do połączania składników.
- Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec około 45 minut, do suchego patyczka.
- Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.
- Wykorzystać do przygotowania świątecznych ciast z kremem i tortów.