Biszkopt piernikowy. Świąteczne ciasto, które zrobisz mikserem

biszkopt piernikowy
Autor: Shutterstock Jak zrobić biszkopt piernikowy? Oto prosty przepis na korzenne ciasto na Boże Narodzenie.
łatwy
60 min
12

Dieta wegetariańska

Przygotowując słodkie wypieki na święta Bożego Narodzenia, w tym roku warto przygotować aromatyczny biszkopt piernikowy. Jego smak jest ujmujący, a korzenny aromat rozchodzi się po całym domu już w trakcie pieczenia. Piernikowy biszkopt jest doskonałą bazą do okazjonalnych tortów i ciast przekładanych kremem. Zobaczcie, jak zrobić obłędny biszkopt piernikowy i poznajcie sprawdzony przepis.

Biszkopt piernikowy – składniki

Ciasto biszkoptowe o smaku piernika robi się z prostych składników. Lista składa się z produktów, które tradycyjnie wykorzystuje się do upieczenia domowego biszkoptu. Aby upiec świąteczny biszkopt piernikowy, potrzebnych jest tylko siedem składników.

Na liście potrzebnych produktów znalazły się więc takie składniki jak:

Jak zrobić biszkopt piernikowy?

Przepis na domowy biszkopt o piernikowym smaku i aromacie jest łatwy. To szybki przepis, który nie wymaga wielu godzin w kuchni. Składniki wystarczy zmiksować w odpowiedniej kolejności, przelać do formy i upiec. Przygotowanie jest więc błyskawiczne, a efekt końcowy zachwyca.

Jak upiec biszkopt piernikowy?

Puszysty biszkopt o smaku piernika piecze się w piekarniku. Ciasto najlepiej upiec w okrągłej tortownicy. Trzeba ją wstawić do nagrzanego wcześniej piekarnika. Temperatura powinna wynosić 175 stopni C. Pieczenie piernikowego biszkoptu zajmuje 45 minut, aż włożony w nie patyczek będzie suchy.

Czym przełożyć biszkopt piernikowy?

Biszkopt o korzennym smaku i przyjemnym aromacie sprawdzi się podczas świąt Bożego Narodzenia. Można pokroić go na dwa lub trzy blaty i przełożyć rożnymi pysznościami, tworząc obłędne ciasto na świąteczny deser. Pysznie smakuje biszkopt przełożony kremem z serka mascarpone, budyniowym lub marcepanowym. Sprawdzi się także kajmak, powidła śliwkowe lub dżem z czarnej porzeczki. Warto pamiętać, że biszkopt piernikowy należy upiec dzień wcześniej, aby łatwiej można było pokroić go na równe blaty.

SKŁADNIKI

  • 160 g mąki pszennej
  • 140 g cukru drobnego
  • 4 jajka
  • 4 łyżki zimnej wody
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski przesiać mąkę, kakao, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia. Wymieszać.
  • Jajka ubić z cukrem na jasny puch. Zmniejszyć obroty i wlać wodę.
  • Cały czas miksując, stopniowo dodawać suche składniki. Miksować na najniższych obrotach do połączania składników.
  • Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec około 45 minut, do suchego patyczka.
  • Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.
  • Wykorzystać do przygotowania świątecznych ciast z kremem i tortów.
Beszamel: Biszkopt idealny – jak go zrobić?
Anna Szulc-Górska
więcej