Brytyjczycy uwielbiają to ciasto. Kanapka Victorii to idealny sposób na słodką przekąskę

Brytyjczycy uwielbiają to ciasto. Kanapka Victorii to idealny sposób na słodką przekąskę
Autor: Shutterstock.com Brytyjczycy uwielbiają to ciasto. Kanapka Victorii to idealny sposób na słodką przekąskę
łatwy
15 min
8

Dieta wegetariańska

Klasyczna kanapka Victoria to prawdziwa klasyka brytyjskiej kuchni. Nie jest to kanapka w klasycznym sensie, tylko warstwowe ciasto przekładane dżemem i bitą śmietaną. To wspaniały pomysł na coś słodkiego pomiędzy posiłkami lub jako podwieczorek.

Słodka kanapka uwielbiana przez Brytyjczyków. Jest prosta do przygotowania

Klasyczna kanapka Victorii to prawdziwy klejnot koronny wśród brytyjskich ciast. Jest nie tylko prosta, ale również niezwykle elegancka. Jej przygotowanie nie wymaga ani specjalistycznych narzędzi, ani specjalnych umiejętności. Za to zachwyca smakiem i swoim wyglądem.

Swoją nazwę to ciasto zawdzięcza królowej Wiktorii, które miała ponoć uwielbiać je jeść wraz z popołudniową herbatą. Co ciekawe, tradycyjna wersja nie zawiera bitej śmietany, a sam dżem, jednak wersja z bitą śmietaną cieszy się ogromną popularnością.

Słodka przekąska w ciągu dnia. Zamiast ciasta możesz zrobić muffinki

Ta "kanapka" to idealny sposób na słodką przekąskę w ciągu dnia. Biszkopty są lekkie, a samo ciasto nie jest przesłodzone ani mocno ciężkie. Jeśli chcemy jako dekorację możemy posypać nasze ciasto cukrem pudrem, dla podbicia smaku.

Co ciekawe, popularnością cieszą się również Victoria cupcakes, czyli to samo ciasto jednak w wersji mini. Jest to świetny sposób, by zabrać to nostalgiczne dla wielu Brytyjczyków ciasto ze sobą do pracy i szkoły. 

SKŁADNIKI

  • 200 g miękkiego masła
  • 200 g cukru pudru
  • 4 jajka
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • 200 g dżemu truskawkowego lub malinowego
  • 150 ml śmietanki kremówki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
  • Dwie tortownice o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenie.
  • Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę.
  • Stopniowo dodajemy jajka, cały czas mieszając.
  • Dodajemy ekstrakt waniliowy.
  • W osobnej misce łączymy ze sobą mąkę, proszek i sól.
  • Dodajemy do masy jajecznej.
  • Ciasto dzielimy równo pomiędzy dwie formy.
  • Pieczemy około 25 minut.
  • W tym czasie ubijamy bitą śmietanę.
  • Kiedy biszkopty całkowicie ostygną, na jednym rozsmarowujemy dżem, a potem bitą śmietanę.
  • Całość przykrywamy drugim biszkoptem.
Beszamel: Biszkopt idealny – jak go zrobić?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej