Bez miksera i w 10 minut. Najlepsze domowe babeczki robię tylko tak

babeczki bez miksera
Autor: Shutterstock Zamiast miksować, wymieszaj łyżką. Te wyborne babeczki podbiją każdy kubek smakowy.
łatwy
10 min
4

Dieta wegetariańska

Wyjątkowo dobre i puszyste babeczki, które robi się bez pomocy miksera, zachwycają pod każdym względem. Robi się je łatwo i w tempie błyskawicznym z prostych składników. Smakują wybornie bez względu na okazję czy porę dnia. Poznajcie najłatwiejszy pod słońcem przepis na domowe babeczki bez miksera.

Czy można zrobić babeczki bez miksera?

Odpowiedź na to kulinarne pytanie znajduje się w tym prostym przepisie. Jest najlepszym potwierdzeniem tego, że domowe babeczki można zrobić łatwo i szybko bez miksera. Sprzęt zastąpi łyżka do mieszania. Idealnie połączy wszystkie składniki w jednolite ciasto. Do wymieszania produktów można też użyć rózgi kuchennej lub szpatułki.

Z czego zrobić babeczki bez miksera?

Puszyste babeczki, których nie trzeba robić mikserem, to rewelacyjny deser i dodatek do aromatycznej kawy. Aby je przygotować w domowych warunkach, potrzebnych jest tylko siedem produktów. Na liście znalazły się łatwo dostępne i niedrogie składniki. Wiele z nich używa się na co dzień do innych potraw.

Co jest więc potrzebne, aby upiec znakomite babeczki bez miksera? Wszystkie produkty są dobrze znane i można je kupić nawet w małych sklepach bez względu na porę roku.

Jak zrobić babeczki bez miksera?

Przepis na wyborne babeczki bez konieczności użycia miksera jest prosty. To świetna lekcja dla osób, które powoli zgłębiają wiedzę o tym, jak piec domowe słodkości. Nawet zaawansowani cukiernicy będą pod wrażeniem tego sprawdzonego przepisu. Jego dodatkową zaletą jest czas przygotowania. Ciasto na babeczki jest gotowe dosłownie w kilka minut. Resztę pracy wykona piekarnik.

Jak więc upiec znakomite babeczki bez miksera w domu? Z tym przepisem jest to łatwe, błyskawiczne i przyjemne. Efekt końcowy przechodzi najśmielsze oczekiwania.

  • 1. krok – wymieszanie składników suchych
  • 2. krok – połączenie składników mokrych
  • 3. krok – wymieszanie składników mokrych z suchymi
  • 4. krok – przelanie ciasta do formy na babeczki
  • 5. krok – upieczenie babeczek bez miksera w piekarniku

SKŁADNIKI

  • 1 i 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenie

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia.
  • Do miski wbić jajka i wlać mleko oraz olej. Dodać skórkę cytrynową i wymieszać.
  • Do mokrych składników stopniowo wsypywać suche i mieszać, aż połączą się w jednolite ciasto.
  • Ciasto przełożyć do 2/3 wysokości papilotek umieszczonych w formie na muffinki.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 20 minut, do suchego patyczka.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Podawać na deser lub jako słodką przekąskę między posiłkami.
Muffinki i babeczki (cupcake) – co warto wiedzieć o tych najłatwiejszych ciastkach?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej