Bez miksera i w 10 minut. Najlepsze domowe babeczki robię tylko tak
Wyjątkowo dobre i puszyste babeczki, które robi się bez pomocy miksera, zachwycają pod każdym względem. Robi się je łatwo i w tempie błyskawicznym z prostych składników. Smakują wybornie bez względu na okazję czy porę dnia. Poznajcie najłatwiejszy pod słońcem przepis na domowe babeczki bez miksera.
i
Dieta wegetariańska
Czy można zrobić babeczki bez miksera?
Odpowiedź na to kulinarne pytanie znajduje się w tym prostym przepisie. Jest najlepszym potwierdzeniem tego, że domowe babeczki można zrobić łatwo i szybko bez miksera. Sprzęt zastąpi łyżka do mieszania. Idealnie połączy wszystkie składniki w jednolite ciasto. Do wymieszania produktów można też użyć rózgi kuchennej lub szpatułki.
Z czego zrobić babeczki bez miksera?
Puszyste babeczki, których nie trzeba robić mikserem, to rewelacyjny deser i dodatek do aromatycznej kawy. Aby je przygotować w domowych warunkach, potrzebnych jest tylko siedem produktów. Na liście znalazły się łatwo dostępne i niedrogie składniki. Wiele z nich używa się na co dzień do innych potraw.
Co jest więc potrzebne, aby upiec znakomite babeczki bez miksera? Wszystkie produkty są dobrze znane i można je kupić nawet w małych sklepach bez względu na porę roku.
- mąka pszenna
- cukier
- mleko
- olej
- jajka
- skórka otarta z cytryny
- proszek do pieczenia
Jak zrobić babeczki bez miksera?
Przepis na wyborne babeczki bez konieczności użycia miksera jest prosty. To świetna lekcja dla osób, które powoli zgłębiają wiedzę o tym, jak piec domowe słodkości. Nawet zaawansowani cukiernicy będą pod wrażeniem tego sprawdzonego przepisu. Jego dodatkową zaletą jest czas przygotowania. Ciasto na babeczki jest gotowe dosłownie w kilka minut. Resztę pracy wykona piekarnik.
Jak więc upiec znakomite babeczki bez miksera w domu? Z tym przepisem jest to łatwe, błyskawiczne i przyjemne. Efekt końcowy przechodzi najśmielsze oczekiwania.
- 1. krok – wymieszanie składników suchych
- 2. krok – połączenie składników mokrych
- 3. krok – wymieszanie składników mokrych z suchymi
- 4. krok – przelanie ciasta do formy na babeczki
- 5. krok – upieczenie babeczek bez miksera w piekarniku
SKŁADNIKI
- 1 i 1/2 szklanki mąki tortowej
- 3/4 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 1 jajko
- 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenie
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia.
- Do miski wbić jajka i wlać mleko oraz olej. Dodać skórkę cytrynową i wymieszać.
- Do mokrych składników stopniowo wsypywać suche i mieszać, aż połączą się w jednolite ciasto.
- Ciasto przełożyć do 2/3 wysokości papilotek umieszczonych w formie na muffinki.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 20 minut, do suchego patyczka.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać na deser lub jako słodką przekąskę między posiłkami.