Kostka alpejska to najlepsze ciasto na każdą okazję. Sekretem smaku jest pyszny krem z chrupiącym dodatkiem

kostka alpejska
Autor: Anna Szulc-Górska Na kakaowy biszkopt wyłóż pyszny krem z tymi dodatkami. Wyborna kostka alpejska to prawdziwy hit.
łatwy
60 min
8

Dieta wegetariańska

Jeżeli szukacie przepisu na pyszne i zachwycające ciasto, najlepszym wyborem będzie kostka alpejska. To słodki wypiek, który oczaruje efektownym wyglądem i obłędnym smakiem. Idealnie sprawdzi się na różne okazje jak święta czy rodzinne uroczystości. Poznajcie prosty i sprawdzony przepis na wyborną kostkę alpejską, czyli urzekające ciasto, które podbije każde podniebienie.

Czym jest kostka alpejska?

To pełne smaku ciasto składa się z warstw. Pierwszą z nich jest kakaowy biszkopt, którego smak podkręca poncz o smaku kawy. Kolejną warstwą jest obłędny krem kajmakowy z dodatkiem ajerkoniaku i pokruszonych małych bez. Zwieńczeniem kostki alpejskiej jest kakao, którym posypuje się wierzch kostki. Wszystkie warstwy idealnie się ze sobą komponują, tworząc to wyborne ciasto okazjonalne.

Z czego zrobić kostkę alpejską?

Aby zrobić domową kostkę alpejską, potrzebne są produkty, które można kupić w jednym większym sklepie spożywczym. Są dostępne przez cały rok, dlatego to wyśmienite ciasto można robić na każdą okazję. Lista składników może wydać się długa. Dzięki temu, że została podzielona na kilka części, przygotowanie ciasta jest o wiele łatwiejsze.

Co więc jest potrzebne, aby zrobić pełną smaku kostkę alpejską w domu? Do przygotowania pysznego słodkiego ciasta wykorzystuje się takie produkty jak:

  • składniki do biszkoptu – mąką pszenna, jajka, drobny cukier, kakao, szczypta soli
  • składniki do ponczu – woda, likier kawowy
  • składniki do kremu kajmakowego – masa kajmakowa, masło, ajerkoniak, beziki
  • dodatki – kakao do oprószenia ciasta

Jak zrobić kostkę alpejską?

Kostka alpejska to pyszne i efektowne ciasto, które najpierw zauroczy obłędnym wyglądem, a po pierwszym kęsie zachwyci cudownym smakiem. Wbrew pozorom przygotowanie domowej kostki alpejskiej wcale nie jest takie trudne, jak mogłoby się wydawać. Przepis jest łatwy, ale wymaga nieco więcej czasu. Ciasto warte jest jednak tego poświęcenia. Wynagrodzą je niezapomniane wrażenia smakowe.

Jak więc robi się kostkę alpejską w domu? Z tym przepisem jest to łatwe. Wystarczy postępować krok po kroku, a deser wyjdzie na piątkę z plusem i zachwyci każdego, kto go spróbuje. Do przygotowania kostki alpejskiej najlepsza jest prostokątna forma o wymiarach 25 cm x 36 cm.

  • 1. krok – przygotowanie i upieczenie biszkoptu kakaowego
  • 2. krok – przygotowanie ponczu do nasączenia biszkoptu
  • 3. krok – przygotowanie kremu kajmakowego z ajerkoniakiem i bezikami
  • 4. krok – nałożenie kremu na biszkoptowy spód
  • 5. krok – schłodzenie kostki alpejskiej w lodówce

SKŁADNIKI

  • biszkopt:
  • 100 g drobnego cukru
  • 90 g mąki pszennej tortowej
  • 35 g kakao
  • 4 jajka
  • szczypta soli

  • poncz do biszkoptu:
  • 1/2 szklanki wody
  • 3 łyżki likieru kawowego

  • Krem z ajerkoniakiem:
  • 1 puszka masy kajmakowej (400 g)
  • 350 g masła
  • 300 g bezików
  • 125 ml ajerkoniaku

  • dodatkowo:
  • kakao do oprószenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Cały czas miksując, wsypywać po 1 łyżce cukru. Dodać żółtka i zmiksować do połączenia składników.
  • Stopniowo wsypywać przesianą mąkę z kakao i delikatnie wymieszać.
  • Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C i piec około 25 minut, do suchego patyczka.
  • Wyjąć z piekarnika i rzucić na blat z wysokości około 30 cm. Odstawić do ostygnięcia.
  • Przygotować poncz. Wodę wymieszać z likierem kawowym i odstawić.
  • Masło utrzeć na puch. Cały czasu ucierając, dodawać po 1/3 masy kajmakowej. Kiedy składniki się połączą, delikatnie wlać ajerkoniak i miksować do połączenia.
  • Beziki połamać dłońmi i wymieszać z kremem kajmakowym.
  • Ostudzony biszkopt skropić ponczem. Wyłożyć krem kajmakowy, tworząc nieregularny wierzch. Posypać kakao. Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.
  • Podawać na deser na różne okazje.
Beszamel: Jak zrobić bezy
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej