Ryba po grecku jak u babci – szybkie, proste i zawsze pyszne danie z ryby i warzyw

2025-11-14 13:44

Ryba po grecku jak u babci to jedno z tych dań, które smakują doskonale zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ten prosty, domowy przepis nie wymaga drogich składników, a efekt zawsze zachwyca – soczysta, pożywna ryba i aromatyczne warzywa tworzą duet idealny na co dzień i od święta. To potrawa, która od lat króluje na wigilijnych stołach, ale świetnie sprawdza się także jako szybki, wartościowy posiłek w ciągu tygodnia. Jeśli szukacie dania, które jest proste, tanie, a przy tym absolutnie niezawodne, babcina ryba po grecku będzie strzałem w dziesiątkę.


 

Ryba po grecku – sprawdzony przepis babci na szybkie i proste danie z ryby i warzyw

i

Autor: Shutterstock/ Shutterstock Prosta i pyszna ryba po grecku to danie, które króluje na wigilijnych stołach w wielu domach
łatwy
45 min
4

Dieta bezglutenowa

Jaką rybę przygotować po grecku?

Ryba po grecku, to danie do którego można użyć niemal każdej ryby, zazwyczaj jednak wybieramy ryby morskie:  mintaja, morszczuka lub mirunę. I tym, którzy nie wiedzą, jaką rybę wybrać polecamy tekst: Jaka ryba jest najlepsza do ryby po grecku? Tam wyjaśniamy wszelkie wątpliwości w tej kwestii. Są także osoby, które do przygotowania ryby po grecku wybierają ryby słodkowodne, przede wszystkim karpia.

Najlepsza ryba po grecku - smaczna i zdrowa

Solidna porcja ryby po grecku ważąca 200 g ma około 280 kcal. Dostarcza sporo białka, ale i tłuszczu, ponieważ rybne filety w rybie po grecku są smażone. Jeśli chcesz nieco odchudzić tę potrawę - zrezygnuj z panierki z jajka i bułki tartej. Warzywa do ryby po grecku podsmaż na minimalnej ilości tłuszczu, a następnie duś podlewając wodą. Rybę po grecku najlepiej przygotować na 1-2 dni przed podaniem i wstawić do lodówki. Wtedy będzie najsmaczniejsza, bo smaki się przegryzą, a ryba nasiąknie pysznym warzywnym sosem.

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Warzywa obierz, umyj i zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Cebulę pokrój w półplasterki.
  • Podsmaż na oleju cebulę do zeszklenia, dodaj warzywa i smaż jeszcze 3-4 minuty, posól, dodaj listek laurowy, pieprz w ziarenkach i ziele angielskie.
  • Podlej wodą, dodaj koncentrat i odrobinę cukru do smaku. Duś na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu. Dopraw solą.
  • Na drugiej patelni rozgrzej olej, usmaż na wpół rozmrożone filety. Filety częściowo rozmrożone nie rozpadną się podczas smażenia.
  • Rybę odsącz na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
  • Gdy warzywa będą miękkie, ułóż na półmisku na zmianę warzywa i rybę. Na wierzchu powinny być warzywa.
  • Rybę po wystudzeniu schłodzić w lodówce. Podawać na zimno lub na ciepło.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?
Dagmara Kijanowska
więcej...