Gwiazda wigilijnego stołu: rozstrzygnięcie plebiscytu

2018-12-20 9:22 redakcja
Gwiazda wigilijnego stołu: rozstrzygnięcie plebiscytu
Autor: Shutterstock Co jest przebojem wigilijnego stołu? Już wiemy!

Gdy trzy tygodnie temu ogłaszaliśmy plebiscyt na Gwiazdę wigilijnego stołu nie spodziewaliśmy się takiej frekwencji. Głosowaliście nie tylko w dzień, ale także w nocy. Na wszystkich kontynentach. Najwięcej głosów napłynęło z Polski. Ale głosowali także nasi rodacy z Wielkiej Brytanii, Belgii, Niemczech, Francji, Kenii, a nawet z Tajlandii. Co zatem jest przebojem na waszym wigilijnym stole? Bez jakiej potrawy nie wyobrażacie sobie Wigilii? Pora na wyniki!

Zimne przystawki

W kategorii zimnych przekąsek i przystawek bezapelacyjnie wygrała SAŁATKA JARZYNOWA (26% głosów), wyprzedzając o niewiele RYBĘ PO GRECKU (24%). Pozostałe głosy rozłożyły się po równo.

Zupy wigilijne

W kategorii zup absolutnym zwycięzcą został BARSZCZ CZERWONY Z USZKAMI (64% głosów). Niespełna 30% głosów oddano na ZUPĘ GRZYBOWĄ. W odwrocie jest ZUPA MIGDAŁOWA, która zebrała tylko 1% wskazań. 

Danie główne 

Wśród dań na ciepło zgodnie z postną tradycją przebojem są PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI (37,5% głosów), zaraz za nimi uplasowały się USZKA Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI (30% głosów). Natomiast KARP WIGILIJNY smażony na chrupko zebrał tylko 21% głosów. 

Słodkie zakończenie

Pewnie nikt się tego nie spodziewał, że w kategorii słodkości wygrają ex aequo KOMPOT Z SUSZU (31% głosów)  oraz słodziutki świąteczny MAKOWIEC  (31% głosów). Pozostałe propozycje miały po kilka procent wskazań. Właściwie przepadły w plebiscycie. 

Gwiazda nad gwiazdami

Gwiazdą w naszym wigilijnym plebiscycie ogłaszamy jedyny w swoim rodzaju, aromatyczny, esencjonalny i pyszny BARSZCZ CZERWONY Z GRZYBOWYMI USZKAMI. O tej wigilijnej potrawie śmiało możemy powiedzieć, że jest polska. Bo jeśli nawet zapożyczona, to ją adoptowaliśmy i nadaliśmy jej własny, bardzo ojczysty charakter. Spotykają się w niej smaki z pola i lasu, obowiązkowe obok smaków z wody, na świątecznym, magicznym stole. 

Jaka zatem jest polska Wigilia? Prastara tradycja łączy się ze współczesnością. Obok pierogów z czasów Mieszka I, staropolski karp, a tuż obok ryba po grecku, która zyskała popularność w latach 70. XX w. i nadal utrzymuje się na topie. 

Dziękujemy wszystkim za pyszną zabawę i cenny wkład w badania nad kulinarnymi rytuałami Polaków. Wesołych Świąt! 

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE