Klasyczna zupa grzybowa z suszonych grzybów - sprawdzony przepis

Zupa grzybowa z suszonych grzybów to klasyk, który zawsze robi wrażenie – esencjonalna, aromatyczna i pełna głębokiego, leśnego smaku. Dzięki suszonym grzybom, dostępnym przez cały rok, możesz przygotować ją niezależnie od sezonu. Choć najlepiej sprawdzi się oczywiście na wigilijnym stole. Jak ugotować klasyczną zupę grzybową? Oto sprawdzony przepis, który zachwyci każdego miłośnika tradycyjnej kuchni.

Jak zrobić zupę z suszonych grzybów? Przepis na pyszną zupę grzybową

i

Autor: Shutterstock/ Shutterstock Zupa grzybowa z suszonych grzybów sprawdzi się na co dzień i od świeta
łatwy
45 min
4

Zupa z suszonych grzybów ze śmietaną

Zupa grzybowa z suszu to danie, które łączy w sobie prostotę przygotowania z niezwykłą głębią smaku. Suszone grzyby – zwłaszcza borowiki i podgrzybki – mają znacznie intensywniejszy aromat niż świeże, dzięki czemu nawet niewielka ich ilość potrafi nadać wywarowi pełnię, która kojarzy się z lasem, jesienią i domową tradycją. To właśnie susz nadaje zupie ten charakterystyczny, szlachetny smak, którego nie da się podrobić żadnym innym składnikiem.

Zaletą zupy grzybowej z suszu jest również jej uniwersalność. Można ją przygotować jako lekki bulion na rozpoczęcie świątecznej kolacji, ale też w wersji bardziej kremowej czy zabielanej, idealnej na codzienny obiad. Dobrze komponuje się z makaronem, łazankami, ziemniakami czy kaszą, dzięki czemu z łatwością dopasujesz ją do własnych upodobań. Dodatkowym atutem jest fakt, że suszone grzyby są dostępne przez cały rok, co pozwala cieszyć się jej smakiem niezależnie od sezonu.

Nie można też zapomnieć o walorach odżywczych. Grzyby dostarczają cennych składników mineralnych, a przy tym są niskokaloryczne. Zupa grzybowa z suszu to danie, które nie tylko rozgrzewa i syci, ale również przywołuje smak tradycji – tej, która gościła na stołach naszych babć i rodziców, i którą z przyjemnością przekazujemy dalej.

Jeśli lubisz grzyby, kochasz gotować i bawić się smakiem, polecamy ci kilka wypróbowanych przepisów z grzybami w roli głównej:

Grzyby świeże lub suszone smażone w cieście naleśnikowym

Grzyby duszone, zapiekane w cieście francuskim

Grzyby w białym sosie winnym 

Klasyczna zupa grzybowa z suszonych grzybów może mieć wiele odsłon, poznaj inne przepisy na zupy grzybowe, na Wigilię i nie tylko

SKŁADNIKI

  • 10 dag suszonych grzybów
  • pietruszka
  • marchewka
  • seler
  • cebula
  • łyżka mąki
  • 200 ml śmietany 22%
  • sól
  • pieprz
  • 200 g suchego makaronu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Dzień wcześniej (najlepiej wieczorem) płuczemy grzyby i zalewamy 2 litrami wody. Zostawiamy na noc.

    Zobacz także: Jak przechowywać suszone grzyby? [WIDEO]

    Następnego dnia gotujemy grzyby w wodzie, w której się moczyły. Po pół godzinie wyjmujemy grzyby, a do grzybowego wywaru dodajemy wcześniej obraną marchewkę, pietruszkę, kawałek selera i średniej wielkości cebulę.

    Po godzinie, gdy warzywa są miękkie, dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy, aż zmiękną.

    Wyjmujemy marchewkę, pietruszkę i seler. Cebulę wyrzucamy. Włoszczyznę kroimy w drobną kostkę, grzyby w paseczki i dorzucamy do zupy. 

    Mieszamy śmietanę, dodając łyżeczkę mąki. Dodajemy do niej dwie łyżki gorącej zupy i mieszamy. Następnie śmietanę powoli wlewamy do zupy, energiczne mieszając.

    Oddzielnie gotujemy makaron w osolonej wodzie. I ugotowany odcedzamy.

    Zupę grzybową doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z makaronem. 

Jak mrozić grzyby?
Edyta Folwarska
więcej...