Jak zrobić zupę z suszonych grzybów? Przepis na pyszną zupę grzybową
Zupa grzybowa z suszonymi grzybami jest idealna na każdą okazję. Suszone grzyby są dostępne przez cały rok. Jak zrobić klasyczną zupę grzybową z suszonych grzybów? Wypróbujcie ten znakomity przepis na domową grzybową!
SKŁADNIKI
- 10 dag suszonych grzybów
- pietruszka
- marchewka
- seler
- cebula
- łyżka mąki
- 200 ml śmietany 22%
- sól
- pieprz
- 200 g suchego makaronu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Dzień wcześniej (najlepiej wieczorem) płuczemy grzyby i zalewamy 2 litrami wody. Zostawiamy na noc.
Zobacz także: Jak przechowywać suszone grzyby? [WIDEO]
Następnego dnia gotujemy grzyby w wodzie, w której się moczyły. Po pół godzinie wyjmujemy grzyby, a do grzybowego wywaru dodajemy wcześniej obraną marchewkę, pietruszkę, kawałek selera i średniej wielkości cebulę.
Po godzinie, gdy warzywa są miękkie, dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy, aż zmiękną.
Wyjmujemy marchewkę, pietruszkę i seler. Cebulę wyrzucamy. Włoszczyznę kroimy w drobną kostkę, grzyby w paseczki i dorzucamy do zupy.
Mieszamy śmietanę, dodając łyżeczkę mąki. Dodajemy do niej dwie łyżki gorącej zupy i mieszamy. Następnie śmietanę powoli wlewamy do zupy, energiczne mieszając.
Oddzielnie gotujemy makaron w osolonej wodzie. I ugotowany odcedzamy.
Zupę grzybową doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z makaronem.
Jeśli lubisz grzyby, kochasz gotować i bawić się smakiem, polecamy ci kilka wypróbowanych przepisów z grzybami w roli głównej:
Grzyby świeże lub suszone smażone w cieście naleśnikowym
Grzyby duszone, zapiekane w cieście francuskim
Tradycyjna zupa grzybowa z suszonych grzybów może mieć wiele odsłon, poznaj inne przepisy na zupy grzybowe, na Wigilię i nie tylko