Jak zrobić zupę z suszonych grzybów? Przepis na pyszną zupę grzybową

2021-12-20
Edyta Folwarska
Jak zrobić zupę z suszonych grzybów? Przepis na pyszną zupę grzybową
Autor: Shutterstock Zupa grzybowa z suszonych grzybów sprawdzi się na co dzień i od świeta
łatwy
45 min
4

Zupa grzybowa jest idealna na każdą okazję. Co więcej, nie trzeba świeżych grzybów, by ją przygotować. Wystarczą te suszone. Jak zrobić grzybową z suszonych grzybów? Wypróbujcie ten znakomity przepis na domową grzybową! 

 

SKŁADNIKI

  • 10 dag suszonych grzybów
  • pietruszka
  • marchewka
  • seler
  • cebula
  • łyżka mąki
  • 200 ml śmietany 22%
  • sól
  • pieprz
  • 200 g suchego makaronu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Dzień wcześniej (najlepiej wieczorem) płuczemy grzyby i zalewamy 2 litrami wody. Zostawiamy na noc.

    Zobacz także: Jak przechowywać suszone grzyby? [WIDEO]

    Następnego dnia gotujemy grzyby w wodzie, w której się moczyły. Po pół godzinie wyjmujemy grzyby, a do grzybowego wywaru dodajemy wcześniej obraną marchewkę, pietruszkę, kawałek selera i średniej wielkości cebulę.

    Po godzinie, gdy warzywa są miękkie, dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy, aż zmiękną.

    Wyjmujemy marchewkę, pietruszkę i seler. Cebulę wyrzucamy. Włoszczyznę kroimy w drobną kostkę, grzyby w paseczki i dorzucamy do zupy. 

    Mieszamy śmietanę, dodając łyżeczkę mąki. Dodajemy do niej dwie łyżki gorącej zupy i mieszamy. Następnie śmietanę powoli wlewamy do zupy, energiczne mieszając.

    Oddzielnie gotujemy makaron w osolonej wodzie. I ugotowany odcedzamy.

    Zupę grzybową doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z makaronem. 

Jak mrozić grzyby?

Dla smakoszy grzybów

Jeśli lubisz grzyby, kochasz gotować i bawić się smakiem, polecamy ci kilka wypróbowanych przepisów z grzybami w roli głównej:

Grzyby świeże lub suszone smażone w cieście naleśnikowym

Grzyby duszone, zapiekane w cieście francuskim

Grzyby w białym sosie winnym 

Edyta Folwarska