Jak zrobić zupę z suszonych grzybów? Przepis na pyszną zupę grzybową

2019-03-18
Edyta Folwarska
Jak zrobić zupę z suszonych grzybów? Przepis na pyszną zupę grzybową
Autor: Shutterstock Pyszną zupę grzybową z grzybów suszonych przygotowujemy najczęściej na Wigilię
łatwy
45 min
4

Zupa grzybowa jest idealna na każdą okazję. Co więcej, nie trzeba świeżych grzybów, by ją przygotować. Wystarczą te suszone. Jak zrobić grzybową z suszonych grzybów? wypróbujcie ten znakomity przepis na domową grzybową! 

 

Składniki

10 dag suszonych grzybów

pietruszka

marchewka

seler

cebula

łyżka mąki

200 ml śmietany 22%

sól

pieprz

200 g suchego makaronu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Dzień wcześniej (najlepiej na noc) płuczemy grzyby i zalewamy 2 litrami wody. Zobacz także: Jak przechowywać suszone grzyby? [WIDEO]

Następnego dnia gotujemy grzyby w wodzie, w której się moczyły. Po pół godzinie wyjmujemy grzyby, a do grzybowego wywaru dodajemy wcześniej obraną marchewkę, pietruszkę, kawałek selera i średniej wielkości cebulę.

Po godzinie, gdy warzywa są miękkie, dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy, aż zmiękną.

Wyjmujemy marchewkę, pietruszkę i seler. Cebulę wyrzucamy. Włoszczyznę kroimy w drobną kostkę, grzyby w paseczki i dorzucamy do zupy. 

Mieszamy śmietanę, dodając łyżeczkę mąki. Dodajemy do niej dwie łyżki gorącej zupy i mieszamy. Następnie śmietanę powoli wlewamy do zupy, energiczne mieszając.

Oddzielnie gotujemy makaron w osolonej wodzie. I ugotowany odcedzamy.

Zupę grzybową doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z makaronem. 

Diety dostępne bez wychodzenia z domu, opieka dietetyka i ponad 2000 przepisów w programie JeszCoLubisz.

Dla smakoszy grzybów

Jeśli lubisz grzyby, kochasz gotować i bawić się smakiem, polecamy ci kilka wypróbowanych przepisów z grzybami w roli głównej:

Grzyby świeże lub suszone smażone w cieście naleśnikowym

Grzyby duszone, zapiekane w cieście francuskim

Grzyby w białym sosie winnym 

 

Slow cooking, czyli wolne gotowanie. Jakie są zalety wolnowara? >>>