Jak zrobić zupę z suszonych grzybów? Przepis na pyszną zupę grzybową

Zupa grzybowa jest idealna na każdą okazję. Co więcej, nie trzeba świeżych grzybów, by ją przygotować. Wystarczą te suszone. Jak zrobić grzybową z suszonych grzybów? wypróbujcie ten znakomity przepis na domową grzybową!
10 dag suszonych grzybów
pietruszka
marchewka
seler
cebula
łyżka mąki
200 ml śmietany 22%
sól
pieprz
200 g suchego makaronu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Dzień wcześniej (najlepiej na noc) płuczemy grzyby i zalewamy 2 litrami wody. Zobacz także: Jak przechowywać suszone grzyby? [WIDEO]
Następnego dnia gotujemy grzyby w wodzie, w której się moczyły. Po pół godzinie wyjmujemy grzyby, a do grzybowego wywaru dodajemy wcześniej obraną marchewkę, pietruszkę, kawałek selera i średniej wielkości cebulę.
Po godzinie, gdy warzywa są miękkie, dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy, aż zmiękną.
Wyjmujemy marchewkę, pietruszkę i seler. Cebulę wyrzucamy. Włoszczyznę kroimy w drobną kostkę, grzyby w paseczki i dorzucamy do zupy.
Mieszamy śmietanę, dodając łyżeczkę mąki. Dodajemy do niej dwie łyżki gorącej zupy i mieszamy. Następnie śmietanę powoli wlewamy do zupy, energiczne mieszając.
Oddzielnie gotujemy makaron w osolonej wodzie. I ugotowany odcedzamy.
Zupę grzybową doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z makaronem.
Diety dostępne bez wychodzenia z domu, opieka dietetyka i ponad 2000 przepisów w programie JeszCoLubisz.
Dla smakoszy grzybów
Jeśli lubisz grzyby, kochasz gotować i bawić się smakiem, polecamy ci kilka wypróbowanych przepisów z grzybami w roli głównej:
Grzyby świeże lub suszone smażone w cieście naleśnikowym
Grzyby duszone, zapiekane w cieście francuskim
Slow cooking, czyli wolne gotowanie. Jakie są zalety wolnowara? >>>