Krem do tortu: przepis na szybki, pyszny i lekki krem do dekoracji tortów

Krem do tortu: przepis na szybki, pyszny i lekki krem do dekoracji tortów

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Efektowny i apetyczny krem do tortu nie jest trudny do przygotowania

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Czy krem do tortu można przygotować w 10 minut? Tak, i na dodatek pyszny oraz lekki. Krem na bazie bitej śmietany z dodatkiem galaretki będzie puszysty, ale zwarty. Znakomicie nada się zarówno do przełożenia blatów tortu, jak i do dekoracji.

Składniki

  • 200 ml śmietany kremówki 30 lub 36 proc.

  • 1 torebka galaretki owocowej (wiśniowa lub truskawkowa ubarwi krem na różowo, cytrynowa da żółty krem, o smaku kiwi lub agrestu - zielony)

  • 45-50 ml wrzącej wody

Przygotowanie krok po kroku:

  • Najpierw należy ubić śmietanę, uważając aby jej nie „przebić”.

  • Do szklanki wsypać galaretkę i zalać 45-50 ml wrzącej wody (uwaga, w przepisie na torebce wymagane jest 500 ml, ale potrzebujemy znacznie mniej ponieważ docelowo objętość uzupełnimy bitą śmietaną). Należy dokładnie wymieszać galaretkę, żeby rozpuściły się drobinki cukru i żelatyny. To bardzo ważne, aby krem był dość zwarty, gładki i jednolity. 

  • Galaretkę należy ostudzić, ale powinna być lekko ciepła, kiedy dodamy ją do ubitej śmietany. Całość przez chwilkę miksujemy i gotowe.

  • Jeśli okaże się, że galaretka była za ciepła i śmietana stanie się wodnista, nie należy panikować. Wystarczy na chwilę włożyć śmietanę do lodówki, a po kilkunastu minutach wyjąć i ubijać przez chwilkę jeszcze raz.

Nie tylko torty

Wielbicielom domowych słodkości polecamy więcej wypróbowanych przepisów na ciasta z kremem:

Rolada z bananami i bitą śmietaną

Ciasto coca-cola z kremem

Kremówki papieskie - najlepszy przepis

Ocena: 2,5