Maślany krem do tortów w 5 minut: tylko 3 składniki!

Maślany krem do tortów w 5 minut: tylko 3 składniki!

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Maślany krem jest niezwykle plastyczny, a po schłodzeniu bardzo trwały

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 5 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Maślany krem do tortów można łatwo przygotować w zaledwie 5 minut. Wystarczą tylko 3 składniki i gotowe! Takim kremem śmiało można przekładać biszkoptowe placki, tynkować wysokie torty, czy tworzyć niesamowite dekoracje ze szprycy. 

Składniki

  • 250 g masła

  • 100 ml mleka

  • 200 g cukru pudru

  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego lub ekstraktu z wanilii lub innego aromatu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mleko zagotować i ostudzić.

  • Masło powinno być miękkie, w temperaturze pokojowej.

  • Do wysokiej miski dodajemy masło, cukier, mleko i aromat wanilii lub inny.

  • Za pomocą miksera na niskich obrotach ubijamy wszystko przez 5 minut lub do chwili gdy masa stanie się gęsta, puszysta i kremowa w kolorze perłowym.

  • Takim kremem można przekładać każdy rodzaj tortu lub biszkoptu.

  • Aby krem zachował swój kształt, należy go schłodzić. W cieple będzie tajał, ze względu na wysoką zawartość masła. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,0