Krem z cappucino

2019-03-07
Krem z cappuccino
Autor: Shutterstock Krem z cappuccino jest rodzajem lekkiego musu, który można wykorzystać na wiele sposobów
łatwy
0 min
4

Krem z cappuccino jest lekki niczym pianka mleczna i subtelnie kawowy. Krem przygotowuje się na cappuccino w proszku i bitej śmietany z niewielkim dodatkiem żelatyny. Puszystym kremem o smaku cappuccino przekładamy warstwy eleganckiego tortu lub lekkiego placka biszkoptowego do popołudniowej kawy.  

SKŁADNIKI

  • 30 g cappuccino w proszku + 2 łyżki
  • 150 ml wody
  • 900 ml śmietanki 36% (kremówki)
  • 2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie – cappuccino jest już słodzone)
  • 15 g żelatyny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cappuccino w proszku (30 g) zalewamy wrzątkiem i zostawiamy do przestygnięcia.
  • Do ciepłej kawy dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy.
  • Kremówkę ubijamy na sztywno, dodając cukier puder.
  • Dodajemy 2 łyżki sypkiego cappuccino i ponownie dokładnie miksujemy.
  • Do masy śmietanowej wlewamy zimne cappuccino z żelatyną i bardzo dokładnie miksujemy.
  • Jeśli krem wydaje się zbyt rzadki, można na chwilę włożyć go do lodówki, a dopiero później przełożyć nim tort lub ciasto.