Rolada z bananami i bitą śmietaną: podajemy dobry przepis

Rolada z bananami i bitą śmietaną: podajemy dobry przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Rolady to zawsze słodki hit na spotkaniach w gronie bliskich osób

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Zobacz, jak szybko zrobić pyszną roladę z bananami i bitą śmietaną. Choć jest nieco kaloryczna, warto się na nią skusić! Podajemy dobry, sprawdzony przepis.

Składniki

  • ciasto:

  • 4 jaja

  • 200 g cukry pudru

  • 5 łyżek mąki

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • nadzienie:

  • 500 ml śmietany 36%

  • 3 banany

  • cukier puder

Przygotowanie krok po kroku:

  • Najpierw trzeba ubić jajka z cukrem pudrem na gładką, jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy przesianą mąkę połączoną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.

  • Na blasze rozkładamy papier do pieczenia i wylewamy masę biszkoptową, trzeba ją równo rozsmarować. Pieczemy 8-10 minut w piekarniku o temperaturze 190 stopni C, należy jednak pilnować ciasta, żeby się nie przypiekło.

  • Po wyjęciu z pieca odwracamy ciasto i odrywamy papier i czekamy, aż ciasto wystygnie. Gdy to nastąpi, ubijamy śmietanę z dodatkiem cukru pudru. Rozgniatamy banany, które rozsmarowujemy na biszkopcie.

  • Na warstwę bananów kładziemy warstwę bitej śmietany. Następnie powoli zwijamy roladę. Najlepiej włożyć ją do lodówki i schłodzić.

Ocena: 4,7