Krem maślany do dekoracji tortów i babeczek: przepis podstawowy

2021-09-27
Krem maślany do dekoracji tortów i babeczek
Autor: thinkstockphotos.com Używając rękawa cukierniczego z wymiennymi końcówkami można wyczarować z kremu maślanego imponujące ozdoby tortu lub babeczek.
łatwy
30 min
4

Krem maślany, zwany także lukrem maślanym, to jeden z podstawowych kremów do dekoracji tortów, ciast i babeczek. Krem maślany służy przede wszystkim dekoracji tortu, zabezpieczania warstw ciasta i kremu, obłożenia boków, baza pod lukier plastyczny lub marcepan. Ponieważ jest bardzo słodki nie przekłada się nim warstw tortu.  

Polecamy przepis na: Uniwersalny biszkopt tortowy: idealny do tortów

Nowe wyprzedaże markowych ubrań i dodatków każdego dnia! Sprawdź oferty na Zalando Lounge wyprzedaże.

SKŁADNIKI

  • Składniki na 12 muffinek lub obłożenie bez dekoracji jednego tortu o średnicy około 20 cm
  • 150 g miękkiego masła 82% tłuszczu
  • 340 g przesianego cukru pudru
  • 2-4 łyżki mleka lub rzadkiej śmietanki
  • aromat
  • barwnik

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Krem maślany to przede wszystkim niesolone masło  o zawartości co najmniej 82% tłuszczu. Krem na prawdziwym maśle będzie zwarty i jednolity. Na krem nie nadają się maślane miksy ani tłuszcze roślinne, zawierają zbyt wiele wody i krem się rozwarstwi. 
  • Miękkie masło włożyć do misy robota i mieszadłem ubijać na średnich obrotach przynajmniej przez 5-7 minut lub do czasu, aż masło zrobi się jaśniejsze, satynowe i zwiększy swoją objętość. Masło należy dobrze napowietrzyć.
  • Do napowietrzonego masła wsypać połowę przesianego cukru i wrobić go w masło na niskich obrotach. Następnie zwiększyć obroty do wysokich i ubijać cukier razem z masłem przez 4-5 minut. Zeskrobać łopatką  masę z boków i z dna miski. Dodać resztę przesianego cukru, znowu wrabiać go do masy na niskich obrotach, następnie zwiększyć obroty do wysokich i ponownie razem ubijać przez około 4-5 minut. Ubity krem powinien być bardzo gęsty i sztywny.
  • Aby krem byś smarowny i bardziej elastyczny należy go rozrzedzić. Do kremu dolewać po łyżce mleko i przez 3 minuty dokładnie miksować, sprawdzić konsystencję – jeśli trzeba operację powtórzyć, zawsze dodając po łyżce płynu. W tym momencie możemy dodać aromat w płynie, zastępując część mleka. Ostatecznie krem powinien być jedwabisty i dobrze trzymać formę.
  • Tak przygotowany krem maślany można przechowywać do 5 dni w szczelnym pojemniku, w lodówce. Powierzchnię kremu należy przykryć folią spożywczą, tak aby przywarła do kremu. Inaczej krem zacznie przysychać na brzegach. Przed użyciem wyjąć go przynajmniej na 3-4 godziny wcześniej i ponownie go miksujemy.
  • Krem barwić barwnikami w proszku. Niewielką ilość barwnika (dosłownie szczyptę) wymieszać bardzo dokładnie z łyżką kremu, a następnie tak przygotowaną pastą zabarwić pozostały krem na wybrany kolor, dokładnie go mieszając. Barwić krem zawsze z dużą ostrożnością, bo łatwiej go przyciemnić, niż rozjaśnić.
Beszamel: Biszkopt idealny – jak go zrobić?