Barszcz wigilijny - przepis według Magdy Gessler [WIDEO]

2021-11-23
afoltyn
Przepisy na święta: wigilijny barszcz czerwony z majerankiem
Autor: Shutterstock Wigilijny barszcz z uszkami - pierwsze chwile wieczerzy muszą zachwycić smakiem
łatwy
140 min
4

Czerwony barszcz wigilijny z przepisu Magdy Gessler doskonale smakuje z uszkami. Tradycyjnie uszka, malutkie pierożki, zanurzone w purpurowym barszczu nadziewane są farszem grzybowym. Pierwsze danie, które pojawia się na świątecznym stole powinno być naprawdę wyjątkowe, dlatego przyrządź barszcz czerwony z uszkami według sprawdzonej receptury mistrzyni kuchni, Magdy Gessler.

Dekoracje na Boże Narodzenie. TUTAJ!

Polecamy również inne przepisy na tradycyjne świąteczne zupy:

Moczka - śląska zupa piernikowa z bakaliami

 

Moczka - śląska zupa piernikowa z bakaliami

 

 

 

 

 

 

Wigilijna zupa rybna

 

Wigilijna zupa rybna

Wigilijna zupa migdałowa

 

 

 

 

 

 

Zupa migdałowa

 

 

 

 

 

Wigilijna zupa grzybowa

Wigilijna zupa grzybowa

 

 

 

 

 

 

SKŁADNIKI

  • 1 kg buraków
  • 5 borowików
  • 3 liście laurowe
  • 1 por
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 goździki
  • szczypta pieprzu czarnego
  • szczypta kminu rzymskiego
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • skórka z 2 jabłek średniej wielkości

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Buraki dokładnie umyj, obierz ze skórki i pokrój w plastry.
  • Przełóż buraki do dużego garnka i zalej zimną wodą. Gotuj wywar na wolnym ogniu.
  • Cebulę, czosnek i pora pokrój w plasterki i podsmaż na złoty kolor i dodaj do wywaru.
  • Obierz dwa średnie jabłka ze skórek i wrzuć obierki do zupy.
  • Dodaj do wywaru przyprawy: goździki, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i kmin rzymski. Nie sól wywaru.
  • Borowiki świeże dokładnie umyj, pokrój w plasterki i dodaj do zupy. Jeśli masz suszone, to dodaj je od razu do wywaru.
  • Gotuj całość na wolnym ogniu przez 2 godziny.
  • Dodaj sok z 1 cytryny i gotuj jeszcze 5 minut.
  • Odcedź barszcz zostawiając tylko wywar.
  • Następnego dnia podgrzej barszcz. Podawaj tradycyjnie z uszkami.
Baszamel zakwas na barszcz czerwony
afoltyn