Barszcz wigilijny - przepis według Magdy Gessler [WIDEO]

2019-12-12
Przepisy na święta: wigilijny barszcz czerwony z majerankiem
Autor: Shutterstock Wigilijny barszcz z uszkami - pierwsze chwile wieczerzy muszą zachwycić smakiem
łatwy
140 min
4

Czerwony barszcz wigilijny z przepisu Magdy Gessler doskonale smakuje z uszkami. Tradycyjnie uszka, malutkie pierożki, zanurzone w purpurowym barszczu nadziewane są farszem grzybowym. Pierwsze danie, które pojawia się na świątecznym stole powinno być naprawdę wyjątkowe, dlatego przyrządź barszcz czerwony z uszkami według sprawdzonej receptury mistrzyni kuchni, Magdy Gessler.

Dekoracje na Boże Narodzenie. TUTAJ!

Polecamy również inne przepisy na tradycyjne świąteczne zupy:

Moczka - śląska zupa piernikowa z bakaliami

 

Moczka - śląska zupa piernikowa z bakaliami

 

 

 

 

 

 

Wigilijna zupa rybna

 

Wigilijna zupa rybna

Wigilijna zupa migdałowa

 

 

 

 

 

 

Zupa migdałowa

 

 

 

 

 

Wigilijna zupa grzybowa

Wigilijna zupa grzybowa

 

 

 

 

 

 

Składniki

1 kg buraków

5 borowików

3 liście laurowe

1 por

2 ząbki czosnku

1 cebula

3 ziarenka ziela angielskiego

2 goździki

szczypta pieprzu czarnego

szczypta kminu rzymskiego

sok wyciśnięty z 1 cytryny

skórka z 2 jabłek średniej wielkości

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Buraki dokładnie umyj, obierz ze skórki i pokrój w plastry.

Przełóż buraki do dużego garnka i zalej zimną wodą. Gotuj wywar na wolnym ogniu.

Cebulę, czosnek i pora pokrój w plasterki i podsmaż na złoty kolor i dodaj do wywaru.

Obierz dwa średnie jabłka ze skórek i wrzuć obierki do zupy.

Dodaj do wywaru przyprawy: goździki, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i kmin rzymski. Nie sól wywaru.

Borowiki świeże dokładnie umyj, pokrój w plasterki i dodaj do zupy. Jeśli masz suszone, to dodaj je od razu do wywaru.

Gotuj całość na wolnym ogniu przez 2 godziny.

Dodaj sok z 1 cytryny i gotuj jeszcze 5 minut.

Odcedź barszcz zostawiając tylko wywar.

Następnego dnia podgrzej barszcz. Podawaj tradycyjnie z uszkami.

Baszamel zakwas na barszcz czerwony