Barszcz wigilijny - przepis według Magdy Gessler [WIDEO]

Czerwony barszcz wigilijny z przepisu Magdy Gessler doskonale smakuje z uszkami. Tradycyjnie uszka, malutkie pierożki, zanurzone w purpurowym barszczu nadziewane są farszem grzybowym. Pierwsze danie, które pojawia się na świątecznym stole powinno być naprawdę wyjątkowe, dlatego przyrządź barszcz czerwony z uszkami według sprawdzonej receptury mistrzyni kuchni, Magdy Gessler.
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Buraki dokładnie umyj, obierz ze skórki i pokrój w plastry.
Przełóż buraki do dużego garnka i zalej zimną wodą. Gotuj wywar na wolnym ogniu.
Cebulę, czosnek i pora pokrój w plasterki i podsmaż na złoty kolor i dodaj do wywaru.
Obierz dwa średnie jabłka ze skórek i wrzuć obierki do zupy.
Dodaj do wywaru przyprawy: goździki, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i kmin rzymski. Nie sól wywaru.
Borowiki świeże dokładnie umyj, pokrój w plasterki i dodaj do zupy. Jeśli masz suszone, to dodaj je od razu do wywaru.
Gotuj całość na wolnym ogniu przez 2 godziny.
Dodaj sok z 1 cytryny i gotuj jeszcze 5 minut.
Odcedź barszcz zostawiając tylko wywar.
Następnego dnia podgrzej barszcz. Podawaj tradycyjnie z uszkami.
Dekoracje na Boże Narodzenie. TUTAJ!
Polecamy również inne przepisy na tradycyjne świąteczne zupy:
Moczka - śląska zupa piernikowa z bakaliami