Śledzie ze śliwkami z octu, śledzie z groszkiem i śledzie w pomidorach z rodzynkami - 3 przepisy na świąteczne dania ze śledzi

2019-11-29 13:00

Śledź ze śliwkami z octu, śledź po fińsku z groszkiem  oraz w pomidorach z rodzynkami to propozycje dla tych, którzy szukają nowych przepisów na śledzie. Podajemy sprawdzone przepisy na niepopularne dania ze śledzi.

3 PRZEPISY na wielkanocne ŚLEDZIE
Autor: Shutterstock 3 przepisy na świąteczne śledzie.

Spis treści

  1. Śledzie po fińsku
  2. Śledzie ze śliwkami marynowanymi
  3. Śledzie w pomidorach z rodzynkami

Zobacz także >>> Śledzie smażone

Śledzie po fińsku

Składniki:

8 solonych, dorodnych filetów śledziowych (matiasów)

1/2 szklanki mleka

1 szklanka ubitej śmietanki

1 nieduża cebula

1 mała puszka zielonego groszku

1 łyżka ostrej musztardy

2 łyżeczki curry

1 łyżeczka soku z cytryny

1 i 1/2 łyżeczki cukru pudru

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Umyte śledzie wymoczyć. (Jak moczyć śledzie? Sprawdź TUTAJ.)

Wyjąć rybę, osuszyć i pokroić w dzwonka.

Przygotować sos: śmietanę wymieszać z cukrem pudrem, musztardą, drobno posiekaną cebulą, curry, sokiem z cytryny i natką.

Półmisek wyłożyć groszkiem, na groszku ułożyć śledzie, polać sosem, przykryć folią i schłodzić.

Przed podaniem udekorować gałązkami pietruszki.

Zobacz także >>> śledzie w pieczonej papryce

 

Śledzie ze śliwkami marynowanymi

Składniki:

6  filetów - matiasów

słoik śliwek w occie (najlepiej bez przypraw korzennych)

2 cebule

majonez

musztarda

ewentualnie odrobina pieprzu lub cukru

Śledzie namoczyć na 1-2 godziny. (Jak moczyć śledzie? Sprawdź TUTAJ.)

Śliwki trzeba odcedzić - ale ocet z nich zachować.

W tym occie namoczyć śledzie - najlepiej na noc.

Śliwki pociąć w paseczki, śledzie pokroić w nieduże kawałki - takie na jeden kęs, cebulę pokroić w półplasterki.  

Przygotować sos z majonezu z łyżeczką musztardy i zalać nim śledzie ze śliwkami i cebulką.

Zobacz także >>> śledzie korzenne z owocami

 

Śledzie w pomidorach z rodzynkami

Składniki:

1 kg śledzi matiasów

4 cebule

150 g koncentratu pomidorowego

łyżka łagodnego keczupu

sos worcester

100 g rodzynek

szklanka oleju

sok z cytryny

sól

Matiasy opłukać i wymoczyć. (Jak moczyć śledzie? Sprawdź TUTAJ.)

W tym czasie, gdy śledzie się będą moczyły rodzynki zalać gorącą wodą i pozostawić je w niej na pół godziny, osączyć i odstawić.

Cebulę obrać, umyć i drobno posiekać, a następnie zeszklić. Dodać do niej koncentrat i keczup i smażyć wszystko razem przez chwilę. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, sosem worcester i cukrem.

Do pomidorowo-cebulowego sosu dodać rodzynki. Całość doprowadzić do wrzenia, a następnie ostudzić.

Śledzie układać w słoiku na zmianę z sosem.

Odstawić na 24 godziny do lodówki, by całość się przegryzła i nabrała słodko-kwaśnego smaku.

Zobacz także >>> śledź po japońsku