Śledzie ze śliwkami z octu, śledzie z groszkiem i śledzie w pomidorach z rodzynkami - 3 przepisy na świąteczne dania ze śledzi
Śledź ze śliwkami z octu, śledź po fińsku z groszkiem oraz w pomidorach z rodzynkami to propozycje dla tych, którzy szukają nowych przepisów na śledzie. Podajemy sprawdzone przepisy na niepopularne dania ze śledzi.
Spis treści
Zobacz także >>> Śledzie smażone
Śledzie po fińsku
Składniki:
8 solonych, dorodnych filetów śledziowych (matiasów)
1/2 szklanki mleka
1 szklanka ubitej śmietanki
1 nieduża cebula
1 mała puszka zielonego groszku
1 łyżka ostrej musztardy
2 łyżeczki curry
1 łyżeczka soku z cytryny
1 i 1/2 łyżeczki cukru pudru
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Umyte śledzie wymoczyć. (Jak moczyć śledzie? Sprawdź TUTAJ.)
Wyjąć rybę, osuszyć i pokroić w dzwonka.
Przygotować sos: śmietanę wymieszać z cukrem pudrem, musztardą, drobno posiekaną cebulą, curry, sokiem z cytryny i natką.
Półmisek wyłożyć groszkiem, na groszku ułożyć śledzie, polać sosem, przykryć folią i schłodzić.
Przed podaniem udekorować gałązkami pietruszki.
Zobacz także >>> śledzie w pieczonej papryce
Śledzie ze śliwkami marynowanymi
Składniki:
6 filetów - matiasów
słoik śliwek w occie (najlepiej bez przypraw korzennych)
2 cebule
majonez
musztarda
ewentualnie odrobina pieprzu lub cukru
Śledzie namoczyć na 1-2 godziny. (Jak moczyć śledzie? Sprawdź TUTAJ.)
Śliwki trzeba odcedzić - ale ocet z nich zachować.
W tym occie namoczyć śledzie - najlepiej na noc.
Śliwki pociąć w paseczki, śledzie pokroić w nieduże kawałki - takie na jeden kęs, cebulę pokroić w półplasterki.
Przygotować sos z majonezu z łyżeczką musztardy i zalać nim śledzie ze śliwkami i cebulką.
Zobacz także >>> śledzie korzenne z owocami
Śledzie w pomidorach z rodzynkami
Składniki:
1 kg śledzi matiasów
4 cebule
150 g koncentratu pomidorowego
łyżka łagodnego keczupu
sos worcester
100 g rodzynek
szklanka oleju
sok z cytryny
sól
Matiasy opłukać i wymoczyć. (Jak moczyć śledzie? Sprawdź TUTAJ.)
W tym czasie, gdy śledzie się będą moczyły rodzynki zalać gorącą wodą i pozostawić je w niej na pół godziny, osączyć i odstawić.
Cebulę obrać, umyć i drobno posiekać, a następnie zeszklić. Dodać do niej koncentrat i keczup i smażyć wszystko razem przez chwilę. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, sosem worcester i cukrem.
Do pomidorowo-cebulowego sosu dodać rodzynki. Całość doprowadzić do wrzenia, a następnie ostudzić.
Śledzie układać w słoiku na zmianę z sosem.
Odstawić na 24 godziny do lodówki, by całość się przegryzła i nabrała słodko-kwaśnego smaku.
Zobacz także >>> śledź po japońsku