Śledzie w pieczonej papryce i oliwie
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Śledzie skąpane w sosie przygotowanym z pieczonej papryki i oliwy z odświeżającym dodatkiem natki pietruszki to pyszna zakąska. Odpowiednio podane, na grzankach lub tostach z ciemnego pieczywa, będą elegancką przekąską na przyjęciu. Wypróbujcie ten przepis i cieszcie się smakiem śledzi w pieczonej papryce i oliwie.
Zobacz najlepsze przepisy ze śledziem w roli głównej
Polecamy również >>> Sałatka śledziowa ze śledzi solonych i wędzonych
Polecamy także przepisy na: śledzie z rodzynkami, śledzie z warzywami w śmietanie oraz śledzie korzenne.
SKŁADNIKI
- 500 g śledzi solonych
- 100 ml oliwy
- 150 g czerwonej papryki
- pół pęczka natki pietruszki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- pół łyżeczki ostrej papryki
- pól łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
- 1-2 cebule
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Śledzie opłukać, odciąć głowę, płetwy i wąski pasek powłoki brzucha, wypatroszyć, pozostawiając mlecz i ikrę, resztę odrzucić.
- Przygotowane śledzie namoczyć w dużej ilości zimnej wody na 12-24 godziny, zmieniając wodę kilka razy. Podpowiadamy: Jak namoczyć śledzie?
- Po wymoczeniu śledzi rozciąć skórę wzdłuż kręgosłupa i ostrożnie ją ściągnąć.
- Paprykę oczyścić, opłukać, podpiec w piekarniku, gorącą zamknąć w foliowym worku dla odparowania, obrać ze skórki, zemleć, wymieszać z oliwą, przyprawami i posiekaną natką pietruszki.
- Cebulę pokroić w talarki.
- Śledzie ułożyć w naczyniu przekładając krążkami cebuli, zalać paprykową oliwą, tak aby je przykryła. Odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin.
- Przed podaniem posypać odrobiną posiekanej natki pietruszki i oprószyć świeżo zmielonym czarnym pieprzem.