Śledzie korzenne z owocami

2021-03-29
Śledzie korzenne z owocami
Autor: Shutterstock Śledzie korzenne z owocami to kwintesencja świątecznych potraw
łatwy
25 min
4

Śledzie korzenne z owocami to zdrowy wybór nie tylko na święta. Zawierają kwasy omega-3, witaminy A,D,E i te z grupy B, a także jod, żelazo i cynk. Korzenne przyprawy i słodycz owoców czynią z tak przygotowanych śledzi danie doskonale sprawdzające się w roli przekąski na co dzień i przystawki od święta. Zobacz, jak przygotować śledzie korzenne z owocami.

 

Zobacz najlepsze przepisy na dania ze śledziami w roli głównej:

Polecamy także >>> Śledzie w warzywach z grzybami

Polecamy także: Śledzie z cytryną i z ziołamiŚledzie w oleju oraz Ogórki faszerowane śledziami

SKŁADNIKI

  • 8 filetów śledziowych
  • 100 g suszonych śliwek
  • czerwona cebula
  • łyżeczka przyprawy piernikowej
  • kieliszek śliwowicy
  • dojrzała gruszka
  • łyżka cukru muscovado
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Śliwki namocz w ciepłej wodzie ok. godziny, potem osusz je i pokrój na połówki.
  • Gruszkę obierz i pokrój w kostkę, cebulę pokrój w drobne piórka, a śledzie w paski szerokości 2 cm.
  • Śliwowicę wymieszaj z olejem, przyprawą piernikową i cukrem.
  • Śledzie połącz z gruszką, śliwkami i cebulą, zalej marynatą, delikatnie wymieszaj i wstaw na 12 godzin do lodówki.