Śledzie korzenne z owocami
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          25 min
      
      
        
          4
      
    Śledzie korzenne z owocami to zdrowy wybór nie tylko na święta. Zawierają kwasy omega-3, witaminy A,D,E i te z grupy B, a także jod, żelazo i cynk. Korzenne przyprawy i słodycz owoców czynią z tak przygotowanych śledzi danie doskonale sprawdzające się w roli przekąski na co dzień i przystawki od święta. Zobacz, jak przygotować śledzie korzenne z owocami.
Zobacz najlepsze przepisy na dania ze śledziami w roli głównej:
Polecamy także >>> Śledzie w warzywach z grzybami
Polecamy także: Śledzie z cytryną i z ziołami, Śledzie w oleju oraz Ogórki faszerowane śledziami
SKŁADNIKI
- 8 filetów śledziowych
 - 100 g suszonych śliwek
 - czerwona cebula
 - łyżeczka przyprawy piernikowej
 - kieliszek śliwowicy
 - dojrzała gruszka
 - łyżka cukru muscovado
 - 2 łyżki octu balsamicznego
 - 2 łyżki oleju rzepakowego
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Śliwki namocz w ciepłej wodzie ok. godziny, potem osusz je i pokrój na połówki.
 - Gruszkę obierz i pokrój w kostkę, cebulę pokrój w drobne piórka, a śledzie w paski szerokości 2 cm.
 - Śliwowicę wymieszaj z olejem, przyprawą piernikową i cukrem.
 - Śledzie połącz z gruszką, śliwkami i cebulą, zalej marynatą, delikatnie wymieszaj i wstaw na 12 godzin do lodówki.