Ogórki faszerowane śledziami [świąteczne przystawki]

2021-03-29
Ogórki faszerowane śledziami [świąteczne przystawki]
Autor: Shutterstock Ogórki faszerowane śledziami [świąteczne przystawki]
łatwy
20 min
4

Pokazujemy przepis na świąteczną przekąskę, śledzik w eleganckich, zielonych kieliszkach ze świeżego ogórka. Ogórki faszerowane farszem ze śledzia pasują do każdych świąt (gdyż ogórki są dostępne przez okrągły rok).

Polecamy także przepisy na inne przystawki śledziowe: 

Śledzie w winie

Śledzie w marynacie korzennej

Śledzie po tatarsku 

Śledzie z mleczem według Magdy Gessler

SKŁADNIKI

  • 2 ogórki węże
  • 2 dorodne filety ze śledzia
  • 1 op. serka homogenizowanego
  • 1 mała cebula
  • kwiaty ogórecznika (jeśli są dostępne)
  • liście zielonej sałaty
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka posiekanej natki
  • 1 łyżka posiekanych listków melisy lub ogórecznika
  • 1/3 łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Śledzie, jeśli zachodzi taka konieczność wymoczyć w wodzie z mlekiem. (Jak moczyć śledzie? Sprawdź TUTAJ.)
  • Drobno pokroić rybę, wymieszać z sokiem z cytryny, drobno posiekaną cebulą, natką pietruszki, melisą lub ogórecznikiem oraz twarożkiem. Przyprawić papryką, solą i pieprzem. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny.
  • Dokładnie umyte ogórki obrać ozdobnie obieraczką w podłużne paski, pokroić na kawałki długości ok. 10 cm, wydrążyć łyżeczką nieco miąższu. W powstałe miseczki nałożyć przygotowaną, schłodzoną pastę.
  • Koreczki ustawić nadzieniem do góry na półmisku wyłożonym sałatą, udekorować kwiatkami ogórecznika.