Śledź w winie - niebanalny przepis na elegancką przystawkę

2022-12-21
Śledź w winie - niebanalny przepis na elegancką przystawkę
Autor: thinkstockphotos.com Śledź wigilijny doskonale smakuje marynowany w winie i przyprawach korzennych
łatwy
10 min
4

Jak zrobić elegancką przystawkę ze śledzia? Pewnie każdy ma swój własny, sprawdzony sposób, ale my proponujemy przepis na śledzia w winie i przyprawach korzennych. Czerwone wino z goździkami i cynamonem oraz cebula nada filetom śledziowym wyśmienity, winny smak i piękny aromat. Jeśli jeszcze nie próbowaliście śledzia w takim wydaniu, koniecznie skuście się i przygotujcie śledzia w czerwonym winie. Palce lizać!

 

SKŁADNIKI

  • 50 dag śledzi (filety)
  • 2 cebule
  • 1 l mleka lub gazowanej wody mineralnej
  • szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • 4 łyżki octu winnego
  • 20 dag cukru
  • 4–6 ziarenek ziela angielskiego
  • kawałek cynamonu
  • 3 goździki
  • 2 łyżki dżemu z borówek - opcjonalnie

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W pierwszej kolejności należy zagotować wino z octem, cukrem, dżemem i przyprawami. Cała procedura powinna trwać 5 minut. Ostudzić.
  • Następnie cebulę należy pokroić w krążki.
  • Filety moczyć 3–4 godziny w mleku lub wodzie mineralnej, następnie odsączyć je i pokroić. Więcej o moczeniu śledzi.
  • Ułożyć w słoiku, przekładając cebulą, zalać zimną zalewą z winem i wstawić do lodówki na 3 dni przed podaniem.
Śledzie a zdrowie: właściwości, wartości odżywcze. Dlaczego warto jeść śledzie?

Polecamy także inne przystawki ze śledziem w roli głównej: Śledzie pod jabłkowo-jogurtową pierzynkąSałatka śledziowo-śliwkowaSałatka śledziowa z fasolą

Więcej przepisów na śledzie znajdziesz w galerii: Śledzie - 10 najpopularniejszych przepisów