Sałatka śledziowo-śliwkowa [SPRAWDZONY PRZEPIS+WIDEO]

Sałatka śledziowo-śliwkowa [SPRAWDZONY PRZEPIS+WIDEO]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Sałatka śledziowo - śliwkowa to ciekawa kombinacja smaków

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Sałatka śledziowa z suszonymi śliwkami jest pyszna, a ponadto doskonale wpływa na przemianę materii. Zobacz, jak przygotować sałatkę śledziowo-śliwkową. Podajemy prosty przepis!

Składniki

  • pół kilograma filetów śledziowych typu matias

  • 2 surowe czerwone papryki

  • 1 cebula

  • 15 suszonych śliwek

  • 1 łyżka rodzynek

  • pieprz

  • sól

  • 3-4 liście laurowe

  • puszka przecieru pomidorowego

  • 1 szklanka oleju

  • sok z połowy cytryny

  • cukier

Przygotowanie krok po kroku:

  • Namocz filety przez 1-2 godziny w wodzie. (Jak moczyć śledzie? Sprawdź TUTAJ.)

  • Suszone śliwki i rodzynki też namocz w wodzie przez 1 godzinę. Po tym czasie sprawdź, czy stały się miękkie.

  • Pokrój wszystkie składniki (śledzie, paprykę cebulę, śliwki) w paseczki. Wszystkie razem włóż do jednej miski.

  • Dodaj pieprz, sól i liście laurowe. Całość dokładnie wymieszaj.

  • Przygotuj sos - do osobnego naczynia wlej przecier pomidorowy, szklankę oleju, dodaj cukier i sok z cytryny do smaku. Całość wymieszaj i polej składniki sałatki. Wszystko dokładnie wymieszaj jeszcze raz i włóż do szklanego naczynia ze szczelną pokrywą.

  • Naczynie odstaw na 12 godzin do lodówki. Po tym czasie sałatka śledziowo-śliwkowa jest gotowa do spożycia.

Ocena: 5