Śledzie do wódki - 4 przepisy na śledziową zakąskę

2019-11-26 13:23

„Kiedy robi się zimno, a widok za oknem udowadnia, że mieszkamy w kraju północnym, wówczas opanowuje mnie ochota na śledzia i kieliszek wódki.” Ta myśl często pojawia się w głowie Polaków. Pytanie tylko, którą wersję śledziowej "zagrychy" wybrać? Podajemy 4 sprawdzone propozycje na: śledziowy tatar, śledzie czerwone, śledzie w oleju i śledzie musztardowe.

Śledzie do wódki - 4 przepisy na śledziową zakąskę
Autor: Shutterstock Śledzik lubi pływać, chociaż rybka jest nieżywa.

Spis treści

  1. Śledziowy tatar
  2. Śledzie czerwone
  3. Śledzie w oleju
  4. Śledzie musztardowe

Śledziowy tatar

Składniki:

3 wymoczone filety śledziowe, (Jak moczyć śledzie? Sprawdź TUTAJ.)

1 cebula

6 korniszonów

marynowane grzybki

kapary

3 żółtka

oliwa

ocet

cytryna

pieprz

Śledzie pokroić w drobną kostkę.

Uformować na talerzu pokrojone śledzie tak, jak na porcję tatara.

Zrobić wgłębienie i wlać w nie surowe żółtko.

Udekorować dodatkami, posypać pieprzem. Każdy indywidualnie będzie mieszał i doprawiał tatara. Na stole musi znaleźć się oliwa, ocet, cytryna, pieprz.

Możemy zmieniać i rozszerzać kompozycję dodatków, używając zielonej pietruszki, kminku, papryki w proszku, musztardy, marynowanych buraczków i tartych kwaśnych jabłek.

Polecamy również >>> Śledzie z mleczem według Magdy Gessler

Śledzie czerwone

Składniki:

3 wymoczone filety śledziowe (Jak moczyć śledzie? Sprawdź TUTAJ.)

3 cebule

mała puszka koncentratu pomidorowego

olej

cukier

pieprz

papryka

sól

Cebulę obrać i pokroić w kostkę.

Rozgrzać olej na patelni i zeszklić cebulę.

Dodać koncentrat pomidorowy. Smażyć razem, jeżeli składniki się nie łączą dodać trochę wody i więcej oleju. Doprawić do smaku przyprawami. Ostudzić.

Śledzie pokroić w dzwonka i układać w słoiku, przekładając masą cebulową. Powinny się marynować co najmniej przez noc, aby słodko-kwaśny smak cebuli przegryzł się ze słonym śledziem.

Polecamy również >>>  Sałatka śledziowa z fasolą

 

Śledzie w oleju

Składniki:

8 tłustych, solonych filetów śledziowych

woda lub mleko

5 cebul

5 listków laurowych

ziele angielskie

pieprz ziarnisty

cytryna

olej (tyle, aby wszystkie składniki znalazły się pod jego powierzchnią)

Filety umyć pod bieżącą wodą. Moczyć je w wodzie, zmieniając ją dwukrotnie. (Jak moczyć śledzie? Sprawdź TUTAJ.)

Przełożyć filety do kąpieli z mleka, moczyć aż będą gotowe (ok. 2 godz.). Opłukać i osuszyć.

Układać w słoju, przetykając plastrami cebuli, listkami laurowymi, pieprzem i zielem angielskim.

Kolejne warstwy skrapiać sokiem z cytryny.

Zalać olejem, zakręcić i przechowywać w lodówce. Można podawać je jako przekąskę lub danie główne z ziemniakami.

Ziemniaki ugotować w mundurkach.

Rozgrzać piekarnik. Wsypać ziemniaki w mundurkach na blachę posmarowaną masłem lub olejem. Posypać obficie kminkiem, zrumienić i posolić.

Polecamy również >>> Śledzie pod pomidorową pierzynką

Śledzie musztardowe

Składniki:

3 wymoczone filety śledziowe

3 łyżki ostrej musztardy francuskiej, najlepiej z Dijon

3 łyżki słodkiej musztardy, może być sarepska

2 łyżeczki cukru

1 łyżka octu winnego

3 łyżki oleju

pieprz

koperek

Wymieszać dokładnie obie musztardy z octem, cukrem i olejem (kiedy przygotowuje się większą ilość sosu wygodnie jest użyć miksera). Można dodać trochę wody, jeśli jest za gęsty i smak ma zbyt intensywny.

Doprawić pieprzem i posiekanym koperkiem.

Filety zalać sosem musztardowym i marynować co najmniej noc w lodówce. Musztardowa marynata jest także używana do śledzi wcześniej marynowanych w lekkim occie. Mają wtedy kwaśniejszy smak.

Polecamy również inne przepisy z udziałem świeżych śledzi na: świeże śledzie smażoneśledzie na ciepło po skandynawskuśledzie zapiekane po szwedzku.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE