Śledzie do wódki - 4 przepisy na śledziową zakąskę
„Kiedy robi się zimno, a widok za oknem udowadnia, że mieszkamy w kraju północnym, wówczas opanowuje mnie ochota na śledzia i kieliszek wódki.” Ta myśl często pojawia się w głowie Polaków. Pytanie tylko, którą wersję śledziowej "zagrychy" wybrać? Podajemy 4 sprawdzone propozycje na: śledziowy tatar, śledzie czerwone, śledzie w oleju i śledzie musztardowe.
Spis treści
Śledziowy tatar
Składniki:
3 wymoczone filety śledziowe, (Jak moczyć śledzie? Sprawdź TUTAJ.)
1 cebula
6 korniszonów
marynowane grzybki
kapary
3 żółtka
oliwa
ocet
cytryna
pieprz
Śledzie pokroić w drobną kostkę.
Uformować na talerzu pokrojone śledzie tak, jak na porcję tatara.
Zrobić wgłębienie i wlać w nie surowe żółtko.
Udekorować dodatkami, posypać pieprzem. Każdy indywidualnie będzie mieszał i doprawiał tatara. Na stole musi znaleźć się oliwa, ocet, cytryna, pieprz.
Możemy zmieniać i rozszerzać kompozycję dodatków, używając zielonej pietruszki, kminku, papryki w proszku, musztardy, marynowanych buraczków i tartych kwaśnych jabłek.
Polecamy również >>> Śledzie z mleczem według Magdy Gessler
Śledzie czerwone
Składniki:
3 wymoczone filety śledziowe (Jak moczyć śledzie? Sprawdź TUTAJ.)
3 cebule
mała puszka koncentratu pomidorowego
olej
cukier
pieprz
papryka
sól
Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
Rozgrzać olej na patelni i zeszklić cebulę.
Dodać koncentrat pomidorowy. Smażyć razem, jeżeli składniki się nie łączą dodać trochę wody i więcej oleju. Doprawić do smaku przyprawami. Ostudzić.
Śledzie pokroić w dzwonka i układać w słoiku, przekładając masą cebulową. Powinny się marynować co najmniej przez noc, aby słodko-kwaśny smak cebuli przegryzł się ze słonym śledziem.
Polecamy również >>> Sałatka śledziowa z fasolą
Śledzie w oleju
Składniki:
8 tłustych, solonych filetów śledziowych
woda lub mleko
5 cebul
5 listków laurowych
ziele angielskie
pieprz ziarnisty
cytryna
olej (tyle, aby wszystkie składniki znalazły się pod jego powierzchnią)
Filety umyć pod bieżącą wodą. Moczyć je w wodzie, zmieniając ją dwukrotnie. (Jak moczyć śledzie? Sprawdź TUTAJ.)
Przełożyć filety do kąpieli z mleka, moczyć aż będą gotowe (ok. 2 godz.). Opłukać i osuszyć.
Układać w słoju, przetykając plastrami cebuli, listkami laurowymi, pieprzem i zielem angielskim.
Kolejne warstwy skrapiać sokiem z cytryny.
Zalać olejem, zakręcić i przechowywać w lodówce. Można podawać je jako przekąskę lub danie główne z ziemniakami.
Ziemniaki ugotować w mundurkach.
Rozgrzać piekarnik. Wsypać ziemniaki w mundurkach na blachę posmarowaną masłem lub olejem. Posypać obficie kminkiem, zrumienić i posolić.
Polecamy również >>> Śledzie pod pomidorową pierzynką
Śledzie musztardowe
Składniki:
3 wymoczone filety śledziowe
3 łyżki ostrej musztardy francuskiej, najlepiej z Dijon
3 łyżki słodkiej musztardy, może być sarepska
2 łyżeczki cukru
1 łyżka octu winnego
3 łyżki oleju
pieprz
koperek
Wymieszać dokładnie obie musztardy z octem, cukrem i olejem (kiedy przygotowuje się większą ilość sosu wygodnie jest użyć miksera). Można dodać trochę wody, jeśli jest za gęsty i smak ma zbyt intensywny.
Doprawić pieprzem i posiekanym koperkiem.
Filety zalać sosem musztardowym i marynować co najmniej noc w lodówce. Musztardowa marynata jest także używana do śledzi wcześniej marynowanych w lekkim occie. Mają wtedy kwaśniejszy smak.
Polecamy również inne przepisy z udziałem świeżych śledzi na: świeże śledzie smażone, śledzie na ciepło po skandynawsku, śledzie zapiekane po szwedzku.