Śledź na ciepło po skandynawsku
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Śledzie są również bardzo dobre w wersji na ciepło. Są to tak zwane śledzie po skandynawsku. Zapieka się je w piekarniku pod pierzynką sosu śmietanowo-chrzanowego. Miękkie, delikatne i kruche śledzie na ciepło to prawdziwe niebo w gębie, w dodatku przyrządza się je bardzo łatwo. Oto przepis na wyśmienite śledzie po skandynawsku.
Zobacz także inne przepisy ze świeżymi filetami śledziowymi: śledzie po grecku, śledzie smażone, śledzie smażone w cieście piwnym.
SKŁADNIKI
- 1 kg świeżych śledzi lub 80 dag filetów
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 szklanki gęstej śmietany
- 3 łyżki tartego chrzanu
- 2 łyżki ketchupu
- łyżka masła
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Filety (albo odfiletowane śledzie) skrapiamy cytryną. (Jak rozpoznać świeżość śledzi piszemy tutaj). Po kilkunastu minutach lekko solimy.
- Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy rybę.
- Przygotowujemy sos do polania, czyli śmietanę mieszamy z chrzanem i ketchupem. Polewamy ruloniki i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C na 30 minut.
- Śledzie po skandynawsku na ciepło podaje się z ziemniakami i zieloną sałatą.