Śledzie po szwedzku: przepis na pieczoną rybę

Potrawy wigilijne: przepis na śledzie po szwedzku
Autor: photos.com Śledzie po szwedzku to ciekawa alternatywa dla wigilijnego karpia, ale też pyszna propozycja kolacji na ciepło.
łatwy
45 min
4

Na Wigilię mamy świetny pomysł na śledzie - w koperku, zapiekane w białym winie. To tradycyjny szwedzki specjał. Warto wypróbować i wprowadzić go na polski, np. wigilijny stół. Jak przyrządzić śledzie po szwedzku? Podajemy dokładny przepis na świeżego śledzia!

Zobacz także inne przepisy ze świeżymi filetami śledziowymi podawanymi na ciepło: śledzie po egipskuśledzie zapiekane w sosie śmietanowo-chrzanowymśledzie smażoneśledzie smażone w cieście piwnym.

SKŁADNIKI

  • 6 świeżych śledzi 
  • jajko
  • pół łyżeczki soli
  • 4 łyżki koperku
  • 100 g świeżej bułki, rozdrobnionej na okruszki
  • 50 g mąki
  • 25 g masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 250 ml białego wina
  • 2-3 liście laurowe
  • 50 g cukru
  • 1 duża czerwona cebula
  • gałązki koperku do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C. Śledzie oczyść, zachowaj ikrę. Możesz też kupić śledzie już wypatroszone. Opłucz ryby w osolonej wodzie i osusz ręcznikiem papierowym.
  • Jajko ubij z solą na talerzu. Posiekaj koperek i wymieszaj z bułką. Wysyp na jeden talerzyk bułkę, a na drugi mąkę. Obtocz ryby w mące, zanurz w jajku i obtocz w bułce tartej z koperkiem.
  • Rozgrzej na patelni masło z oliwą. Włóż rybę i smaż 5 minut z każdej strony na złoty kolor. Przełóż do naczynia żaroodpornego.
  • Wlej na patelnię wino, dodaj liście laurowe i cukier. Podgrzewaj, aż cukier się rozpuści, zagotuj i lekko zredukuj, następnie polej sosem śledzie.
  • Obierz cebulę i pokrój w krążki, posyp ryby. Wstaw naczynie do piekarnika i zapiekaj 20 minut.
  • Podawaj śledzie na gorąco, udekorowane gałązkami koperku.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?