Śledzie po szwedzku: przepis na pieczoną rybę
2021-05-21
łatwy
45 min
4
Na Wigilię mamy świetny pomysł na śledzie - w koperku, zapiekane w białym winie. To tradycyjny szwedzki specjał. Warto wypróbować i wprowadzić go na polski, np. wigilijny stół. Jak przyrządzić śledzie po szwedzku? Podajemy dokładny przepis na świeżego śledzia!
Zobacz także inne przepisy ze świeżymi filetami śledziowymi podawanymi na ciepło: śledzie po egipsku, śledzie zapiekane w sosie śmietanowo-chrzanowym, śledzie smażone, śledzie smażone w cieście piwnym.
SKŁADNIKI
- 6 świeżych śledzi
- jajko
- pół łyżeczki soli
- 4 łyżki koperku
- 100 g świeżej bułki, rozdrobnionej na okruszki
- 50 g mąki
- 25 g masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 250 ml białego wina
- 2-3 liście laurowe
- 50 g cukru
- 1 duża czerwona cebula
- gałązki koperku do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C. Śledzie oczyść, zachowaj ikrę. Możesz też kupić śledzie już wypatroszone. Opłucz ryby w osolonej wodzie i osusz ręcznikiem papierowym.
- Jajko ubij z solą na talerzu. Posiekaj koperek i wymieszaj z bułką. Wysyp na jeden talerzyk bułkę, a na drugi mąkę. Obtocz ryby w mące, zanurz w jajku i obtocz w bułce tartej z koperkiem.
- Rozgrzej na patelni masło z oliwą. Włóż rybę i smaż 5 minut z każdej strony na złoty kolor. Przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Wlej na patelnię wino, dodaj liście laurowe i cukier. Podgrzewaj, aż cukier się rozpuści, zagotuj i lekko zredukuj, następnie polej sosem śledzie.
- Obierz cebulę i pokrój w krążki, posyp ryby. Wstaw naczynie do piekarnika i zapiekaj 20 minut.
- Podawaj śledzie na gorąco, udekorowane gałązkami koperku.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?