Śledzie pod pomidorową pierzynką

2021-03-29
Śledzie pod pomidorową pierzynką
Autor: thinkstockphotos.com Śledzie z dodatkiem pomidorów zyskują na bogactwie smaku
łatwy
45 min
4

Śledzie są bardzo smaczne i warto je jeść pod każdą postacią. Szczególnie lubiane są jednak wszelkie odmiany sałatek ze śledziami. Tym razem proponujemy śledzie pod pomidorową pierzynką wzbogaconą o cebulę i rodzynki.

Polecamy również inne rodzaje śledzi pod pierzynką: Śledzie pod jabłkowo-jogurtową pierzynką oraz Śledzie pod buraczaną pierzynką w piernikowym sosie

SKŁADNIKI

  • opakowanie śledzi w oleju
  • mała puszka koncentratu pomidorowego
  • 2 cebule
  • 1/2 paczki rodzynków
  • łyżka oliwy
  • szczypta soli, cukru, pieprzu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Śledzie wyjąć, wytrzeć ręcznikiem papierowym i podzielić na kawałki.
  • Rodzynki sparzyć wrzątkiem, osączyć.
  • Cebule obrać, pokroić w krążki, przesmażyć na złoty kolor, posolić i popieprzyć.
  • Pod koniec dodać koncentrat, dokładnie wymieszać i chwilę razem poddusić.
  • Wsypać rodzynki, zamieszać i zdjąć z kuchenki. Doprawić.
  • Śledzie ułożyć na półmisku i przykryć przestudzoną pierzynką.