Pieczona kaczka na święta: TOP 10 nowych przepisów na świąteczną kaczkę

2022-12-20 14:45

Pieczona kaczka to klasyczne danie bożonarodzeniowego stołu. Przygotowanie pieczonej kaczki jest banalnie łatwe.  Oto TOP 10 nowych przepisów na świąteczną kaczkę, które Was zachwycą! 

Spis treści

  1. Tradycyjna kaczka pieczona 
  2. Kaczka wykwintna 
  3. Kaczka nadziewana 
  4. Kaczka w czerwonym winie 
  5. Kaczka w pomarańczach 
  6. Pieczone kacze udka 
  7. Kacze udka klasycznie 
  8. Filet z piersi kaczki 
  9. Piersi kaczki w glazurze 
  10. Bożonarodzeniowa kaczka 

➥ Kaczkę należy wyjąć z lodówki na 30 minut przed pieczenia. Nigdy nie należy piec mięsa bezpośrednio wyjętego z lodówki. Szok termiczny spowoduje wyschnięcie mięsa. 

➥ Kaczkę natrzeć solą i przyprawami na zewnątrz i we wnętrzu tuszki. Odstawić do lodówki na 1 godzinę lub dłużej.

➥ Kaczkę układamy w brytfannie zawsze piersią do góry na postumencie z warzyw lub owoców. Wokół kaczki powinno być miejsce na ułożenie dodatków. 

➥ Kaczkę obkładamy cebulą, kawałkami warzyw korzeniowych lub kwaskowymi owocami: jabłkami, śliwkami, pomarańczami.

➥ Kaczkę wstawiamy do piekarnik rozgrzanego do 220°C i pieczemy 30 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180°C i pieczemy od 1,5 godziny do 2 godzin, w zależności od wielkości kaczki. 

➥ W trakcie pieczenia kaczkę podlewamy sokiem jabłkowym, cydrem lub białym winem.

➥ Po upieczeniu kaczkę pozostawiamy na 10 minut w brytfannie, aby mięso wchłonęło sos.

➥ Płyn, który zebrał się podczas pieczenia przecieramy razem z owocami, aby uzyskać gęsty, aromatyczny sos.

Kaczka pieczona z jabłkami i śliwkami: obłędnie pyszna, szalenie łatwa
Autor: Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska Pieczona kaczka podana z owocami i kopytkami

Tradycyjna kaczka pieczona 

Jednym z najlepszych i najłatwiejszych dań jest pieczona kaczka. Wystarczy wcześniej natrzeć tuszkę kaczą solą, pieprzem i majerankiem, a potem obłożyć jabłkami (nieobranymi) i śliwkami (bez pestek), aby po 2 godzinach cieszyć się pysznym i jakże odświętnym daniem. Oto Mistrzowska kaczka pieczona z jabłkami i śliwkami: obłędnie pyszna, szalenie łatwa z galerią zdjęć przygotowań krok po kroku.

Soczysta kaczka z mandarynkami - smakowity przepis
Autor: Shutterstock Kaczka pieczona z dodatkiem mandarynek smakuje oryginalnie i  jest  wyborna

Kaczka wykwintna 

Bożonarodzeniowy stół zobowiązuje, ale przy groszowych wręcz cenach na mandarynki można poszaleć i przygotować wykwintne danie z kaczki. Jak zawsze w przypadku kaczej tuszki przygotowanie są banalnie proste. Polecamy: Soczysta kaczka z mandarynkami - smakowity przepis

Kaczka z farszem żurawinowym i jabłkami
Autor: thinkstockphotos.com Kaczka pieczona zyskuje na dodatku żurawiny

Kaczka nadziewana 

Pieczona kaczka lubi kwaśne dodatki. Napełnienie nimi tuszki, powoduje parowanie wewnątrz kaczki i nawilżenie piersi od środka. Polecamy przepis palce lizać i obgryzać na: Kaczka z farszem żurawinowym i jabłkami

kaczka ze śliwkami w czerwonymi winie
Autor: thinkstockphotos.com Kaczka ze śliwkami pieczona w czerwonym winie to pyszne danie na specjalne okazje. 

Kaczka w czerwonym winie 

Do ciemnego mięsa pieczonej kaczki idealnie pasuje wytrawne lub półwytrawne wino czerwone. Ale kto nam zabroni wlać wino do potrawy? Garbniki zawarte w winie czynią mięso kaczki zwartym, lecz miękkim. Boska Kaczka ze śliwkami w czerwonym winie poleca się na odświętny obiad. 

Kaczka z pomarańczowym sosem
Autor: Shutterstock Mięso z kaczki jest wysoko cenione przez smakoszy za swoją kruchość i soczystość.

Kaczka w pomarańczach 

Kaczka z pomarańczowym sosem - przepis na odświętne danie obiadowe idealnie pasuje na bożonarodzeniowy stół. W ten sposób można przygotować zarówno piersi kaczki, jak i nóżki. Zakochacie się od pierwszego kęsa!

Kacze udka pieczone z pomarańczą
Autor: Shutterstock Soczyste i rozpływające się w ustach kacze udka pieczone z pomarańczą

Pieczone kacze udka 

Kacze udka po upieczeniu smakują jak mięso dzikich ptaków. Jeśli połączycie pomarańcze z aromatem jałowca, otrzymacie najlepsze połączenie kuchni egzotyki i kuchni myśliwskiej w jednym daniu. Oto Kacze udka pieczone z pomarańczą i jałowcem: łatwy przepis na soczyste nóżki kaczki

Kacze udka pieczone z jabłkami
Autor: Shutterstock Kacze udka pieczone z jabłkami to idealne danie na jesienne pocieszenie

Kacze udka klasycznie 

Tak jak całą kaczkę, tak równie udka można upiec z jabłkami. Enzymy zawarte w skórce jabłek czynią kacze mięso miękkim i soczystym. Polecamy Kacze udka pieczone z jabłkami 

Jak smażyć filety z kaczki?
Autor: Shutterstock Filet z kaczki to przysmak prawdziwych smakoszy

Filet z piersi kaczki 

Pierś kaczki uchodzi za wykwintny przysmak. Dlaczego? Mięso z filetu z piersi kaczki szybko się smaży, jest soczyste i bardzo smaczne. To ulubione danie szefów kuchni. Jak doskonale przygotować pierś kaczki? Najlepiej obsmażyć na ostrym ogniu, a potem dopiec w piekarniku. Tutaj znajdziecie wszystkie wskazówki: Smażony filet z piersi kaczki: łatwy i efektowny przepis dla każdego

Pierś z kaczki w śliwkowej glazurze
Autor: Shutterstock Owocowe dodatki idealnie pasują do mięsa kaczki

Piersi kaczki w glazurze 

Tym którzy nie mogą jeść tłustej skórki na piersi kaczki polecamy Pierś z kaczki w śliwkowej glazurze: przepis na pyszny obiad Glazura pozwala zachować soczystość filetu kaczego. 

Kaczka duszona z kapustą i suszonymi śliwkami
Autor: Shutterstock Kaczka duszona z kapustą i suszonymi śliwkami to pyszne i aromatyczne danie

Bożonarodzeniowa kaczka 

Jeśli bożonarodzeniowy stół, to nie może na nim zabraknąć kapusty, suszonych śliwek i grzybów. Koniecznie wypróbujcie przepis na kawałki kaczki duszone z tymi dodatkami. Obfite i sycące danie na święta: Kaczka duszona z kapustą i suszonymi śliwkami

Jeszcze więcej przepisów na kaczkę znajdziesz w galerii otwierającej ten tekst.

Zobacz wideo i sprawdź, dlaczego warto jeść mięso z kaczki!

Kaczka: właściwości, wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne mięsa z kaczki