Spis treści
➥ Kaczkę należy wyjąć z lodówki na 30 minut przed pieczenia. Nigdy nie należy piec mięsa bezpośrednio wyjętego z lodówki. Szok termiczny spowoduje wyschnięcie mięsa.
➥ Kaczkę natrzeć solą i przyprawami na zewnątrz i we wnętrzu tuszki. Odstawić do lodówki na 1 godzinę lub dłużej.
➥ Kaczkę układamy w brytfannie zawsze piersią do góry na postumencie z warzyw lub owoców. Wokół kaczki powinno być miejsce na ułożenie dodatków.
➥ Kaczkę obkładamy cebulą, kawałkami warzyw korzeniowych lub kwaskowymi owocami: jabłkami, śliwkami, pomarańczami.
➥ Kaczkę wstawiamy do piekarnik rozgrzanego do 220°C i pieczemy 30 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180°C i pieczemy od 1,5 godziny do 2 godzin, w zależności od wielkości kaczki.
➥ W trakcie pieczenia kaczkę podlewamy sokiem jabłkowym, cydrem lub białym winem.
➥ Po upieczeniu kaczkę pozostawiamy na 10 minut w brytfannie, aby mięso wchłonęło sos.
➥ Płyn, który zebrał się podczas pieczenia przecieramy razem z owocami, aby uzyskać gęsty, aromatyczny sos.
i
Tradycyjna kaczka pieczona
Jednym z najlepszych i najłatwiejszych dań jest pieczona kaczka. Wystarczy wcześniej natrzeć tuszkę kaczą solą, pieprzem i majerankiem, a potem obłożyć jabłkami (nieobranymi) i śliwkami (bez pestek), aby po 2 godzinach cieszyć się pysznym i jakże odświętnym daniem. Oto Mistrzowska kaczka pieczona z jabłkami i śliwkami: obłędnie pyszna, szalenie łatwa z galerią zdjęć przygotowań krok po kroku.
i
Kaczka wykwintna
Bożonarodzeniowy stół zobowiązuje, ale przy groszowych wręcz cenach na mandarynki można poszaleć i przygotować wykwintne danie z kaczki. Jak zawsze w przypadku kaczej tuszki przygotowanie są banalnie proste. Polecamy: Soczysta kaczka z mandarynkami - smakowity przepis
i
Kaczka nadziewana
Pieczona kaczka lubi kwaśne dodatki. Napełnienie nimi tuszki, powoduje parowanie wewnątrz kaczki i nawilżenie piersi od środka. Polecamy przepis palce lizać i obgryzać na: Kaczka z farszem żurawinowym i jabłkami
i
Kaczka w czerwonym winie
Do ciemnego mięsa pieczonej kaczki idealnie pasuje wytrawne lub półwytrawne wino czerwone. Ale kto nam zabroni wlać wino do potrawy? Garbniki zawarte w winie czynią mięso kaczki zwartym, lecz miękkim. Boska Kaczka ze śliwkami w czerwonym winie poleca się na odświętny obiad.
i
Kaczka w pomarańczach
Kaczka z pomarańczowym sosem - przepis na odświętne danie obiadowe idealnie pasuje na bożonarodzeniowy stół. W ten sposób można przygotować zarówno piersi kaczki, jak i nóżki. Zakochacie się od pierwszego kęsa!
i
Pieczone kacze udka
Kacze udka po upieczeniu smakują jak mięso dzikich ptaków. Jeśli połączycie pomarańcze z aromatem jałowca, otrzymacie najlepsze połączenie kuchni egzotyki i kuchni myśliwskiej w jednym daniu. Oto Kacze udka pieczone z pomarańczą i jałowcem: łatwy przepis na soczyste nóżki kaczki
i
Kacze udka klasycznie
Tak jak całą kaczkę, tak równie udka można upiec z jabłkami. Enzymy zawarte w skórce jabłek czynią kacze mięso miękkim i soczystym. Polecamy Kacze udka pieczone z jabłkami
i
Filet z piersi kaczki
Pierś kaczki uchodzi za wykwintny przysmak. Dlaczego? Mięso z filetu z piersi kaczki szybko się smaży, jest soczyste i bardzo smaczne. To ulubione danie szefów kuchni. Jak doskonale przygotować pierś kaczki? Najlepiej obsmażyć na ostrym ogniu, a potem dopiec w piekarniku. Tutaj znajdziecie wszystkie wskazówki: Smażony filet z piersi kaczki: łatwy i efektowny przepis dla każdego
i
Piersi kaczki w glazurze
Tym którzy nie mogą jeść tłustej skórki na piersi kaczki polecamy Pierś z kaczki w śliwkowej glazurze: przepis na pyszny obiad Glazura pozwala zachować soczystość filetu kaczego.
i
Bożonarodzeniowa kaczka
Jeśli bożonarodzeniowy stół, to nie może na nim zabraknąć kapusty, suszonych śliwek i grzybów. Koniecznie wypróbujcie przepis na kawałki kaczki duszone z tymi dodatkami. Obfite i sycące danie na święta: Kaczka duszona z kapustą i suszonymi śliwkami
Jeszcze więcej przepisów na kaczkę znajdziesz w galerii otwierającej ten tekst.
Zobacz wideo i sprawdź, dlaczego warto jeść mięso z kaczki!