Kaczka z pomarańczowym sosem - przepis na odświętne danie obiadowe
2021-11-08
średni
40 min
4
Szukasz pomysłu na niecodzienny obiad? Kaczka w pomarańczowym sosie będzie strzałem w dziesiątkę! Pyszna i chrupiąca kaczka podana z sosem pomarańczowym i puree ziemniaczanym spodoba się zarówno domownikom, jak i gościom.
SKŁADNIKI
- 4 piersi kaczki (mogą być też udźce)
- 2 pomarańcze
- skórka otarta z połowy pomarańczy
- 100 ml cukru
- 100 ml octu balsamicznego
- 400 ml soku z pomarańczy
- sól
- pieprz czarny
- Puree ziemniaczane:
- 1 kg ziemniaków
- 3 łyżki śmietany 36%
- 3 łyżki masła
- pomarańcza do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pierś osól i dopraw pieprzem, wstaw w natłuszczonej brytfance, skropioną wodą do piekarnika nagrzanego do temp 180 stopni, na ok. 30 minut. Jeśli chcesz, by była bardziej wypieczone, piecz trochę dłużej, jeśli wolisz bardziej krwistą, to wyjmij je z piekarnika już po ok. 25 minutach. Trzymaj w cieple.
- Sos do kaczki: cukier karmelizuj na rozgrzanej wcześniej patelni. Zalej go octem balsamicznym. Gotuj przez chwilę, a następnie dodaj sok pomarańczowy, skórkę otartą z pomarańczy oraz sos, który wypłynął spod kaczki. Podgrzewaj na małym ogniu, aż sos zacznie gęstnieć i otrzymasz jednolitą konsystencję. Popieprz, posól, dodaj 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Wymieszaj i zdejmij z ognia.
- Puree ziemniaczane: ugotuj ziemniaki, osól, dobrze je utłucz, dodaj podgrzaną śmietanę oraz masło. Całość wymieszaj ugniatając widelcem.
- Kaczkę pokrój na plastry, polej gorącym sosem. Danie udekoruj plastrami pomarańczy. Podawaj z puree ziemniaczanym.
Kaczka: właściwości, wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne mięsa z kaczki