Kaczka pieczona z jabłkami i śliwkami: obłędnie pyszna, szalenie łatwa
2020-10-03
łatwy
15 min
4
Pieczona kaczka to pyszne i efektowne danie, które podkreśla rodzinne i odświętne okazje do spotkań. Każdy może zostać mistrzem pieczenia kaczki. Wystarczy postępować krok po kroku zgodnie z tym przepisem. Sukces gwarantowany!
Głodni? Oto kilka super przepisów z kaczką w roli głównej:
Kaczka pieczona z jabłkami - przepis inspirowany przez Ewę Wachowicz
Kacze udka pieczone z jabłkami
Piersi kaczki - jak przyrządzić?
Kacze żołądki duszone w sosie koperkowym
Czernina, czarnina: przepis na zupę z kaczej krwi
SKŁADNIKI
- 1 kaczka typu barbarie, około 1,5 kg wagi
- 2 jabłka
- 8 śliwek
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry i czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kaczkę natrzeć solą i pozostałymi przyprawami z zewnątrz, a także wewnątrz.
- Kaczkę ułożyć w brytfannie piersią do góry i obłożyć pokrojonymi na cząstki jabłkami i połówkami śliwek.
- Kaczkę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec przez 30 minut.
- Następnie zmniejszyć temperaturę do 150°C i piec przez 2 godziny.
- Po upieczeniu kaczkę wyjąć i pozostawić na około 15-20 minut, aby mięso wchłonęło soki. Gotowe! Teraz można kaczkę pokroić.
- Powstałe podczas pieczenia soki oraz kilka upieczonych owoców można zmiksować lub przetrzeć i w ten sposób otrzymamy doskonały sos do mięsa i klusek.
- Kaczkę najlepiej podać z kopytkami i owocowym sosem.
- Zobacz także poniżej, jak przygotować kaczkę krok po kroku.
Dlaczego warto jeść śliwki?