Kaczka z farszem żurawinowym i jabłkami: hit jesiennej kuchni
2021-03-29
średni
75 min
4
Kaczka z jabłkami to tradycyjna potrawa. Gdy zastanawiacie się jak ją wzbogacić, sięgnijcie po nasz przepis - na kaczkę z żurawinowym farszem i jabłkami. Żurawina doda mięsu kaczki delikatności, a jabłka winnego posmaku.
SKŁADNIKI
- 1 kaczka (ok. 2,5 kg)
- 1 cebula
- 2 jabłka antonówki
- 5 dag smalcu drobiowego lub wieprzowego
- majeranek, czosnek, pieprz, sól.
- Farsz:
- 3 dag masła
- 1 mała cebula
- 15 dag bułki tartej
- 10 dag żurawin
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1/4 łyżeczki mielonej przyprawy korzennej (imbir, goździk, biały pieprz)
- sól i czarny pieprz
- 1 jajko
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Sprawioną kaczkę myjemy, osuszamy, pozbawiamy nadmiaru tłuszczu ze środka, a następnie nacieramy solą, pieprzem i roztartym czosnkiem.
- Przyrządzamy nadzienie. Na maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy tartą bułkę, żurawiny, natkę pietruszki, przyprawy i dokładnie mieszamy.
- Wlewamy roztrzepane jajko, jeszcze raz mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
- Nadziewamy kaczkę farszem przez otwór w szyi, który następnie zasłaniamy skórką i spinamy wykałaczką.
- Całą skórę kaczki nakłuwamy widelcem, nacieramy z wierzchu solą i pieprzem.
- Drucianą podstawkę wkładamy do brytfanny, a na niej układamy kaczkę piersiami do dołu.
- Pieczemy w temp. 200ºC przez 25 minut, aż się zrumieni.
- Odlewamy nadmiar tłuszczu, przewracamy kaczkę na drugą stronę i pieczemy kolejne 20 minut.
- Zmniejszamy temp. do 180ºC., dodajemy pozbawione gniazd nasiennych ćwiartki jabłek i dalej pieczemy przez 1 godzinę, nie podlewając tworzącym się sosem.
- Kaczka jest upieczona, gdy po nakłuciu najgrubszej części udka wypływa klarowny sok.
- Wyłączamy piekarnik, ale kaczkę zostawiamy jeszcze na kilka minut przy lekko uchylonych drzwiczkach.