Kacze udka pieczone z jabłkami
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Kacze udka pieczone z jabłkami i czerwonym winem smakują niebiańsko. Pod chrupiącą skórką soczyste mięso kaczki, a wszystko skąpane w gotowym sosie jabłkowym. Do pieczonych kaczych udek wystarczy podać kluski śląskie oraz duszoną czerwoną kapustę i wykwintny obiad gotowy.
SKŁADNIKI
- 4 kacze udka
- 5-6 jabłek
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 1/2 szklanki dżemu z porzeczki lub borówki
- 1 szklanka czerwonego wina
- sól morska, świeżo mielony pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kacze udka nacieramy majerankiem, solą i pieprzem. Obsmażamy na suchej patelni, aż puszczą tłuszcz i trochę się zrumienią.
- Jabłka pozbawione gniazd nasiennych kroimy na cząstki. Obtaczamy w pozostałym majeranku, pieprzu oraz odrobinie soli.
- Wino mieszamy z dżemem porzeczkowym.
- Na dnie brytfanny układamy warstwę jabłek, na nich kacze udka, wlewamy wino wymieszane z dżemem. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C – grzanie góra-dół lub 180°C z termoobiegiem i pieczemy przez 1 godzinę 40 minut (100 min.).
- Po upieczeniu odstawiamy mięso na 10 minut do odpoczęcia. Podajemy z kluskami polane sosem jaki wytworzył się w czasie pieczenia.