Pierś z kaczki w śliwkowej glazurze
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Kaczka w śliwkowej glazurze to idealne danie na niedzielny czy świąteczny obiad. Jest pyszna i w dodatku szybko się ją przyrządza! Sprawdź, jak to zrobić.
SKŁADNIKI
- 4 piersi z kaczki
6 suszonych śliwek BIO lub 4 łyżki wysokiej jakości konfitury śliwkowej
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1/3 szkl. oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
sok z połowy cytryny
2 łyżki rozmarynu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piersi z kaczki umyj, oprósz solą i pieprzem i natrzyj ziołami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Odstaw na minimum godzinę do lodówki, żeby mięso przeszło aromatem ziół.
- Następnie do rondelka wrzuć śliwki lub konfiturę, ocet, olej, sok z cytryny i mąkę. Zagotuj wszystko i zmiksuj blenderem.
- Skórę na piersi kaczki natnij w kratkę i obsmaż na patelni z niewielką ilością oliwy, a następnie wysmaruj glazurą.
- Piersi ułóż skórą do góry w żaroodpornym naczyniu do zapiekania i polej pozostałym sosem. Piecz 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do temp.180 st.
- Po upieczeniu kaczka powinna zostać przez kilka minut w piekarniku, żeby uniknąć wysuszenia mięsa. Sos powstały z wytopionego tłuszczu i składników glazury można przelać bezpośrednio do sosjerki i polewać nim kaczkę, jeśli jednak będzie zbyt rzadki, można go zagęścić łyżeczką mąki ziemniaczanej i zagotować.