Potrawy z kaczki: jak smażyć filety z kaczki? [WIDEO]
Potrawy z kaczki stają się coraz popularniejsze. Przepisów na kaczkę jest wiele, ale usmażenie filetów z kaczki wcale nie jest łatwe. Sprawdźcie jak idealnie usmażyć filet z kaczki, aby nie był suchy!
Kaczka, podobnie jak gęsina, pojawia się na polskich stołach zazwyczaj podczas rodzinnych lub uroczystych obiadów. Jej przygotowanie wcale nie jest łatwe, chociaż możliwości jest wiele. Kaczkę możemy umieścić w różnego rodzaju marynatach, piec, smażyć i dusić. Popularne są potrawy z kaczki podanej z jabłkami, brzoskwiniami lub pomarańczami.
Potrawy z kaczki: jak idealnie usmażyc filety z kaczki?
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski zaprezentował swoje przepisy na podanie kaczki. Przyrządził m.in. filety z kaczki i bulion. Kucharz jednocześnie udzielił kilku cennych wskazówek, dzięki którym każdy z nas idealnie usmaży filety z kaczki. Pierwszą i najważniejszą zasadą jest umieszczenie filetu skórą do dołu na zimnej patelni bez tłuszczu. Tłuszcz zawarty w skórze pod wpływem temperatury wytopi się. W trakcie smażenia możemy podlewać filet wodą, po jej odparowaniu kaczka będzie smażyła się wyłącznie we własnym tłuszczu. W ten sposób na filecie zostanie cienka i chrupiąca skórka. Filety z kaczki smażymy tak jak polędwicę wołową lub steki czyli na różowo.
W materiale wideo znajdziecie szczegółowe wskazówki dotyczące smażenia filetów z kaczki:
Dzień Dobry TVN/x-news