Kacze udka pieczone z pomarańczą i jałowcem: łatwy przepis na soczyste nóżki kaczki

Kacze udka pieczone z pomarańczą
Autor: Shutterstock Soczyste i rozpływające się w ustach kacze udka pieczone z pomarańczą
łatwy
20 min
4

Kacze udka pieczone z pomarańczą i jałowcem rozpływają się w ustach. Miękkie, ciemne mięso kaczych nóżek idealnie nadaje się do pieczenia. Skóra na nóżkach jest mniej tłusta, co nie jest faktem bez znaczenia. Oto łatwy przepis na soczyste nóżki kaczki prosto z piekarnika! Warto poświęcić im trochę czasu!

SKŁADNIKI

  • 4 kacze nóżki, po 270 g każda
  • 1 pomarańcza, tylko starta skórka i wyciśnięty sok
  • 1 pomarańcza, pokrojona na plastry
  • 1 łyżeczka jagód jałowca
  • 8 ząbków czosnku, nieobranych i lekko zmiażdżonych
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • ⅓ szklanki czerwonego wina wytrawnego (80 ml)
  • 2 listki laurowe
  • sól i pieprz młotkowany do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kacze nóżki natrzeć solą i młotkowanym pieprzem. 
  • W dużym naczyniu wymieszać sok z pomarańczy z winem, dodać skórkę pomarańczową, jagody jałowca, ząbki czosnku, cukier trzcinowy i listki laurowe. 
  • Do naczynia włożyć kacze nóżki, polać marynatą, przykryć i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
  • Na 30 minut przed pieczeniem wyjąć nogi kaczki z lodówki, aby mięso ociepliło się do temperatury pokojowej. 
  • Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć plastry pomarańczy, na nich ułożyć nóżki kaczki skórą do dołu, wlać marynatę.
  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec 1,5 godziny. W razie potrzeby uzupełniać płyn w naczyniu, dolewając gorącej wody.
  • Podawać z pieczonymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty z żurawiną. 
Pieczony kurczak – jak upiec pysznego i soczystego kurczaka?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej