Kacze udka pieczone z pomarańczą i jałowcem: łatwy przepis na soczyste nóżki kaczki
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Kacze udka pieczone z pomarańczą i jałowcem rozpływają się w ustach. Miękkie, ciemne mięso kaczych nóżek idealnie nadaje się do pieczenia. Skóra na nóżkach jest mniej tłusta, co nie jest faktem bez znaczenia. Oto łatwy przepis na soczyste nóżki kaczki prosto z piekarnika! Warto poświęcić im trochę czasu!
SKŁADNIKI
- 4 kacze nóżki, po 270 g każda
- 1 pomarańcza, tylko starta skórka i wyciśnięty sok
- 1 pomarańcza, pokrojona na plastry
- 1 łyżeczka jagód jałowca
- 8 ząbków czosnku, nieobranych i lekko zmiażdżonych
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- ⅓ szklanki czerwonego wina wytrawnego (80 ml)
- 2 listki laurowe
- sól i pieprz młotkowany do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kacze nóżki natrzeć solą i młotkowanym pieprzem.
- W dużym naczyniu wymieszać sok z pomarańczy z winem, dodać skórkę pomarańczową, jagody jałowca, ząbki czosnku, cukier trzcinowy i listki laurowe.
- Do naczynia włożyć kacze nóżki, polać marynatą, przykryć i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
- Na 30 minut przed pieczeniem wyjąć nogi kaczki z lodówki, aby mięso ociepliło się do temperatury pokojowej.
- Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć plastry pomarańczy, na nich ułożyć nóżki kaczki skórą do dołu, wlać marynatę.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec 1,5 godziny. W razie potrzeby uzupełniać płyn w naczyniu, dolewając gorącej wody.
- Podawać z pieczonymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty z żurawiną.
Pieczony kurczak – jak upiec pysznego i soczystego kurczaka?