Do gulaszu dodaję ten składnik. Potrawa ma głęboki smak, a mięso jest wyjątkowo miękkie
Gulasz, czyli gęsta potrawa z mięsa i warzyw, pochodzi z kuchni węgierskiej. Na dobre zadomowił się w naszym kraju. Danie jest nie tylko pyszne i aromatyczne. Syci i rozgrzewa w chłodny dzień. Co zrobić, żeby mięso w gulaszu było miękkie? Wystarczy wykorzystać prostą sztuczkę kulinarną i dodać do potrawy jeden tani składnik.
Spis treści
- Jak uzyskać miękkość mięsa w gulaszu?
- Jak zmiękczyć mięso octem jabłkowym?
- Pyszny i aromatyczny gulasz – przepisy
Jak uzyskać miękkość mięsa w gulaszu?
Pyszny i aromatyczny gulasz to danie, które robi się prosto zwykle w jednym garnku lub na większej patelni. Może zdarzyć się, że mięso w gulaszu nie będzie smaczne. Twarde kawałki wieprzowiny lub wołowiny mogą zepsuć nawet najlepszy obiad. Istnieje sprawdzony sposób, aby mięso w gulaszu stało się kruche i dosłownie rozpływało się w ustach. Co dodać, żeby mięso było miękkie?
Sekretem smaku domowego gulaszu mięsnego jest dodatek octu jabłkowego. Ten składnik sprawia, że białko zawarte w mięsie szybciej się rozkłada. Mięso staje się więc delikatne, miękkie i kruche, a także pozostaje soczyste. Dodatkowo ocet jabłkowy nadaje głębokiego smaku potrawie i sprawia, że obiad robi się o wiele szybciej. Pozwala to zaoszczędzić czas, energię i pieniądze.
Jak zmiękczyć mięso octem jabłkowym?
Patent na miękkie i kruche mięso w gulaszu jest prosty i nie wymaga skomplikowanych czynności. Ocet jabłkowy jest tani i dostępny w wielu sklepach przez cały rok. Warto więc mieć butelkę w kuchennej szafce, ponieważ można wykorzystać go także w innych celach. Ocet jabłkowy można też zrobić samodzielnie w domu.
Jak więc przyrządzić gulasz mięsny z dodatkiem octu jabłkowego? Kulinarny trik na miękką wieprzowinę lub wołowinę w gulaszu nie jest skomplikowany. Aby mięso stało się miękkie i kruche, wystarczą dwie do trzech łyżek octu jabłkowego.
- 1. krok – podsmażyć mięso, aż się zarumieni
- 2. krok – dodać ocet jabłkowy
- 3. krok – dusić mięso, aż stanie się miękkie, a aromat octu wyparuje
- 4. krok – dodać pozostałe składniki gulaszu i postępować według wybranego przepisu
Pyszny i aromatyczny gulasz – przepisy
Poniżej znajdziecie kilka łatwych przepisów na wyśmienite domowe gulasze, które nasycą i rozgrzeją w jesienne i zimowe dni. Bez obaw można wykorzystać w nich patent z octem jabłkowym. Gulasz z dodatkiem octu jabłkowego jest pyszny i aromatyczny. Danie ma głęboki smak, a mięso jest tak miękkie i kruche, że rozpływa się w ustach.
- Wołowinę przyrządzam tylko według tego przepisu. Burgundzki gulasz to mnóstwo smaku i aromatu
- Bieszczadzki gulasz, który smakuje jak w górskiej chacie. To przepis idealny na sycący, domowy posiłek
- Ten przepis zdradził mi gruziński kucharz. Gulasz czaszuszuli zachwyca smakiem i aromatem
- Sekret idealnego gulaszu do placków ziemniaczanych. Przepis, który podbije każde podniebienie
- Podsmaż mięso i dodaj warzywa. Węgierski kociołek to prawdziwa uczta dla podniebienia
Zobacz galerię i poznaj inne sprawdzone przepisy na pyszne gulasze z mięsa, w których możesz wykorzystać patent z octem jabłkowym. Poniżej znajdziesz także quiz o potrawach z całego świata.