Do gulaszu dodaję ten składnik. Potrawa ma głęboki smak, a mięso jest wyjątkowo miękkie

2024-11-20 14:20

Gulasz, czyli gęsta potrawa z mięsa i warzyw, pochodzi z kuchni węgierskiej. Na dobre zadomowił się w naszym kraju. Danie jest nie tylko pyszne i aromatyczne. Syci i rozgrzewa w chłodny dzień. Co zrobić, żeby mięso w gulaszu było miękkie? Wystarczy wykorzystać prostą sztuczkę kulinarną i dodać do potrawy jeden tani składnik.

gulasz mięsny
Autor: Shutterstock Ten składnik sprawia, że gulasz smakuje wyśmienicie. Mięso jest idealnie miękkie i kruche.

Spis treści

  1. Jak uzyskać miękkość mięsa w gulaszu?
  2. Jak zmiękczyć mięso octem jabłkowym?
  3. Pyszny i aromatyczny gulasz – przepisy

Jak uzyskać miękkość mięsa w gulaszu?

Pyszny i aromatyczny gulasz to danie, które robi się prosto zwykle w jednym garnku lub na większej patelni. Może zdarzyć się, że mięso w gulaszu nie będzie smaczne. Twarde kawałki wieprzowiny lub wołowiny mogą zepsuć nawet najlepszy obiad. Istnieje sprawdzony sposób, aby mięso w gulaszu stało się kruche i dosłownie rozpływało się w ustach. Co dodać, żeby mięso było miękkie?

Sekretem smaku domowego gulaszu mięsnego jest dodatek octu jabłkowego. Ten składnik sprawia, że białko zawarte w mięsie szybciej się rozkłada. Mięso staje się więc delikatne, miękkie i kruche, a także pozostaje soczyste. Dodatkowo ocet jabłkowy nadaje głębokiego smaku potrawie i sprawia, że obiad robi się o wiele szybciej. Pozwala to zaoszczędzić czas, energię i pieniądze.

Jak zmiękczyć mięso octem jabłkowym?

Patent na miękkie i kruche mięso w gulaszu jest prosty i nie wymaga skomplikowanych czynności. Ocet jabłkowy jest tani i dostępny w wielu sklepach przez cały rok. Warto więc mieć butelkę w kuchennej szafce, ponieważ można wykorzystać go także w innych celach. Ocet jabłkowy można też zrobić samodzielnie w domu.

Jak więc przyrządzić gulasz mięsny z dodatkiem octu jabłkowego? Kulinarny trik na miękką wieprzowinę lub wołowinę w gulaszu nie jest skomplikowany. Aby mięso stało się miękkie i kruche, wystarczą dwie do trzech łyżek octu jabłkowego.

  • 1. krok – podsmażyć mięso, aż się zarumieni
  • 2. krok – dodać ocet jabłkowy
  • 3. krok – dusić mięso, aż stanie się miękkie, a aromat octu wyparuje
  • 4. krok – dodać pozostałe składniki gulaszu i postępować według wybranego przepisu

Pyszny i aromatyczny gulasz – przepisy

Poniżej znajdziecie kilka łatwych przepisów na wyśmienite domowe gulasze, które nasycą i rozgrzeją w jesienne i zimowe dni. Bez obaw można wykorzystać w nich patent z octem jabłkowym. Gulasz z dodatkiem octu jabłkowego jest pyszny i aromatyczny. Danie ma głęboki smak, a mięso jest tak miękkie i kruche, że rozpływa się w ustach.

Zobacz galerię i poznaj inne sprawdzone przepisy na pyszne gulasze z mięsa, w których możesz wykorzystać patent z octem jabłkowym. Poniżej znajdziesz także quiz o potrawach z całego świata.

Ocet - dlaczego warto zawsze mieć w domu butelkę octu? 12 praktycznych zastosowań octu

Quiz. Geografia na talerzu. Pytanie numer 6 rozłoży cię na łopatki!

Pytanie 1 z 10
Kimchi to tradycyjne danie kuchni którego kraju?