Bieszczadzki gulasz, który smakuje jak w górskiej chacie. To przepis idealny na sycący, domowy posiłek

Bieszczadzki gulasz, który smakuje jak w górskiej chacie. To przepis idealny na sycący, domowy posiłek
Autor: Shutterstock Bieszczadzki gulasz, który smakuje jak w górskiej chacie. To przepis idealny na sycący, domowy posiłek
łatwy
30 min
4

Tradycyjny gulasz bieszczadzki z papryką, boczkiem i aromatycznymi przyprawami to idealne danie na chłodne dni, przywodzące na myśl klimaty Bieszczad. Nasz przepis krok po kroku pozwala osiągnąć pełnię smaku tego górskiego specjału, a dzięki wskazówkom dowiesz się, jak przygotować gulasz tak, by mięso było wyjątkowo miękkie i soczyste.

Gulasz bieszczadzki z papryką i boczkiem – tradycyjny przepis na zimowe dni

Gulasz bieszczadzki, wzbogacony wędzonym boczkiem, cebulą i słodką papryką, to propozycja, która zdobywa serca smakoszy kuchni górskiej. Przygotowanie zaczynamy od podsmażenia boczku i cebuli, co nadaje bazie wyjątkowego aromatu. Następnie dodajemy wołowinę, którą dusimy na wolnym ogniu z dodatkiem liścia laurowego i kminku – to dzięki nim smak jest tak głęboki i wyrazisty​.

Jak przyprawić gulasz bieszczadzki, żeby był aromatyczny?

Dobór przypraw odgrywa kluczową rolę w przygotowaniu gulaszu bieszczadzkiego. Sekret tkwi w użyciu słodkiej papryki, czosnku i kminku, które wydobywają najlepsze nuty smakowe mięsa. Podsmażenie przypraw razem z cebulą sprawia, że ich aromat wnika w każdy składnik dania, co nadaje mu autentyczny, górski charakter. Dzięki dokładnemu doprawieniu mięso zyskuje wyjątkową kruchość i soczystość​.

Zobacz również pyszne przepisy Ewy Wachowicz:

Grzyby marynowane według Ewy Wachowicz. Skorzystaj z jej wskazówek i stwórz doskonały dodatek do zimowych dań

Ewa Wachowicz wprowadza rewolucję w sałatce Cezar. Ten dodatek to prawdziwy game-changer

Tak robię najlepszy domowy ketchup. Przepis Ewy Wachowicz to mistrzostwo świata

Ewa Wachowicz zdradza przepis na kiszok. Smak Kujaw, jakiego nie znacie

Placki ziemniaczane - przepis Ewy Wachowicz z programu Ewa gotuje

Najlepsze dodatki do gulaszu bieszczadzkiego

Gulasz bieszczadzki najlepiej smakuje podany z kładzionymi kluseczkami, gotowanymi ziemniakami lub świeżym pieczywem. Te proste dodatki podkreślają smak i idealnie komponują się z aromatycznym sosem. Warto posypać danie natką pietruszki, co dodaje świeżości i urozmaica kolorystykę potrawy – sprawiając, że gulasz wygląda apetycznie i zachęca do spróbowania​.
.

SKŁADNIKI

  • 650 g wołowiny na gulasz, pokrojonej w kostkę
  • 4 plasterki wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
  • 1 duża cebula, posiekana
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte
  • 1 duży pomidor, obrany i pokrojony
  • 3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • Sól, pieprz do smaku
  • Liść laurowy
  • ½ łyżeczki kminku
  • 1 łyżka oleju lub oliwy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na rozgrzanej patelni smaż boczek, aż wytopi się tłuszcz.
  • Wyjmij boczek i w tym samym tłuszczu podsmaż cebulę, dodając paprykę w proszku i kminek.
  • Do podsmażonej cebuli dodaj wołowinę, czosnek oraz paprykę.
  • Smaż całość, aż mięso będzie lekko rumiane.
  • Dodaj pokrojonego pomidora i liść laurowy.
  • Całość zalej wodą, aby przykryła składniki do połowy, przykryj i duś na małym ogniu przez 2 godziny, co jakiś czas mieszając.
  • Na koniec dopraw solą i pieprzem do smaku.
Beszamel - Jadalne chwasty
Romana Makówka
Redaktor

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl, Poradnikzdrowie.pl i MjakMama.pl.
Fotograf, dziennikarz, redaktor i felietonistka. Mistrzyni SEO, miłośniczka kuchni polskiej, fanka norweskiego Black Metalu, zjawisk nadprzyrodzonych i historii Polski. Znana autorka zdjęć koncertowych, specjalizująca się …

więcej